Forum

Kuchenne porady

Masa orzechowa- szukam przepisu

  • Autor: nutella Data: 2005-03-13 19:43:28

    Szukam przepisu na masę orzchową- taką, która nadawała bu się do strucli drożdżowej. Wiem, że gotuje się jakoś orzechy z mlekiem, masłem i cukrem, ale nie wiem ile i jak to jest dokładnie. Już kiedyś prosiłam o przepis, ale niestety gdzieś go zgubiłam:((( więc proszę, pomóżcie. Sprawdzałam w dziele masy i kremy ale nic nie ma...

  • Autor: alman Data: 2005-03-13 20:33:51

    Do strucli orzechowej mam taki przepis na mase orzechowa:
    20 dkg orzechow zmielonych
    15 dkg cukru pudru
    zapach waniliowy
    piana z 3 bialek
    Wymieszac orzechy z cukrem, a nastepnie z piana ubita na sztywno, posmarowac ciasto i zwinac w rulon.

    Nie wiem czy o taki chodzilo? Pozdrawiam.

  • Autor: alman Data: 2005-03-13 20:37:52

    Albo jeszcze taki, jakkolwiek ten jest juz na placek wielowarstwowy :
    25 dkg zmielonych orzechow zalac 3 lyzkami goracego mleka, dodac cukier do smaku, 1 lyzke masla i piane z 2 bialek.

  • Autor: inka21 Data: 2005-03-14 08:16:06

    droga nutello jestem nieco zdziwiona ponieważ wczoraj wiecczorem podałam ci przepis na 2 kremy orzechowe i .....zniknęły- nie wiem dlaczego tak się stalo, jakby co to popatrz tu: przepis8471 i drugi: przepis8472 mysle, że ten drugi jest nieco lepszą wersją, pozdrawiam inka21

  • Autor: shoffix Data: 2005-03-14 15:38:17

    Użytkownik inka21 napisał w wiadomości:
    > droga nutello jestem nieco zdziwiona ponieważ wczoraj wiecczorem podałam ci
    > przepis na 2 kremy orzechowe i .....zniknęły - nie wiem dlaczego tak się
    > stalo (....)

    Inko21, nie zniknęły, ale nie w tym miejscu podałaś :D - zerknij do Forum - Rozmowy wolne i frywolne.

    Kopia wiadomości:
    ==========================
    Autor: inka21 Temat: Odp: Witajcie! Data: 2005-03-13 22:12:06

    przepis 1. - 25 dkg orzechów zemlec, dodac szkl. cukru pudru, cukier waniliowy - wymiksowac ,osobno ubic 1/2 szkl. kremówki , ktora następnie polączyc ze wczesniej podanymi skladnikami

    przepis 2. - 5 żółtek utrzec z 25 dkg cukru pudru i 2 lyzkami maki ziemniaczanej przesianej na pulchną masę 1 szkl. śmietanki 18% zagotowac na maleńkim ogniu i dodac wlewając stopniowo i mieszając do ubitej wczesniej masy, przestudzic, osobno utrzec na puch kostkę masla i do niego dodawac przestudzoną masę jajeczną, na koncu dodac 2 lyzki kakao- delikatnie zamieszac, inka21

    =========================

    pozdrawiam,
    shiludek

           \/
    
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

  • Autor: barbarka42 Data: 2005-03-13 21:01:05

    Znalazłam coś takiego.
    Pierwsza masa:
    10 dag łuskanych orzechów włoskich
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanki wody
    1/4 łyżki octu
    6 dag masła
    Orzechy rozsypać na blasze, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i zrumienić na złoty kolor, następnie zemleć z 5 łyżkami cukru. Z reszty cukru, wody i octu ugotować ulep "do piórka". Do gotowego ulepu dodajemy orzechy, masło i ubijamy trzepaczką.
    Druga masa:
    10 dag łuskanych orzechów włoskich
    3 czubate łyżki kaszy manny
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mleka
    cukier waniliowy lub 1/2 kieliszka rumu
    Kaszę rozkleić na mleku, ciągle mieszając. Ostudzić. Orzechy drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę i wymieszać z kaszą manną, cukrem , cukrem waniliowym lub rumem.
    Uprzedzam że nigdy nie robiłam tych kremów .
    Pochodzenia kremów nie znam. Pozdrawiam Baśka.

  • Autor: nutella Data: 2005-03-15 08:23:12

    Dzięki!!! Właśnie tego potrzebowałam! Wszystkim bardzo dziękuję!:) POZDRAWAIM!!!

  • Autor: Joanna-61 Data: 2005-03-20 16:05:58

    Ja do strucli drożdżowej robię nadzienie orzechowe wg przepisu Makłowicza na poticę orzechową - ciasta pochodzenia bałkańskiego, pieczonego właśnie z okazji świąt. Jest to przepis wielokrotnie przeze mnie sprawdzony i godny polecenia, zwłaszcza ze względu na oryginalny korzenny smak :
    skladniki :300 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
    1/2 szklanki gorącego mleka
    150 g cukru
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki gęstej śmietanki tortowej
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
    1/ 2 łyżeczki zmielonych goździków
    sztywna piana z 2 białek
    orzechy zalać gorącym mlekiem,dodać pozostałe składniki i na końcu - pianę z białek
    Polecam i życzę smacznego !!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu