Forum

Kuchenne porady

SZYNKA ŚWIĄTECZNA GOTOWANA W PIWIE - wg inki21

  • Autor: marinik Data: 2005-03-16 22:02:05

    jejku- wlasnie zrobilem i nie moge Wam wszystkim nie zakomunikowac jakie to wspaniale.

  • Autor: jolus Data: 2005-03-16 22:07:45

    wlasnie przeczytalam przepis mmmmmmmmm juz mi slinka leci.........

  • Autor: klarax Data: 2005-03-16 22:53:16

    co to znaczy 1,2 kg szynki? czy jest to kawał surowego miesa z miejsca, które się nazywa szynką? czy jest to już przetworzona szynka?

  • Autor: inka21 Data: 2005-03-17 11:55:12

    mięso od szynki kupuje w sklepie surowe i dalej postępuję z nim jak podałam w przepisie, szynke je sie na zimno, jeżeli chcesz do obiadu polecam kawalek mięsa od szynki upiec w czosnku i ziolach, inka21


  • Autor: inka21 Data: 2005-03-17 11:56:14

    dziekuję mariniku za uznanie , ciesze się ,że smakowala szyneczka rodzince, mam prośbę- dajcie też pieskowi i nie dręczcie go dlużej:), inka21

  • Autor: marinik Data: 2005-03-17 14:09:33

    Ineczko- jasne, ze i Kreska dostala. Tyle, ze ta cholerka nie dzieli sie refleksjami nad tym jak jej smakowalo

  • Autor: klarax Data: 2005-03-18 13:03:19

    nie dawajcie psom wieprzowiny!!! mieso wieprzowe zawiera wirus opryszczki (herpes),
    który nie atakuje (i nie przenosi się na) ludzi ale jest b. niebezpieczny dla psów i kotów!!!

  • Autor: marinik Data: 2005-03-20 16:00:56

    1. poddana obrobce termicznej wieprzowina tez ten wirus przeniesie????
    2. Kreska jest luz bardzo leciwa i wiele szkol zywienia przechodzila - szkol serwowanych przez lekarzy weterynarii - szkol czesto sprzecznych ze soba.
    3. mimo 16 lat i tych roznych szkol Kreska ma sie dobrze - a z racji wieku wolno jej wiele, tak wiec skosztowanie swiatecznej szynki z pewnoscia Jej nie zaszkodzi zbytnio.

  • Autor: klarax Data: 2005-03-20 16:13:58

    Użytkownik marinik napisał w wiadomości:
    > 1. poddana obrobce termicznej wieprzowina tez ten wirus przeniesie????

    nie powinna, ale zasada: wieprzowina nie dla psa, nie jest faöszywa.
    < wiec skosztowanie swiatecznej szynki z pewnoscia Jej nie
    > zaszkodzi zbytnio.
    Rozumiem psinę i się z nią cieszę!

  • Autor: dorka Data: 2005-03-20 18:15:24

    Mariniku, napisz, proszę, jakiego piwa ciemnego użyłeś? Przymierzam się do zrobienia szynki na Swięta.
    Z góry dzięki.

    Pozdrówki
    Dorota

  • Autor: marinik Data: 2005-03-20 18:55:55

    ha - tez mialem watpliwosc jakiego uzyc, ale ostatecznie, po konsultacji z inka uzylem wcale nie ciemnego, tylko Warki Strong.

  • Autor: dorka Data: 2005-03-20 19:06:12

    Serdeczne dzięki za szybką odpowiedź, we czwartek robię, z wrażeniami podepnę się pod ten wątek.

    Pozdrówki z zimnej Wawy
    Dorota

  • Autor: jolus Data: 2005-03-22 07:54:14

    mariniku! a którą wersje robiłeś ? gotowaną czy gotowaną i pieczoną ? mam zamiar zrobic na świeta a nie wiem , ktora lepsza!

  • Autor: marinik Data: 2005-03-22 08:05:45

    jolus - gadalem o tym z inka, ktora twierdzi, ze obie sa znakomite. Tym niemniej - wydaje mi sie, ze trzymanie szynki w piwie i w lodowce z przyprawami (moja macerowala sie cala dobe) nie spowoduje dosc intensywnego jej nasycenia wszystkimi smakami i aromatami. Dlatego osobiscie sklonilem sie ku wersji gotowanej, a w zasadzie- PARZONEJ, bo gotowanie w moim wydaniu bylo przy najmniejszym palniku - tak aby wrzenia plynu nie bylo

  • Autor: jolus Data: 2005-03-22 08:31:19

    dziękuje !:))) tak też zrobie!

  • Autor: karioka Data: 2005-03-23 13:33:13

    Dzisia kupiłam szyneczkę, piękny kawałek. Teraz skompletuję zioła i przyprawy żeby niczego nie zabrakło jak już przyjdzie czas na pieczenie. Mmmmmmmmmmmm, już mi slinka cieknie.

  • Autor: elik21 Data: 2005-03-23 14:02:04

    Szyneczka będzie z pewnością smakowita ,mam jedno pytanko czy piec ją "na sucho" w tym naczyniu czy czymś podlać np.piwem?

  • Autor: mirka17 Data: 2005-03-24 11:52:49

    ja też mam pytanie do wersji pieczonej w naczyniu żaroodpornym. Ma być z przykrywką czy bez?

  • Autor: inka21 Data: 2005-03-24 16:46:49

    do wersji pieczonej: pod przykryciem po obsmażeniu ze wszystkich stron, podlewa wytworzonym sosem z mięsa i można jeżeli ktos lubi odrobiną piwa:),inka21

  • Autor: baska Data: 2005-03-25 21:28:12

    Ja wlasnie zrobilam, ale wyszla mi twarda i gumowa. Nie wiem czy kawalek miesa byl zle ukrojony, czy ja za dlugo gotowalam. Jak ja kroje to jest soczysta, bo soczek sie wyciska. W smaku jest pycha. Ale ja sie nie poddaje, bede robic jeszcze raz. Musze kupic szynke w innym sklepie. Pozdrawiam. Baska

Przejdź do pełnej wersji serwisu