Forum

Kuchenne porady

czy i czym mzna zastąpić serek mascarpone?

• Autor: kuchareczka1980 Data: 2005-03-15 15:39:42

znalazlam fajny przepis na ciasto ale jest tam potrzebny wlasnie ten serek.szukalam go juz wczesniej ale w Toruniu, gdzie mieszkam nigdzie nie moge go dostac, co robic?poradzcie!

• Autor: marinik Data: 2005-03-15 15:56:01

SZUKAC!!!! Wytrwale szukac. Z lodzkiej perspektywy powiem, ze osiagalny jest w macro i w roznych superkarketach. Drogie cholerstwo, ale jak ktos mi powie, ze da sie go czyms innym zastapic to mu wprost odpowiem, ze GADA GLUPOTY.

• Autor: kuchareczka1980 Data: 2005-03-15 16:31:16

dzieki za szczerosc, chociaz nie jest pocieszajacy fakt, ze tylko pozostaje mi szukanie, ale na pewno warto. a coś robilas(es:)juz z tym serkiem?pozdrawiam

• Autor: matyldusia Data: 2005-03-15 17:25:12

Zgadzałam się z Tobą Mariniku do pewnego czasu, a mianowicie do momentu, kiedy jednak znalazłam erzac (a było to jakieś 3 miesiące temu). Nie wiem natomiast, czy nie będzie on równie trudny do osiągnięcia, gdyż dotychczas widzałam go tylko w jednym sklepie (konkretnie w Kauflandzie). Jest to śmietana (tak śmietana!) 36 % z OSM Piątnica. W smaku jest niemal identyczna, może tylko ociupinkę rzadsza niż serek (ja daję odrobinę żelatyny żeby to zrównoważyć). W każdym razie cena zachęca do przetestowania !!!
    Pisałam już kiedyś w jakimś wątku o mascarpone, tylko wtedy nie miałam jeszcze "przerobionego" na tej śmietanie tiramisu a teraz już mam i doprawdy trudno spostrzec różnicę.
    NO I O POŁOWĘ MNIEJ KALORYCZNE!

• Autor: klarax Data: 2005-03-15 18:53:24

Mascarpone, Mascherpone

Mascarpone to jest rodzaj twarogu. Produkowany jest ze śmietany. Smietana jest podgrzewana do 90°C i ścinana kwaskiem.
    Jako kwasku można użyć kwasku cytrynowego albo rozcieńczonego soku cytrynowego.

Mascarpone zwaiera 80% tłuszczu.
    Trzeba uważać, bo on zbiera wszystkie zapachy z lodówki, należy przechowywać w szczelnych pojemniczkach.

Zrób to sam:
    1 litr śmietany podgrzać do 90°C i dodać ok. 5 ml kwasku cytrynowego. Powoli mieszać czystą łyżką ok. 10 minut.
    Po ścięciu się śmietany przecedzić przez gęstą gazę albo pieluchę i wycisnąć, ostudzić.

Z braku laku, czyli białego sera, robiłem we Włoszech sernik z mascarpone i wychodził po bożemu.

• Autor: ekkore Data: 2005-03-16 08:56:58

mascarpone można kupić - wyobraź sobie, że nawet u nas go spotkałam (sklep nazywa się polomarket - sadzę, że to ogólnokrajowa sieć) - ale był tylko jeden sztuk a to ciut mało.
    Musisz szukać wytrwale.

• Autor: bahus Data: 2005-03-16 20:28:01

U nas (w Poznaniu) można go kupić w prawie każdym markecie, ale strasznie drogi
    Bahus

• Autor: Nika24 Data: 2005-03-16 21:18:05

Obawiam sie ze z przepisu klarax wyjdzie porzadny tłusty twaróg ale NIE mascarpone

• Autor: matyldusia Data: 2005-03-16 22:10:32

albo coś raczej zbliżonego do ricotty

• Autor: klarax Data: 2005-03-16 22:52:34

Spójrz na przepis ricotty i przekonasz się, że jest inny surowiec. Ricotta jest zbliżona do normalnego serka domowego.

• Autor: matyldusia Data: 2005-03-18 09:26:57

a ricottę robi się z serwatki ! (chyba)

• Autor: klarax Data: 2005-03-18 13:25:33

z serwatki to już nic nie zrobisz, oprócz zaspokojenia pragnienia.

• Autor: matyldusia Data: 2005-03-20 12:40:47

jest to informacja, którą znalazłam (ze zdziwieniem zresztą) w wikipedii
    Może ma znaczenie fakt, że jest to podobno serwatka po produkcji serów podpuszczkowych (nie mam pojęcia, czy ona się czymś różni od zwykłej)

• Autor: klarax Data: 2005-03-16 22:50:52

Mój siostrzeniec, jak był mały, to powiadał: obawiam się, że się będę bać!
    Sprobuj córciu, to jest oficjanlny przepis z Włoch.

• Autor: Nika24 Data: 2005-03-17 17:59:11

W dokładnie ten sposób robiłam delikatny twaróg więc nie ma co próbować.Z mascarpone on naprawde nie ma NIC wspólnego.

• Autor: klarax Data: 2005-03-18 13:30:58

i mascarpone i ricotta - to są mleczne przetwory, które różnia się w głównie zawartością tłuszczu (a co za tym idzie i konsystencja i lekko smakiem);
    domowe wykonanie w dzisiejszcych czasach jest prawie niemożliwe, bo wszystkie produkty mleczne będące w handlu były już poddane obróbce cieplnej bądź konserwującej.

Przejdź do pełnej wersji serwisu