znalazlam fajny przepis na ciasto ale jest tam potrzebny wlasnie ten serek.szukalam go juz wczesniej ale w Toruniu, gdzie mieszkam nigdzie nie moge go dostac, co robic?poradzcie!
SZUKAC!!!! Wytrwale szukac. Z lodzkiej perspektywy powiem, ze osiagalny jest w macro i w roznych superkarketach. Drogie cholerstwo, ale jak ktos mi powie, ze da sie go czyms innym zastapic to mu wprost odpowiem, ze GADA GLUPOTY.
dzieki za szczerosc, chociaz nie jest pocieszajacy fakt, ze tylko pozostaje mi szukanie, ale na pewno warto. a coś robilas(es:)juz z tym serkiem?pozdrawiam
Zgadzałam się z Tobą Mariniku do pewnego czasu, a mianowicie do momentu, kiedy jednak znalazłam erzac (a było to jakieś 3 miesiące temu). Nie wiem natomiast, czy nie będzie on równie trudny do osiągnięcia, gdyż dotychczas widzałam go tylko w jednym sklepie (konkretnie w Kauflandzie). Jest to śmietana (tak śmietana!) 36 % z OSM Piątnica. W smaku jest niemal identyczna, może tylko ociupinkę rzadsza niż serek (ja daję odrobinę żelatyny żeby to zrównoważyć). W każdym razie cena zachęca do przetestowania !!!
Pisałam już kiedyś w jakimś wątku o mascarpone, tylko wtedy nie miałam jeszcze "przerobionego" na tej śmietanie tiramisu a teraz już mam i doprawdy trudno spostrzec różnicę.
NO I O POŁOWĘ MNIEJ KALORYCZNE!
Mascarpone to jest rodzaj twarogu. Produkowany jest ze śmietany. Smietana jest podgrzewana do 90°C i ścinana kwaskiem.
Jako kwasku można użyć kwasku cytrynowego albo rozcieńczonego soku cytrynowego.
Mascarpone zwaiera 80% tłuszczu.
Trzeba uważać, bo on zbiera wszystkie zapachy z lodówki, należy przechowywać w szczelnych pojemniczkach.
Zrób to sam:
1 litr śmietany podgrzać do 90°C i dodać ok. 5 ml kwasku cytrynowego. Powoli mieszać czystą łyżką ok. 10 minut.
Po ścięciu się śmietany przecedzić przez gęstą gazę albo pieluchę i wycisnąć, ostudzić.
Z braku laku, czyli białego sera, robiłem we Włoszech sernik z mascarpone i wychodził po bożemu.
mascarpone można kupić - wyobraź sobie, że nawet u nas go spotkałam (sklep nazywa się polomarket - sadzę, że to ogólnokrajowa sieć) - ale był tylko jeden sztuk a to ciut mało.
Musisz szukać wytrwale.
jest to informacja, którą znalazłam (ze zdziwieniem zresztą) w wikipedii
Może ma znaczenie fakt, że jest to podobno serwatka po produkcji serów podpuszczkowych (nie mam pojęcia, czy ona się czymś różni od zwykłej)
i mascarpone i ricotta - to są mleczne przetwory, które różnia się w głównie zawartością tłuszczu (a co za tym idzie i konsystencja i lekko smakiem);
domowe wykonanie w dzisiejszcych czasach jest prawie niemożliwe, bo wszystkie produkty mleczne będące w handlu były już poddane obróbce cieplnej bądź konserwującej.
znalazlam fajny przepis na ciasto ale jest tam potrzebny wlasnie ten serek.szukalam go juz wczesniej ale w Toruniu, gdzie mieszkam nigdzie nie moge go dostac, co robic?poradzcie!
