Przeczytałam ostatnio w gazecie świetny "przepis" na ozdobę w domku.
Stokrotki sadzimy w butelkach! Na dno rzucamy wartstwę kamyczków, potem wartstwę ziemi - na to nasionka stokrotek, znów ziemia. Podlewamy po brzegu butelki. Podobno stoktorki lubią takie "butelkowe" klimaty. Zdjęcie było fajne - ja lubię takie oryginalne ozdoby!
I co wy na to? Macie może jakieś podobne ciekawe przepisy ma ozdoby domowe?
Sadzę też od tamtego roku - frezje, które pięknie pachną i ładnie wyglądają.
Czekam na wasze pomysły i juz zacieram ręce na nowe pomysły.
kropka
prawde mowiac wydaje mi sie, ze ten przepis to jakas lipa. Stokrotka jest roslina dwuletnia. Zatem wysiana w tej butelce musialaby przewegetowac w niej caly rok, na zime, butelke trzeba by wystawic w chlodne miejsce ( a co zrobic z obumarlymi liscmi???). zatem zachodu z taka ozdoba co nie miara.
DOROTKO!!!!!!!!!!!!!! moja kochana!!!!!!!! takie stokrotki wydaje mi się mogą rosnąć w krainie OZ!!!!!!!!!!!!!
ale pomysł fajny
Dorotko może spróbujemy!!!!!!!!
pozdrawiam cieplutko kamaxyz
Frezje kupuję, jako cebulki oczywiście, i sadzę normalnie w doniczce ozdobnej w odstępach. Jak wyrosną to można im zrobić "płotek", bo mimo wszystko wyrastają dosyć wysokie. Lubią słoneczko.
ps. w tym roku moja mama już posadziła, ja jeszcze nie.
ps. udało mi się tym razem kupić w OBI całą paczuszkę jak dobrze pamiętam za 9.90 zł
pozdrawiam
No w mojej miejscowosci to nie ma OBI , chyba ze wyslesz mi poczta te cebulki
Jutro lece do sklepu po cebulki juz czuje ten piekny zapach.
Dzieki za fajne porady i polecam sie na przyszlosc.
POZDRAWIAM
PS. a moj chlop (alergik) to mnie z domu z tymi kwiatkami wywali
Droga Piko,
a gdzie mieszkasz, że nie ma OBI?
Myslę, że można kupić w kwiaciarni po prostu - albo zapytać - może życzliwa kwiaciarka zamówi ?!
Chłop alergik - prześlij mu ode mnie pozdrowionka!
Kochana Kropeczko, kieruję cię do wątku Zrób to sam(a) Forum - ozdoby do kuchni i nie tylko który założyłam jakiś czas temu. Tam są moje 2 pomysły podpatrzone i wykonane u mnie w domu czyli butla z ziarnami i doniczki z butów Może połączyć oba wątki?
Na dzisiaj chciałam dodać jeszcze jeden pomysł na Wielkanoc, ozdobę na stół, wpiszę go tutaj a nie w tamtym wątku :
Gniazdko na jajeczka z gałązek:
3 ok jednometrowej długości świeże gałęzie wierzby tej pogiętej, pofalowanej
kawałek drutu najlepiej w kolorze czarnym
kilka piórek
Wykonanie:
Muszą być świeże te gałązki a nie suszone bo musimy je zwinąć w okrąg więc suszone się połamią. Zwijamy wszystkie gałęzie w okrąg łącząc je drucikami aby się nie rozjechały, w ten okrąg wkładamy piórka i ozdoba na stolik gotowa. Świetnie wyglądają jajeczka w takim gniazdku.
> Stokrotki sadzimy w butelkach! Na dno rzucamy wartstwę kamyczków, potem
> wartstwę ziemi - na to nasionka stokrotek, znów ziemia. Podlewamy po brzegu
> butelki. Podobno stoktorki lubią takie "butelkowe" klimaty.
Tylko do konca nie rozumiem tej butelki , wypelnic po brzegi ??
Jaka ta butelka ? cala? plastikowa ? czy szklana?
Butelka szklana ozdobna. wypełniamy ją wartswami w taki sposób, żeby te stokrotki mogły wyrosnąć w środku a nie wystawały przez szyjkę. :) czyli tak do mniejszej połowy mniej więcej.
Dzieki za szybka odpowiedz , bo wlasnie pytalam w sklepie i ekspedientka nie slyszal nic na ten temat.
A frezje juz jutro posadze po wielkich poszukiwaniach udalo mi sie kupic 7 szt. za 4.80 zl.
POZDRAWIAM
Zasadziłam tylko frezje , które wyrosły , ale strasznie się łamały na wietrze,. bo dałam na balkon tak że je wywaliłam do kosza. A stokrotek nie sadziłam.
Przeczytałam ostatnio w gazecie świetny "przepis" na ozdobę w domku.
Stokrotki sadzimy w butelkach! Na dno rzucamy wartstwę kamyczków, potem wartstwę ziemi - na to nasionka stokrotek, znów ziemia. Podlewamy po brzegu butelki. Podobno stoktorki lubią takie "butelkowe" klimaty. Zdjęcie było fajne - ja lubię takie oryginalne ozdoby!
I co wy na to? Macie może jakieś podobne ciekawe przepisy ma ozdoby domowe?
