Witam wszystkich!
Od dawna poszukuje przepisu na ciasto ktore sie nazywa (chyba) mazurek japonski.Wiem ze w jego sklad wchodzi mak , jablka, i z tego co pamietam jakas biala masa :).Prosze o pomoc.
Z tego co wiem to mam przepis na makowiec japosnki w ktorym sa jablka , mak ,rodzynki , ale masy nie ma, tylko lukier.
Zamieszcze go w moich przepisach.
Pozdrawiam.
CIASTO:1 i 1/2 szkl. maki krupczatki, oziębione 15 dkg masla, 10 dkg cukru pudru, cukier waniliowy, 3 żółtka ugotowane na twardo, 1 bialko z jaja świeżego, ciasto do podsypania stolnicy, marmolada różana,
MASA: 3 żóltka, 3/4 szkl. cukru pudru, 1/2 kostki margaryny, 12,5 dkg maku mielonego, 3 łyżki grysiku, 2łyżki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 25 dkg jablek 1/2 kieliszka wodki
BIAŁA POLEWA:1 jajo świeże , 1 żółtko świeże, 1/2 szkl. cukru pudru, wanilia, sok z 1 cytryny, , 1/3 kostki maslą, , 2 łyżki bulki tartej, 10 dkg migdalów w platkach lub startych
WYKONANIE CIASTA:make przesiac dodac dobrze oziębione maslo, cukier puder, cukier waniliowy 3 żóltka starte na tarce o drobnych oczkach- posiekac sklądniki nożem i szybko zagnieśc, zrobic kulę i odlozyc na 40 minut do lodowki. Po czasie podsypa mąką stolnicę i rozwalkowac (odkladając na bok kawalek ciasta) na prostokąt grubości pół centymetra. Nawinąc ciasto na walek i przelożyc na wysmarowaną blaszkę podluzna średniej wielkości- odciąc cale brzegi z ciasta aby byla rowna powierzchnia. Z pozostałego ciasta ( tego odlożonego) uformowac waleczki i brzegi ciasta i formy wysmarowac rozbeltanym bialkiem i dokleic waleczki- na nich wyciąc nozyczkami lub widelcem wzorki i też posmarowac bialkiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 170* i piec przez 25 minut, od razu wyciągnąc z pieca i gorący mazurek posmarowac konfiturą, ostudzic,podczas pieczenia spodu przygotowujemy MASĘ: żółtka z cukrem pudrem i margaryną miksujemy na jednolita masę, stop[niowo dodajemy mak i grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier waniliowy, oraz jablka sterte na tarce o duzych oczkach, na końcu dodajemy alkohol- mieszamy i przekladamy na podpieczony posmarowany marmolada spod mazurka, na wierzch masy wylewamy BIALĄ POLEWĘ wykonana następująco:maslo stopic i ostudzic, jajo i żóltko z cukrem roztrzepac miksujac przez 3 minuty, dodac wanilię sok z cytryny, ostudzone maslo, migdaly i bulkę tartą - wymieszac lyzką - szybko rozsmarowac na masie - wstawic ponownie do piekarnika na 30 -40minut. po czasie uchylic drzwiczki piekarnika i pozostawic w nim do calkowitego ostudzenia się mazurka. udekorowac mazurek wedlug upodobania. inka21
Witam wszystkich!
Od dawna poszukuje przepisu na ciasto ktore sie nazywa (chyba) mazurek japonski.Wiem ze w jego sklad wchodzi mak , jablka, i z tego co pamietam jakas biala masa :).Prosze o pomoc.
Z tego co wiem to mam przepis na makowiec japosnki w ktorym sa jablka , mak ,rodzynki , ale masy nie ma, tylko lukier.
Zamieszcze go w moich przepisach.
Pozdrawiam.
CIASTO:1 i 1/2 szkl. maki krupczatki, oziębione 15 dkg masla, 10 dkg cukru pudru, cukier waniliowy, 3 żółtka ugotowane na twardo, 1 bialko z jaja świeżego, ciasto do podsypania stolnicy, marmolada różana,
MASA: 3 żóltka, 3/4 szkl. cukru pudru, 1/2 kostki margaryny, 12,5 dkg maku mielonego, 3 łyżki grysiku, 2łyżki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 25 dkg jablek 1/2 kieliszka wodki
BIAŁA POLEWA:1 jajo świeże , 1 żółtko świeże, 1/2 szkl. cukru pudru, wanilia, sok z 1 cytryny, , 1/3 kostki maslą, , 2 łyżki bulki tartej, 10 dkg migdalów w platkach lub startych
WYKONANIE CIASTA:make przesiac dodac dobrze oziębione maslo, cukier puder, cukier waniliowy 3 żóltka starte na tarce o drobnych oczkach- posiekac sklądniki nożem i szybko zagnieśc, zrobic kulę i odlozyc na 40 minut do lodowki. Po czasie podsypa mąką stolnicę i rozwalkowac (odkladając na bok kawalek ciasta) na prostokąt grubości pół centymetra. Nawinąc ciasto na walek i przelożyc na wysmarowaną blaszkę podluzna średniej wielkości- odciąc cale brzegi z ciasta aby byla rowna powierzchnia. Z pozostałego ciasta ( tego odlożonego) uformowac waleczki i brzegi ciasta i formy wysmarowac rozbeltanym bialkiem i dokleic waleczki- na nich wyciąc nozyczkami lub widelcem wzorki i też posmarowac bialkiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 170* i piec przez 25 minut, od razu wyciągnąc z pieca i gorący mazurek posmarowac konfiturą, ostudzic,podczas pieczenia spodu przygotowujemy MASĘ: żółtka z cukrem pudrem i margaryną miksujemy na jednolita masę, stop[niowo dodajemy mak i grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier waniliowy, oraz jablka sterte na tarce o duzych oczkach, na końcu dodajemy alkohol- mieszamy i przekladamy na podpieczony posmarowany marmolada spod mazurka, na wierzch masy wylewamy BIALĄ POLEWĘ wykonana następująco:maslo stopic i ostudzic, jajo i żóltko z cukrem roztrzepac miksujac przez 3 minuty, dodac wanilię sok z cytryny, ostudzone maslo, migdaly i bulkę tartą - wymieszac lyzką - szybko rozsmarowac na masie - wstawic ponownie do piekarnika na 30 -40minut. po czasie uchylic drzwiczki piekarnika i pozostawic w nim do calkowitego ostudzenia się mazurka. udekorowac mazurek wedlug upodobania. inka21
Z mazurkiem japońskim się nie spotkałem, w Japoni raczej ich nie pieką. Myślę, że chodzi Ci o makowiec japoński, który się piecze u nas na Wielkanoc.
kliknij
Bahus