Forum

Kuchenne porady

Garnki patelnie noże?

  • Autor: AggusiA Data: 2005-03-29 14:27:28

    Witam:)

    Już lada moment będę zmuszona a może nareszcie kupię sobie coś do własnej kuchni. Czy grupowicze są w stanie polecić coś z wymienionych niezbędników kuchni? Patelnie TEFAL a może inne? Jakie noże? Jakie garneczki?:) Doradzcie w czym gotujecie swoje przysmaki.

    Dzięki z góry.

    Aggusia

  • Autor: kropka1976 Data: 2005-03-29 14:31:25

    może coś takiego ? firma ze śląska... warto pooglądać..
    www.silesia-rybnik.com

  • Autor: elik21 Data: 2005-03-29 15:32:07

    To bardzo miłe uczucie kompletować własną kuchnię,nareszcie!!!Wiem coś o tym bo jestem w trakcie urządzania.Patelnie polecam bardzo TEFAL,w nich wszystko się udaje i jest smaczne.Noże GERLACH jak najbardziej.Garnki emaliowane,chociaż są białe w środku i trzeba je czasem dobrze poszorować to jednak są lepsze od tych aluminiowych "blaszaków".I jeszcze jedna rada,nie warto za bardzo oszczędzać na zakup takich rzeczy,lepiej kupić coś lepszego i troszkę drożej niż tani "bubel".Powodzenia w zakupach.

  • Autor: ola226 Data: 2005-06-27 18:05:22

    Ja polecam produkty Tescomy. Warto zobaczyć stronkę http://www.skleptescoma.pl

  • Autor: ekkore Data: 2005-03-29 15:56:57

    Jak dysponujesz gotówką kupuj rzeczy markowe - dłużej wytrzymają. A jak nie - kupisz zwykły komplet, i co jakiś czas będziesz wymieniała pojedyncze garnki
    Ja wolę garnki metalowe od emaliowanych - masz pewność, że jak garnek o coś uderzy emalia nie odpryśnie, albo po jakimś czasie nie zacznie przeciekać.
    Jak będziesz wybierała patelnie teflonowe zwróć uwagę na ich wagę - te leciutkie są do niczego, bardzo łatwo się podrapią, wykrzywią. Mój ostatni teflonowy zakup pochodzi z Francji - kupiłam ją tam za grosze w jakiejś promocji (po przeliczeniu na polskie to było naprawdę mało), służy mi ponad dwa lata i ma się dobrze (ale przed przyjazdem teściowej chowam najgłębiej - ona nie uznaje drewnianych łyżek)

  • Autor: klarax Data: 2005-03-29 16:08:55

    Nie oszczędzaj, to nie będziesz żałować: garnki stalowe, o grubym dnie i lepiej za duże niż za małe.
    Patelnie Tefal są dobre, użwaj do nich tylko drewnianych przyborów i będą Ci długo służyć.
    Nie wiem jakie noże są w Polsce ale podstawowa reguła: dobrze wyważone, stalowe, nierdzewne i nigdy ich nie wkładać do zmywarki - tępią się jak małpy.

  • Autor: porka Data: 2005-03-29 17:54:17

    Witaj.
    Z mojego doswiadczenia jesli chodzi o patelnie to tylko tytanowe Gastrolux - nie spotkalam ich niestety w zadnym sklepie (kupilismy kiedys na zamowienie).
    Uzywane przed studiami, w czasie studiow i do tej pory zadnych oznak zniszczenia - nie do zdarcia. Z tego co mi wiadomo to sa one niemieckiej produkcji.
    Ale na "tytanowych" tez mozna sie przejechac.. Czasem maja tylko cieniutka "tytanowa" powloke, ktora po jakims czasie moze zaczac sie zdzierac (ja zajechalam juz 2 takie, firmy WDM w ok. 1 rok). Teflonowa mam tylko malutka (do podsmazania cebulki lub innych pierdolek). Teflonowi nie ufam - jakies to takie rachityczne :))

    Jesli chodzi o gary to raczej nie polecalabym emaliowanych (to juz chyba przezytek.. no i te grozne odpryski). Rodzice maja Zeptera no i te sa nie do zdarcia i faktycznie sa dobre. Ja mam pseudo zepterowskie.. takie o grubym spodzie i solidnymi raczkami z odrobina plastiku coby sie nie parzyc :)).

    A noze? Jesli wkurzaja Cie Byle-Jakie-Szybko-Tepiace-Sie noze to pokus sie na niemaly wydatek i zakup Fiskarsa - nie ma lepszych. To Ci gwarantuje. :)
    Pozdrawiam

  • Autor: amator Data: 2005-03-30 04:28:24

    Jest mi trudno cos doradzic , ja mam zeptera juz 10 lat albo wiecej i wiem jedno, ciezkie jak niewiem, jedna reka garnka nie podniesiesz, szorowac je trzeba proszkiem, recznie, do zmywarki nie mozna wkladac bo sie uszkadzaja termometry ( mimo ze jest gwarancja dozywotnia to jedynie na czesci metalowe, nie ma na plastykowe - jak uszy, czy termometr na pokrywce) nie mozna tez gotowac na kuchni elektrycznej gdzyz garnki sie przegrzewaja i deformuja dna. Patelnie owszem maja grube dno i sie pieknie rozgrzewaja ale jesli chcesz uzyc olej to trzymaja temperature dlugo i po upieczeniu np miesa tluszcz pozostajacy na goracej patelni dalej pali sie. Maja te zalete ze jak ugotuje ziemniaki i zrobie puree to dlugo zachowuja swiezosc i temperature. Pare miesiecy temu kupilam sobie komplet z teflonu i bardzo lubie - duzo tanszy od zeptera!!!

  • Autor: Kropcia Data: 2005-03-30 09:34:49

    Polecam patelnię Cast Line firmy BergHOFF.Posiada teflon Platinum odporny na zadrapania.Można używać do niej wszlkich plastikowych i metalowych narzędzi.A przy tym posiada tę zaletę, ze jest równocześnie głęboka (26 calowa ma pojemność 4 itry), więc można w niej również dusić róne potrawy, a nie tylko smażyć.No i jeszcze jedna zaleta - można po odkręceniu rączki piec w piekarniku, wiec sama widzisz ile posiada funkcji.Jest droga, ale naprawdę super.Polecam - ten wydatek się naprawdę opłaca, bo zastępuje parę garnków.

Przejdź do pełnej wersji serwisu