Szukam przepisu na masę orzchową- taką, która nadawała bu się do strucli drożdżowej. Wiem, że gotuje się jakoś orzechy z mlekiem, masłem i cukrem, ale nie wiem ile i jak to jest dokładnie. Już kiedyś prosiłam o przepis, ale niestety gdzieś go zgubiłam:((( więc proszę, pomóżcie. Sprawdzałam w dziele masy i kremy ale nic nie ma...
Do strucli orzechowej mam taki przepis na mase orzechowa:
20 dkg orzechow zmielonych
15 dkg cukru pudru
zapach waniliowy
piana z 3 bialek
Wymieszac orzechy z cukrem, a nastepnie z piana ubita na sztywno, posmarowac ciasto i zwinac w rulon.
Albo jeszcze taki, jakkolwiek ten jest juz na placek wielowarstwowy :
25 dkg zmielonych orzechow zalac 3 lyzkami goracego mleka, dodac cukier do smaku, 1 lyzke masla i piane z 2 bialek.
droga nutello jestem nieco zdziwiona ponieważ wczoraj wiecczorem podałam ci przepis na 2 kremy orzechowe i .....zniknęły- nie wiem dlaczego tak się stalo, jakby co to popatrz tu: przepis8471 i drugi: przepis8472 mysle, że ten drugi jest nieco lepszą wersją, pozdrawiam inka21
Użytkownik inka21 napisał w wiadomości:
> droga nutello jestem nieco zdziwiona ponieważ wczoraj wiecczorem podałam ci
> przepis na 2 kremy orzechowe i .....zniknęły - nie wiem dlaczego tak się
> stalo (....)
Inko21, nie zniknęły, ale nie w tym miejscu podałaś :D - zerknij do Forum - Rozmowy wolne i frywolne.
przepis 2. - 5 żółtek utrzec z 25 dkg cukru pudru i 2 lyzkami maki ziemniaczanej przesianej na pulchną masę 1 szkl. śmietanki 18% zagotowac na maleńkim ogniu i dodac wlewając stopniowo i mieszając do ubitej wczesniej masy, przestudzic, osobno utrzec na puch kostkę masla i do niego dodawac przestudzoną masę jajeczną, na koncu dodac 2 lyzki kakao- delikatnie zamieszac, inka21
=========================
Znalazłam coś takiego.
Pierwsza masa:
10 dag łuskanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
1/4 łyżki octu
6 dag masła
Orzechy rozsypać na blasze, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i zrumienić na złoty kolor, następnie zemleć z 5 łyżkami cukru. Z reszty cukru, wody i octu ugotować ulep "do piórka". Do gotowego ulepu dodajemy orzechy, masło i ubijamy trzepaczką.
Druga masa:
10 dag łuskanych orzechów włoskich
3 czubate łyżki kaszy manny
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
cukier waniliowy lub 1/2 kieliszka rumu
Kaszę rozkleić na mleku, ciągle mieszając. Ostudzić. Orzechy drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę i wymieszać z kaszą manną, cukrem , cukrem waniliowym lub rumem.
Uprzedzam że nigdy nie robiłam tych kremów .
Pochodzenia kremów nie znam. Pozdrawiam Baśka.
Ja do strucli drożdżowej robię nadzienie orzechowe wg przepisu Makłowicza na poticę orzechową - ciasta pochodzenia bałkańskiego, pieczonego właśnie z okazji świąt. Jest to przepis wielokrotnie przeze mnie sprawdzony i godny polecenia, zwłaszcza ze względu na oryginalny korzenny smak :
skladniki :300 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
1/2 szklanki gorącego mleka
150 g cukru
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki gęstej śmietanki tortowej
2 żółtka
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/ 2 łyżeczki zmielonych goździków
sztywna piana z 2 białek
orzechy zalać gorącym mlekiem,dodać pozostałe składniki i na końcu - pianę z białek
Polecam i życzę smacznego !!!
Szukam przepisu na masę orzchową- taką, która nadawała bu się do strucli drożdżowej. Wiem, że gotuje się jakoś orzechy z mlekiem, masłem i cukrem, ale nie wiem ile i jak to jest dokładnie. Już kiedyś prosiłam o przepis, ale niestety gdzieś go zgubiłam:((( więc proszę, pomóżcie. Sprawdzałam w dziele masy i kremy ale nic nie ma...
