Forum

Kuchenne porady

Soczewica

  • Autor: kropka1976 Data: 2005-03-11 14:03:10

    Kto mi wyjaśni różnicę w smaku różnych kolorów soczewicy ? i jak się ją gotuje? i czy się ją "odcedza" ? czy może robi się potrawkę z tą wodą gdzie ona się gotuje?! czy można ją potraktowac tak jak fasolkę po bretońsku ?
    kropcia

  • Autor: matyldusia Data: 2005-03-11 15:50:55

    Użytkownik kropka1976 napisał w wiadomości:
    > Kto mi wyjaśni różnicę w smaku różnych kolorów soczewicy ? i jak się ją
    > gotuje? i czy się ją "odcedza" ? czy może robi się potrawkę z tą wodą gdzie
    > ona się gotuje?! czy można ją potraktowac tak jak fasolkę po bretońsku ?
    > kropcia

    hej
    w smaku niewielka różnica, trudno wyjaśnić, czerwona bardziej podobnie do grochu smakuje (ale nieznacznie się różnią)
    czerwoną łatwo rozgotować, można zagęszczać zupy, można odcedzać lub nie
    jak fasolkę można, choć to inny nieco smak (dla mnie lepszy)
    Jest to fantastyczne w smaku i inspirujące warzywo strączkowe, zachęcam do prób
    no i zdrowe!

  • Autor: marinik Data: 2005-03-12 11:22:30

    zgadzam sie z matyldusia- smak ma fajny- ja wole czerwona i nawet wcale mi nie przeszkadza jak sie na pulpe rozgotuje.

  • Autor: matyldusia Data: 2005-03-12 13:47:30

    Zapomniałam dodać - można z niej zrobić FANTASTYCZNE i BŁYSKAWICZNE kiełki!!! (najszybciej kiełkuje ze znanych mi nasionek). Oczywiście tylko z zielonej!!! Smakują jak młody zielony groszek.

Przejdź do pełnej wersji serwisu