Kto mi wyjaśni różnicę w smaku różnych kolorów soczewicy ? i jak się ją gotuje? i czy się ją "odcedza" ? czy może robi się potrawkę z tą wodą gdzie ona się gotuje?! czy można ją potraktowac tak jak fasolkę po bretońsku ?
kropcia
Użytkownik kropka1976 napisał w wiadomości:
> Kto mi wyjaśni różnicę w smaku różnych kolorów soczewicy ? i jak się ją
> gotuje? i czy się ją "odcedza" ? czy może robi się potrawkę z tą wodą gdzie
> ona się gotuje?! czy można ją potraktowac tak jak fasolkę po bretońsku ?
> kropcia
hej
w smaku niewielka różnica, trudno wyjaśnić, czerwona bardziej podobnie do grochu smakuje (ale nieznacznie się różnią)
czerwoną łatwo rozgotować, można zagęszczać zupy, można odcedzać lub nie
jak fasolkę można, choć to inny nieco smak (dla mnie lepszy)
Jest to fantastyczne w smaku i inspirujące warzywo strączkowe, zachęcam do prób
no i zdrowe!
Zapomniałam dodać - można z niej zrobić FANTASTYCZNE i BŁYSKAWICZNE kiełki!!! (najszybciej kiełkuje ze znanych mi nasionek). Oczywiście tylko z zielonej!!! Smakują jak młody zielony groszek.
Kto mi wyjaśni różnicę w smaku różnych kolorów soczewicy ? i jak się ją gotuje? i czy się ją "odcedza" ? czy może robi się potrawkę z tą wodą gdzie ona się gotuje?! czy można ją potraktowac tak jak fasolkę po bretońsku ?
kropcia
Użytkownik kropka1976 napisał w wiadomości:
> Kto mi wyjaśni różnicę w smaku różnych kolorów soczewicy ? i jak się ją
> gotuje? i czy się ją "odcedza" ? czy może robi się potrawkę z tą wodą gdzie
> ona się gotuje?! czy można ją potraktowac tak jak fasolkę po bretońsku ?
> kropcia
hej
w smaku niewielka różnica, trudno wyjaśnić, czerwona bardziej podobnie do grochu smakuje (ale nieznacznie się różnią)
czerwoną łatwo rozgotować, można zagęszczać zupy, można odcedzać lub nie
jak fasolkę można, choć to inny nieco smak (dla mnie lepszy)
Jest to fantastyczne w smaku i inspirujące warzywo strączkowe, zachęcam do prób
no i zdrowe!
zgadzam sie z matyldusia- smak ma fajny- ja wole czerwona i nawet wcale mi nie przeszkadza jak sie na pulpe rozgotuje.
Zapomniałam dodać - można z niej zrobić FANTASTYCZNE i BŁYSKAWICZNE kiełki!!! (najszybciej kiełkuje ze znanych mi nasionek). Oczywiście tylko z zielonej!!! Smakują jak młody zielony groszek.