Co zobić z białek pozostałych z pieczenia kruchych ciast - poza ich wylaniem, bezami, kokosankami i ptasim mleczkiem (takim jak to kupowane)? Panierowanie też nie wchodzi w rachubę, bo za duża ilosć białek.
hmmmmmm niech no ja pomyślę......................................................................................BAŁWANA. Ekkorus a tak poważnie to nie wiem :( moze jak nie kokosanki to takie bezy z mielonymi orzechami.
Ja robię coś takiego:
Na szklankę białek (ubijam na sztywno)dodaję np, dwa żółtka i 2 - 3 łyżki stołowe mąki.Delikatnie mieszam i smażę racuszki na rozgrzanym oleju.PO usmażeniu posypuję cukrem pudrem.
Radzę spróbować.Są naprawdę bardzo smaczne i robi sie je błyskawicznie.Smacznego.
śmietana 30% - jedno opakowanie 500 ml.
5 białek
2 łyżeczki żelatyny-rozpuścić w małej ilości ciepłej wody
4 łyżki kakao rozpuszczalne - granulki
1/2 szkl. cukru pudru
Smietanę ubić z cukrem.
Ubić białka , dodać rozpuszczoną żelatynę , oraz kakao.
Do ubitych biłek dodać śmietanę.
Deser posypać kakaem , startą czekoladą itp.
Można przechwać w lodówce , na drugi dzień powstaje pyszna pianka , którą uwielbiają moje dzieciaczki.
dzięki wszystkim. Przepisy się przydadzą. Ja w końcu zrobiłam bezy - znalazły amatora od ręki - syn praktycznie całą blachę zjadł w sobotę (ale nikt poza nim jakoś nie chciał).
Co zobić z białek pozostałych z pieczenia kruchych ciast - poza ich wylaniem, bezami, kokosankami i ptasim mleczkiem (takim jak to kupowane)? Panierowanie też nie wchodzi w rachubę, bo za duża ilosć białek.
hmmmmmm niech no ja pomyślę......................................................................................BAŁWANA. Ekkorus a tak poważnie to nie wiem :( moze jak nie kokosanki to takie bezy z mielonymi orzechami.
Ja robię coś takiego:
Na szklankę białek (ubijam na sztywno)dodaję np, dwa żółtka i 2 - 3 łyżki stołowe mąki.Delikatnie mieszam i smażę racuszki na rozgrzanym oleju.PO usmażeniu posypuję cukrem pudrem.
Radzę spróbować.Są naprawdę bardzo smaczne i robi sie je błyskawicznie.Smacznego.
Można upiec Keks z białek jaj dodam go do przepisów.
DESER CZEKOLADOWY Z BIAŁKA -pycha
śmietana 30% - jedno opakowanie 500 ml.
5 białek
2 łyżeczki żelatyny-rozpuścić w małej ilości ciepłej wody
4 łyżki kakao rozpuszczalne - granulki
1/2 szkl. cukru pudru
Smietanę ubić z cukrem.
Ubić białka , dodać rozpuszczoną żelatynę , oraz kakao.
Do ubitych biłek dodać śmietanę.
Deser posypać kakaem , startą czekoladą itp.
Można przechwać w lodówce , na drugi dzień powstaje pyszna pianka , którą uwielbiają moje dzieciaczki.
Polecam.
SMACZNEGO
dzięki wszystkim. Przepisy się przydadzą. Ja w końcu zrobiłam bezy - znalazły amatora od ręki - syn praktycznie całą blachę zjadł w sobotę (ale nikt poza nim jakoś nie chciał).