Do strucli orzechowej mam taki przepis na mase orzechowa:
20 dkg orzechow zmielonych
15 dkg cukru pudru
zapach waniliowy
piana z 3 bialek
Wymieszac orzechy z cukrem, a nastepnie z piana ubita na sztywno, posmarowac ciasto i zwinac w rulon.
Nie wiem czy o taki chodzilo? Pozdrawiam.
Albo jeszcze taki, jakkolwiek ten jest juz na placek wielowarstwowy :
25 dkg zmielonych orzechow zalac 3 lyzkami goracego mleka, dodac cukier do smaku, 1 lyzke masla i piane z 2 bialek.
droga nutello jestem nieco zdziwiona ponieważ wczoraj wiecczorem podałam ci przepis na 2 kremy orzechowe i .....zniknęły- nie wiem dlaczego tak się stalo, jakby co to popatrz tu: przepis8471 i drugi: przepis8472 mysle, że ten drugi jest nieco lepszą wersją, pozdrawiam inka21
Użytkownik inka21 napisał w wiadomości:
> droga nutello jestem nieco zdziwiona ponieważ wczoraj wiecczorem podałam ci
> przepis na 2 kremy orzechowe i .....zniknęły - nie wiem dlaczego tak się
> stalo (....)
Inko21, nie zniknęły, ale nie w tym miejscu podałaś :D - zerknij do Forum - Rozmowy wolne i frywolne.
Kopia wiadomości:
==========================
Autor: inka21 Temat: Odp: Witajcie! Data: 2005-03-13 22:12:06
przepis 1. - 25 dkg orzechów zemlec, dodac szkl. cukru pudru, cukier waniliowy - wymiksowac ,osobno ubic 1/2 szkl. kremówki , ktora następnie polączyc ze wczesniej podanymi skladnikami
przepis 2. - 5 żółtek utrzec z 25 dkg cukru pudru i 2 lyzkami maki ziemniaczanej przesianej na pulchną masę 1 szkl. śmietanki 18% zagotowac na maleńkim ogniu i dodac wlewając stopniowo i mieszając do ubitej wczesniej masy, przestudzic, osobno utrzec na puch kostkę masla i do niego dodawac przestudzoną masę jajeczną, na koncu dodac 2 lyzki kakao- delikatnie zamieszac, inka21
=========================
pozdrawiam,
shiludek
Znalazłam coś takiego.
Pierwsza masa:
10 dag łuskanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
1/4 łyżki octu
6 dag masła
Orzechy rozsypać na blasze, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i zrumienić na złoty kolor, następnie zemleć z 5 łyżkami cukru. Z reszty cukru, wody i octu ugotować ulep "do piórka". Do gotowego ulepu dodajemy orzechy, masło i ubijamy trzepaczką.
Druga masa:
10 dag łuskanych orzechów włoskich
3 czubate łyżki kaszy manny
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
cukier waniliowy lub 1/2 kieliszka rumu
Kaszę rozkleić na mleku, ciągle mieszając. Ostudzić. Orzechy drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę i wymieszać z kaszą manną, cukrem , cukrem waniliowym lub rumem.
Uprzedzam że nigdy nie robiłam tych kremów .
Pochodzenia kremów nie znam. Pozdrawiam Baśka.
Dzięki!!! Właśnie tego potrzebowałam! Wszystkim bardzo dziękuję!:) POZDRAWAIM!!!
Ja do strucli drożdżowej robię nadzienie orzechowe wg przepisu Makłowicza na poticę orzechową - ciasta pochodzenia bałkańskiego, pieczonego właśnie z okazji świąt. Jest to przepis wielokrotnie przeze mnie sprawdzony i godny polecenia, zwłaszcza ze względu na oryginalny korzenny smak :
skladniki :300 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
1/2 szklanki gorącego mleka
150 g cukru
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki gęstej śmietanki tortowej
2 żółtka
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/ 2 łyżeczki zmielonych goździków
sztywna piana z 2 białek
orzechy zalać gorącym mlekiem,dodać pozostałe składniki i na końcu - pianę z białek
Polecam i życzę smacznego !!!