Knedle z bułki uczyłam sie robić w Austrii, gdzie jest to popularny dodatek do obiadów. Wydawało mi sie że umiem je robić, w ostatnim numerze tiny przeczytałam przepis i zaskoczył mnie sposób gotowania a mianowicie - ciasto położyć na ściereczce posmarowanej tłuszczem, uformować wałek związać końce i gotować w ściereczce. Pierwszy raz słyszę o gotowaniu w sciereczce ??!! A jeśli to jeden ze sposobów gotowania to uświadomcie mnie jaka ma być ta ściereczka by można ją było smarować tłuszczem i gotować bez szkody dla potrawy.
Aga
Knedle z bułki - Semmelknoedel - i tzw. czeskie knedele - w Austrii pod nazwą Serviettenkoedel, właśnie od serwetki, w którą sie zawija - to dwa różne knedle.
W serwetkach gotuje się to, co może się rozpaść (do smażenia i pieczenia zawija się w siatkę wieprzową).
Poświęcilam lnianą ściereczkę do rąk (nowa) na tego rodzaju gotowanie- robię w ten sposob schab parzony, druga mam do knedli też lniana - obie odkladam po wypraniu na bok i leżakują w szafce do czasu kiedy sa potrzebne. Do innych celów ich nie uzywam, inka21
Inka - Twoj schab parzony bedzie i u nas na swiatecznym stole, ale wlasnie sie z zona zastanawialismy, czy nie bedzie dobrze owinac go w gaze (taka 1 m kwadratowy), ktora sie zlozy kilkakrotnie i potraktuje jak opakowanie schabowe jednorazowe. :))))
Knedle z bułki uczyłam sie robić w Austrii, gdzie jest to popularny dodatek do obiadów. Wydawało mi sie że umiem je robić, w ostatnim numerze tiny przeczytałam przepis i zaskoczył mnie sposób gotowania a mianowicie - ciasto położyć na ściereczce posmarowanej tłuszczem, uformować wałek związać końce i gotować w ściereczce. Pierwszy raz słyszę o gotowaniu w sciereczce ??!! A jeśli to jeden ze sposobów gotowania to uświadomcie mnie jaka ma być ta ściereczka by można ją było smarować tłuszczem i gotować bez szkody dla potrawy.
Aga
Może być bawełniana lub lniana (czyli włókna naturalne). no i biała.
Myślę, że pielucha by się nadała (prawdziwa oczywiście)
Knedle z bułki - Semmelknoedel - i tzw. czeskie knedele - w Austrii pod nazwą Serviettenkoedel, właśnie od serwetki, w którą sie zawija - to dwa różne knedle.
W serwetkach gotuje się to, co może się rozpaść (do smażenia i pieczenia zawija się w siatkę wieprzową).
Poświęcilam lnianą ściereczkę do rąk (nowa) na tego rodzaju gotowanie- robię w ten sposob schab parzony, druga mam do knedli też lniana - obie odkladam po wypraniu na bok i leżakują w szafce do czasu kiedy sa potrzebne. Do innych celów ich nie uzywam, inka21
Inka - Twoj schab parzony bedzie i u nas na swiatecznym stole, ale wlasnie sie z zona zastanawialismy, czy nie bedzie dobrze owinac go w gaze (taka 1 m kwadratowy), ktora sie zlozy kilkakrotnie i potraktuje jak opakowanie schabowe jednorazowe.
:))))
dziękuję za Wasze sugestie i rady, przy najbliższej okazji je wypróbuję