Co zrobić żeby pozbyć się zakalca w jabłeczniku ? Piekłam go już kilka razy (chodzi o ten z budyniem) i raz jest fajny wyrośnięty a raz zakalcowaty! Co robię żle -może ktoś podpowie.
Ja ci podpowiem tak, pilnuj żeby jablka nie mialy zbyt wiele soku- odciśnij go, moze poskutkuje i będzie tym razem bez zakalca. A na pocieszenie cos ci dam - przepis na jablecznik bez zakalca i ze "śnieżna poduszeczką"na wierzchu, jest smaczny i zawsze sie udaje: przepis7340, pozdrawiam ,inka21
Wlasnie go robilam na niedziele, zreszta nie po raz pierwszy. Nigdy nie mam zadnego zakalca. Jablka /szara reneta/ kroje w drobniutka kostke /zrezygnowalam ze scierania na tarce bo tak mi bardziej odpowiada i lepiej nawet wyglada/ i wykladam na surowe ciasto,na to wykladam goracy budyn i po lekkim ostudeniu scieram lub "skubie"reszte ciasta. Jablek biore min, 1,5 kg, a ciasto robie w malakserze i zawsze jest super i bez zakalca. Moze uzywasz zbyt soczystych jablek? Pozdrawiam
Co zrobić żeby pozbyć się zakalca w jabłeczniku ? Piekłam go już kilka razy (chodzi o ten z budyniem) i raz jest fajny wyrośnięty a raz zakalcowaty! Co robię żle -może ktoś podpowie.
Spróbój cisto kruche wcześniej podpiec w piekarniku, samo bez jabłek.na 15 min.A póżniej wyłóż jabłka i normalnie piec.Smacznego madzina!!!
Ja ci podpowiem tak, pilnuj żeby jablka nie mialy zbyt wiele soku- odciśnij go, moze poskutkuje i będzie tym razem bez zakalca. A na pocieszenie cos ci dam - przepis na jablecznik bez zakalca i ze "śnieżna poduszeczką"na wierzchu, jest smaczny i zawsze sie udaje: przepis7340, pozdrawiam ,inka21
Wlasnie go robilam na niedziele, zreszta nie po raz pierwszy. Nigdy nie mam zadnego zakalca. Jablka /szara reneta/ kroje w drobniutka kostke /zrezygnowalam ze scierania na tarce bo tak mi bardziej odpowiada i lepiej nawet wyglada/ i wykladam na surowe ciasto,na to wykladam goracy budyn i po lekkim ostudeniu scieram lub "skubie"reszte ciasta. Jablek biore min, 1,5 kg, a ciasto robie w malakserze i zawsze jest super i bez zakalca. Moze uzywasz zbyt soczystych jablek? Pozdrawiam
Dziękuję za podpowiedzi - ale jeszcze jedno pytanie : czy przyczyną może być grubość ciasta na spodzie jabłecznika ?