Forum

Kuchenne porady

zupa z kaczki - proszę o pomoc

  • Autor: azazel75 Data: 2005-03-29 12:28:23

    JEŚLI ZNACIE JAKIŚ FAJNY PRZEPIS NA ZUPĘ Z KACZKI - CHĘTNIE GO WYPRÓBUJĘ.
    A WŁAŚCIWIE TO - RATUJCIE !!!!!!!! ;)

  • Autor: bahus Data: 2005-03-29 14:24:09

    Czarnina

    50 dag kaczki
    pęczek włoszczyzny
    2 jabłka
    5 dag suszonych śliwek
    1 szkl. krwi z kaczki
    2 łyżki utartego na tarce piernika
    łyżka octu (10%)
    goździki, cynamon, majeranek
    sól, pieprz

    Kaczkę umyć i oczyścić, zalać 3 szklankami wody, osolić i gotować. Krew z kaczki wymieszać z octem i utartym piernikiem. Umyte śliwki namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po pewnym czasie do kaczki dodać opłukane i obrane warzywa i ugotować do miękkości. Jabłka umyć , obrać i pokroić w cząstki usuwając gniazda nasienne. Wywar ze śliwek odcedzić, zagotować, do wrzącego włożyć jabłka i ugotować uważając, by zachowały swój kształt. Wywar z warzyw i kaczki odcedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić w drobne paski. Wywar wymieszać z krwią, dodać śliwki, jabłka razem z syropem oraz mięso. Zupę przyprawić do smaku octem, solą, cukrem, pieprzem, cynamonem, goździkami i szczyptą majeranku. Podgrzać mieszając, ale nie dopuścić do wrzenia.

    Bahus

  • Autor: emiloos Data: 2005-03-30 13:22:13

    ZUPA Z KACZKI PO CHIŃSKU

    szkielet z kaczki upieczonej (jeżeli wyporcjujesz kaczkę po upieczeniu i zachowasz szkielet)
    3 szklanki wody
    1 plasterek imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    1 cebula dymka lub mała cebula
    1/2 łyżeczki soli
    45 dag pekińskiej lub włoskiej kapusty pokrajanej w 3 cm kawałki
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki sosu sojowego

    Grzbiet, skrzydełka, kostki udek i nóg połamać. Żeberka i kręgosłup kaczki mocno stłuc. Zalać wodą, dodać imbir i cebulę, doprowadzić na dużym ogniu do zagotowania. Gotować na dużym ogniu przez 45 min, dolewając wody, aby utrzymać pierwotny poziom płynu, przecedzić. Dodać sól, kapustę, cukier i sos sojowy, gotować około 40 min na małym ogniu do miękkości warzyw.

  • Autor: matyldusia Data: 2005-04-01 22:42:03

    A z kaczki "wychodzi" fantastyczny rosół, a z mięska można zrobić pasztet i przyjemność będzie podwójna

    P.S. Tylko ten rosół trzeba raczej odtłuścić po przyrządzeniu, bo to tłusta ptica

Przejdź do pełnej wersji serwisu