SZUKAC!!!! Wytrwale szukac. Z lodzkiej perspektywy powiem, ze osiagalny jest w macro i w roznych superkarketach. Drogie cholerstwo, ale jak ktos mi powie, ze da sie go czyms innym zastapic to mu wprost odpowiem, ze GADA GLUPOTY.
dzieki za szczerosc, chociaz nie jest pocieszajacy fakt, ze tylko pozostaje mi szukanie, ale na pewno warto. a coś robilas(es:)juz z tym serkiem?pozdrawiam
Zgadzałam się z Tobą Mariniku do pewnego czasu, a mianowicie do momentu, kiedy jednak znalazłam erzac (a było to jakieś 3 miesiące temu). Nie wiem natomiast, czy nie będzie on równie trudny do osiągnięcia, gdyż dotychczas widzałam go tylko w jednym sklepie (konkretnie w Kauflandzie). Jest to śmietana (tak śmietana!) 36 % z OSM Piątnica. W smaku jest niemal identyczna, może tylko ociupinkę rzadsza niż serek (ja daję odrobinę żelatyny żeby to zrównoważyć). W każdym razie cena zachęca do przetestowania !!!
Pisałam już kiedyś w jakimś wątku o mascarpone, tylko wtedy nie miałam jeszcze "przerobionego" na tej śmietanie tiramisu a teraz już mam i doprawdy trudno spostrzec różnicę.
NO I O POŁOWĘ MNIEJ KALORYCZNE!
Mascarpone, Mascherpone
Mascarpone to jest rodzaj twarogu. Produkowany jest ze śmietany. Smietana jest podgrzewana do 90°C i ścinana kwaskiem.
Jako kwasku można użyć kwasku cytrynowego albo rozcieńczonego soku cytrynowego.
Mascarpone zwaiera 80% tłuszczu.
Trzeba uważać, bo on zbiera wszystkie zapachy z lodówki, należy przechowywać w szczelnych pojemniczkach.
Zrób to sam:
1 litr śmietany podgrzać do 90°C i dodać ok. 5 ml kwasku cytrynowego. Powoli mieszać czystą łyżką ok. 10 minut.
Po ścięciu się śmietany przecedzić przez gęstą gazę albo pieluchę i wycisnąć, ostudzić.
Z braku laku, czyli białego sera, robiłem we Włoszech sernik z mascarpone i wychodził po bożemu.
mascarpone można kupić - wyobraź sobie, że nawet u nas go spotkałam (sklep nazywa się polomarket - sadzę, że to ogólnokrajowa sieć) - ale był tylko jeden sztuk a to ciut mało.
Musisz szukać wytrwale.
U nas (w Poznaniu) można go kupić w prawie każdym markecie, ale strasznie drogi
Bahus
Obawiam sie ze z przepisu klarax wyjdzie porzadny tłusty twaróg ale NIE mascarpone
albo coś raczej zbliżonego do ricotty
Spójrz na przepis ricotty i przekonasz się, że jest inny surowiec. Ricotta jest zbliżona do normalnego serka domowego.
a ricottę robi się z serwatki ! (chyba)
z serwatki to już nic nie zrobisz, oprócz zaspokojenia pragnienia.
jest to informacja, którą znalazłam (ze zdziwieniem zresztą) w wikipedii
Może ma znaczenie fakt, że jest to podobno serwatka po produkcji serów podpuszczkowych (nie mam pojęcia, czy ona się czymś różni od zwykłej)
Mój siostrzeniec, jak był mały, to powiadał: obawiam się, że się będę bać!
Sprobuj córciu, to jest oficjanlny przepis z Włoch.
W dokładnie ten sposób robiłam delikatny twaróg więc nie ma co próbować.Z mascarpone on naprawde nie ma NIC wspólnego.
i mascarpone i ricotta - to są mleczne przetwory, które różnia się w głównie zawartością tłuszczu (a co za tym idzie i konsystencja i lekko smakiem);
domowe wykonanie w dzisiejszcych czasach jest prawie niemożliwe, bo wszystkie produkty mleczne będące w handlu były już poddane obróbce cieplnej bądź konserwującej.