Forum

Kuchenne porady

jabłecznik

  • Autor: laaura Data: 2005-03-13 22:59:21

    Co zrobić żeby pozbyć się zakalca w jabłeczniku ? Piekłam go już kilka razy (chodzi o ten z budyniem) i raz jest fajny wyrośnięty a raz zakalcowaty! Co robię żle -może ktoś podpowie.

  • Autor: madzina Data: 2005-03-14 07:54:37

    Spróbój cisto kruche wcześniej podpiec w piekarniku, samo bez jabłek.na 15 min.A póżniej wyłóż jabłka i normalnie piec.Smacznego madzina!!!

  • Autor: inka21 Data: 2005-03-14 08:13:05

    Ja ci podpowiem tak, pilnuj żeby jablka nie mialy zbyt wiele soku- odciśnij go, moze poskutkuje i będzie tym razem bez zakalca. A na pocieszenie cos ci dam - przepis na jablecznik bez zakalca i ze "śnieżna poduszeczką"na wierzchu, jest smaczny i zawsze sie udaje: przepis7340, pozdrawiam ,inka21

  • Autor: alman Data: 2005-03-14 08:16:58

    Wlasnie go robilam na niedziele, zreszta nie po raz pierwszy. Nigdy nie mam zadnego zakalca. Jablka /szara reneta/ kroje w drobniutka kostke /zrezygnowalam ze scierania na tarce bo tak mi bardziej odpowiada i lepiej nawet wyglada/ i wykladam na surowe ciasto,na to wykladam goracy budyn i po lekkim ostudeniu scieram lub "skubie"reszte ciasta. Jablek biore min, 1,5 kg, a ciasto robie w malakserze i zawsze jest super i bez zakalca. Moze uzywasz zbyt soczystych jablek? Pozdrawiam

  • Autor: laaura Data: 2005-03-14 09:15:01

    Dziękuję za podpowiedzi - ale jeszcze jedno pytanie : czy przyczyną może być grubość ciasta na spodzie jabłecznika ?

Przejdź do pełnej wersji serwisu