Piekłam dzisiaj już dwa razy mazurka- zakalce 100%, gdzie popełniłam błąd. Proszę o pomoc.
Moje proporcje na ciasto: 30 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 20 dag masła, 2 żółtka, cukier waniliowy,3 łyżki gęstej śmietany, łyżka soku z cytryny. Czy w tym przepisie jest jakiś błąd. Jeszcze raz proszę o podpowiedz, z góry dziękuję. Barbara.
coz- poczekajmy az sie fachowcy od slodkosci wypowiedza.Wg mnie zakalec tylko z nadmiaru mokrosci powstac moze, zatem czy nie nalezaloby wyleliminowas smietane i sok cytrynowy???? He he - to troche smieszne, bo przede mna zamiar pieczenia az 2 mazurkow, ale jeszcze dokladnie przepisow roznorakich na samo ciasto nie analizowalem.
Upieklam z takiego przepisu: 50 dkg krupczatki, 25 dkg tluszczu /pol na pol margaryna i smalec/, 3 zoltka i 1 cale jajo, 5 dkg cukru pudru 2 lyzki zimnej wody. Make posiekac z c.pudrem dodac jaja,szybko zagniesc i na 30 min do lodowki. Zrobilam z tego 2 placki w normalnej blaszcze. Pozdrawiam
Piekłam dzisiaj już dwa razy mazurka- zakalce 100%, gdzie popełniłam błąd. Proszę o pomoc.
Moje proporcje na ciasto: 30 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 20 dag masła, 2 żółtka, cukier waniliowy,3 łyżki gęstej śmietany, łyżka soku z cytryny. Czy w tym przepisie jest jakiś błąd. Jeszcze raz proszę o podpowiedz, z góry dziękuję. Barbara.
a w tym przepisie nie potrzeba czasami proszku do pieczenia
coz- poczekajmy az sie fachowcy od slodkosci wypowiedza.Wg mnie zakalec tylko z nadmiaru mokrosci powstac moze, zatem czy nie nalezaloby wyleliminowas smietane i sok cytrynowy???? He he - to troche smieszne, bo przede mna zamiar pieczenia az 2 mazurkow, ale jeszcze dokladnie przepisow roznorakich na samo ciasto nie analizowalem.
Upieklam z takiego przepisu: 50 dkg krupczatki, 25 dkg tluszczu /pol na pol margaryna i smalec/, 3 zoltka i 1 cale jajo, 5 dkg cukru pudru 2 lyzki zimnej wody. Make posiekac z c.pudrem dodac jaja,szybko zagniesc i na 30 min do lodowki. Zrobilam z tego 2 placki w normalnej blaszcze. Pozdrawiam
Dzięki za odzew, ale nadal nie wiem co zrobiłam nie tak. Przepis miał byc w stu procentach pewny.
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki. Baśka