50 dag kaczki
pęczek włoszczyzny
2 jabłka
5 dag suszonych śliwek
1 szkl. krwi z kaczki
2 łyżki utartego na tarce piernika
łyżka octu (10%)
goździki, cynamon, majeranek
sól, pieprz
Kaczkę umyć i oczyścić, zalać 3 szklankami wody, osolić i gotować. Krew z kaczki wymieszać z octem i utartym piernikiem. Umyte śliwki namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po pewnym czasie do kaczki dodać opłukane i obrane warzywa i ugotować do miękkości. Jabłka umyć , obrać i pokroić w cząstki usuwając gniazda nasienne. Wywar ze śliwek odcedzić, zagotować, do wrzącego włożyć jabłka i ugotować uważając, by zachowały swój kształt. Wywar z warzyw i kaczki odcedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić w drobne paski. Wywar wymieszać z krwią, dodać śliwki, jabłka razem z syropem oraz mięso. Zupę przyprawić do smaku octem, solą, cukrem, pieprzem, cynamonem, goździkami i szczyptą majeranku. Podgrzać mieszając, ale nie dopuścić do wrzenia.
szkielet z kaczki upieczonej (jeżeli wyporcjujesz kaczkę po upieczeniu i zachowasz szkielet)
3 szklanki wody
1 plasterek imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 cebula dymka lub mała cebula
1/2 łyżeczki soli
45 dag pekińskiej lub włoskiej kapusty pokrajanej w 3 cm kawałki
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki sosu sojowego
Grzbiet, skrzydełka, kostki udek i nóg połamać. Żeberka i kręgosłup kaczki mocno stłuc. Zalać wodą, dodać imbir i cebulę, doprowadzić na dużym ogniu do zagotowania. Gotować na dużym ogniu przez 45 min, dolewając wody, aby utrzymać pierwotny poziom płynu, przecedzić. Dodać sól, kapustę, cukier i sos sojowy, gotować około 40 min na małym ogniu do miękkości warzyw.
JEŚLI ZNACIE JAKIŚ FAJNY PRZEPIS NA ZUPĘ Z KACZKI - CHĘTNIE GO WYPRÓBUJĘ.
A WŁAŚCIWIE TO - RATUJCIE !!!!!!!! ;)
Czarnina
50 dag kaczki
pęczek włoszczyzny
2 jabłka
5 dag suszonych śliwek
1 szkl. krwi z kaczki
2 łyżki utartego na tarce piernika
łyżka octu (10%)
goździki, cynamon, majeranek
sól, pieprz
Kaczkę umyć i oczyścić, zalać 3 szklankami wody, osolić i gotować. Krew z kaczki wymieszać z octem i utartym piernikiem. Umyte śliwki namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po pewnym czasie do kaczki dodać opłukane i obrane warzywa i ugotować do miękkości. Jabłka umyć , obrać i pokroić w cząstki usuwając gniazda nasienne. Wywar ze śliwek odcedzić, zagotować, do wrzącego włożyć jabłka i ugotować uważając, by zachowały swój kształt. Wywar z warzyw i kaczki odcedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić w drobne paski. Wywar wymieszać z krwią, dodać śliwki, jabłka razem z syropem oraz mięso. Zupę przyprawić do smaku octem, solą, cukrem, pieprzem, cynamonem, goździkami i szczyptą majeranku. Podgrzać mieszając, ale nie dopuścić do wrzenia.
Bahus
ZUPA Z KACZKI PO CHIŃSKU
szkielet z kaczki upieczonej (jeżeli wyporcjujesz kaczkę po upieczeniu i zachowasz szkielet)
3 szklanki wody
1 plasterek imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 cebula dymka lub mała cebula
1/2 łyżeczki soli
45 dag pekińskiej lub włoskiej kapusty pokrajanej w 3 cm kawałki
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki sosu sojowego
Grzbiet, skrzydełka, kostki udek i nóg połamać. Żeberka i kręgosłup kaczki mocno stłuc. Zalać wodą, dodać imbir i cebulę, doprowadzić na dużym ogniu do zagotowania. Gotować na dużym ogniu przez 45 min, dolewając wody, aby utrzymać pierwotny poziom płynu, przecedzić. Dodać sól, kapustę, cukier i sos sojowy, gotować około 40 min na małym ogniu do miękkości warzyw.
A z kaczki "wychodzi" fantastyczny rosół, a z mięska można zrobić pasztet i przyjemność będzie podwójna
P.S. Tylko ten rosół trzeba raczej odtłuścić po przyrządzeniu, bo to tłusta ptica