Sadzę też od tamtego roku - frezje, które pięknie pachną i ładnie wyglądają.
Czekam na wasze pomysły i juz zacieram ręce na nowe pomysły.
kropka
prawde mowiac wydaje mi sie, ze ten przepis to jakas lipa. Stokrotka jest roslina dwuletnia. Zatem wysiana w tej butelce musialaby przewegetowac w niej caly rok, na zime, butelke trzeba by wystawic w chlodne miejsce ( a co zrobic z obumarlymi liscmi???).
zatem zachodu z taka ozdoba co nie miara.
DOROTKO!!!!!!!!!!!!!! moja kochana!!!!!!!! takie stokrotki wydaje mi się mogą rosnąć w krainie OZ!!!!!!!!!!!!!
ale pomysł fajny
Dorotko może spróbujemy!!!!!!!!
pozdrawiam cieplutko kamaxyz
Nawet fajny pomysl. Ale wiecej jestem ciekawa tych frezji , jak je sadzisz?
Prosze o informacje jesli mozna. Pozdrawiam.
Frezje kupuję, jako cebulki oczywiście, i sadzę normalnie w doniczce ozdobnej w odstępach. Jak wyrosną to można im zrobić "płotek", bo mimo wszystko wyrastają dosyć wysokie. Lubią słoneczko.
ps. w tym roku moja mama już posadziła, ja jeszcze nie.
ps. udało mi się tym razem kupić w OBI całą paczuszkę jak dobrze pamiętam za 9.90 zł
pozdrawiam
No w mojej miejscowosci to nie ma OBI
, chyba ze wyslesz mi poczta te cebulki
Jutro lece do sklepu po cebulki juz czuje ten piekny zapach.
Dzieki za fajne porady i polecam sie na przyszlosc.
POZDRAWIAM
PS. a moj chlop (alergik) to mnie z domu z tymi kwiatkami wywali
Droga Piko,
a gdzie mieszkasz, że nie ma OBI?
Myslę, że można kupić w kwiaciarni po prostu - albo zapytać - może życzliwa kwiaciarka zamówi ?!
Chłop alergik - prześlij mu ode mnie pozdrowionka!
Kochana Kropeczko, kieruję cię do wątku Zrób to sam(a) Forum - ozdoby do kuchni i nie tylko który założyłam jakiś czas temu. Tam są moje 2 pomysły podpatrzone i wykonane u mnie w domu czyli butla z ziarnami i doniczki z butów
Może połączyć oba wątki?
:
Na dzisiaj chciałam dodać jeszcze jeden pomysł na Wielkanoc, ozdobę na stół, wpiszę go tutaj a nie w tamtym wątku
Gniazdko na jajeczka z gałązek:
3 ok jednometrowej długości świeże gałęzie wierzby tej pogiętej, pofalowanej
kawałek drutu najlepiej w kolorze czarnym
kilka piórek
Wykonanie:
Muszą być świeże te gałązki a nie suszone bo musimy je zwinąć w okrąg więc suszone się połamią. Zwijamy wszystkie gałęzie w okrąg łącząc je drucikami aby się nie rozjechały, w ten okrąg wkładamy piórka i ozdoba na stolik gotowa. Świetnie wyglądają jajeczka w takim gniazdku.
Pozdrawiam,
emiloos
dla ciekawskich : moje stokrotki już wykiełkowały ! bardzo się cieszę !
suuuper
ale zakwitnac zdaza dopiero na kolejne swieta.
do tych najlblizszych proponuje rzezuche - calkiem powaznie
Użytkownik kropka1976 napisał w wiadomości:
> Stokrotki sadzimy w butelkach! Na dno rzucamy wartstwę kamyczków, potem
> wartstwę ziemi - na to nasionka stokrotek, znów ziemia. Podlewamy po brzegu
> butelki. Podobno stoktorki lubią takie "butelkowe" klimaty.
Tylko do konca nie rozumiem tej butelki , wypelnic po brzegi ??
Jaka ta butelka ? cala? plastikowa ? czy szklana?
Butelka szklana ozdobna. wypełniamy ją wartswami w taki sposób, żeby te stokrotki mogły wyrosnąć w środku a nie wystawały przez szyjkę. :) czyli tak do mniejszej połowy mniej więcej.
Dzieki za szybka odpowiedz , bo wlasnie pytalam w sklepie i ekspedientka nie slyszal nic na ten temat.
A frezje juz jutro posadze po wielkich poszukiwaniach udalo mi sie kupic 7 szt. za 4.80 zl.
POZDRAWIAM
Trzymam kciuki za nasze kwiatki. mam nadzieję że nas nie zawiodą i szybciutko zakwitną! A wtedy wykrzyczę Marinikowi - a masz, hihihih
he he zycze wam, zeby zakwitly, a jak zakwitna, to poprosze o jedna
Kropko -bazylko, jak tam twoje stokrotki ????
Zasadziłam tylko frezje , które wyrosły , ale strasznie się łamały na wietrze,. bo dałam na balkon tak że je wywaliłam do kosza.
A stokrotek nie sadziłam.
Jak tam kwiatuszki , kwitną ???????????
pika - SZA!!!! - na ten temat sie juz nie dyskutuje
:)))
prawda kropeczko?????