Forum

Kuchenne porady

mazurki

  • Autor: Mariusz po prostu gotuj Data: 2005-03-15 15:08:27

    Chciałem spytać czy wiecie może jak zrobić coś takiego- chodzi mi oto, że większość mazurków kupionych w sklepie ma brzeg z ciasta a to ciasto polane jest taką przezroczystą, klejącą się do zębów polewą. Wiecie jak zrobić taką polewę? Próbowałem kilka razy ale zawsze wychodził mi biały, kruchy, matowy, zwykły lukier...

  • Autor: Nika24 Data: 2005-03-16 21:16:21

    Myślę że jest to lukier gotowany, cukier, wode i sok z cytryny gotuje się w garnuszku " do piórka" , to znaczy az powstanie gęęsty ciagnący sie za łyżką syrop.
    Mniej więcej szklanka cukru, pół szklanki wody, sok z jednej cytryny.

    I tym smaruje się mazurek.

  • Autor: inka21 Data: 2005-03-17 15:09:20

    http://wielkiezarcie.com/przepis6736.html spojrzyj, a może znajdziesz to czego szukasz, :)inka21

Przejdź do pełnej wersji serwisu