Chciałem spytać czy wiecie może jak zrobić coś takiego- chodzi mi oto, że większość mazurków kupionych w sklepie ma brzeg z ciasta a to ciasto polane jest taką przezroczystą, klejącą się do zębów polewą. Wiecie jak zrobić taką polewę? Próbowałem kilka razy ale zawsze wychodził mi biały, kruchy, matowy, zwykły lukier...
Myślę że jest to lukier gotowany, cukier, wode i sok z cytryny gotuje się w garnuszku " do piórka" , to znaczy az powstanie gęęsty ciagnący sie za łyżką syrop.
Mniej więcej szklanka cukru, pół szklanki wody, sok z jednej cytryny.
Chciałem spytać czy wiecie może jak zrobić coś takiego- chodzi mi oto, że większość mazurków kupionych w sklepie ma brzeg z ciasta a to ciasto polane jest taką przezroczystą, klejącą się do zębów polewą. Wiecie jak zrobić taką polewę? Próbowałem kilka razy ale zawsze wychodził mi biały, kruchy, matowy, zwykły lukier...
Myślę że jest to lukier gotowany, cukier, wode i sok z cytryny gotuje się w garnuszku " do piórka" , to znaczy az powstanie gęęsty ciagnący sie za łyżką syrop.
Mniej więcej szklanka cukru, pół szklanki wody, sok z jednej cytryny.
I tym smaruje się mazurek.
http://wielkiezarcie.com/przepis6736.html spojrzyj, a może znajdziesz to czego szukasz, :)inka21