Forum

Kuchenne porady

Białka

  • Autor: ekkore Data: 2005-03-25 17:52:32

    Co zobić z białek pozostałych z pieczenia kruchych ciast - poza ich wylaniem, bezami, kokosankami i ptasim mleczkiem (takim jak to kupowane)? Panierowanie też nie wchodzi w rachubę, bo za duża ilosć białek.

  • Autor: Asiolek24 Data: 2005-03-25 18:08:26

    hmmmmmm niech no ja pomyślę......................................................................................BAŁWANA. Ekkorus a tak poważnie to nie wiem :( moze jak nie kokosanki to takie bezy z mielonymi orzechami.

  • Autor: Tapsia Data: 2005-03-25 18:21:46

    Ja robię coś takiego:
    Na szklankę białek (ubijam na sztywno)dodaję np, dwa żółtka i 2 - 3 łyżki stołowe mąki.Delikatnie mieszam i smażę racuszki na rozgrzanym oleju.PO usmażeniu posypuję cukrem pudrem.
    Radzę spróbować.Są naprawdę bardzo smaczne i robi sie je błyskawicznie.Smacznego.

  • Autor: siuniam Data: 2005-03-25 19:53:44

    Można upiec Keks z białek jaj dodam go do przepisów.

  • Autor: pika15 Data: 2005-03-26 07:57:44

    DESER CZEKOLADOWY Z BIAŁKA -pycha

    śmietana 30% - jedno opakowanie 500 ml.
    5 białek
    2 łyżeczki żelatyny-rozpuścić w małej ilości ciepłej wody
    4 łyżki kakao rozpuszczalne - granulki
    1/2 szkl. cukru pudru


    Smietanę ubić z cukrem.
    Ubić białka , dodać rozpuszczoną żelatynę , oraz kakao.
    Do ubitych biłek dodać śmietanę.
    Deser posypać kakaem , startą czekoladą itp.
    Można przechwać w lodówce , na drugi dzień powstaje pyszna pianka , którą uwielbiają moje dzieciaczki.

    Polecam.
    SMACZNEGO

  • Autor: ekkore Data: 2005-03-29 10:52:40

    dzięki wszystkim. Przepisy się przydadzą. Ja w końcu zrobiłam bezy - znalazły amatora od ręki - syn praktycznie całą blachę zjadł w sobotę (ale nikt poza nim jakoś nie chciał).

Przejdź do pełnej wersji serwisu