Forum

Kuchenne porady

Kapusta zasmażana

  • Autor: Less Data: 2005-04-01 13:16:24

    Wstyd powiedzieć, ale nigdy nie robiłem kapusty zasmażanej, a mam jutro taką potrzebę. Dajcie jakis prosty (bez udziwnień przepis). Pozdrawiam

  • Autor: inka21 Data: 2005-04-01 17:07:25

    kapustę kiszoną np. 1/2 kg (ale waga zależy od ciebie), kroisz na mniejsze porcje, zalewasz wodą , dodajesz liśc laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i gotujesz bez przykrycia do miękkosci, nastepnie odcedzasz wodę, okrywasz przykrywka , dodajesz garśc cukru, soli do smaku, 1 poszatkowane jablko, pieprz, maggi wg uznania,1 pokrojoiną w cieniutką kosteczkę cebule i wczęsniej 30 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę i wytopionego na patelni( dodajesz tluszcz i skwarki)- teraz garnek stawiasz na malym ogniu i smazysz przez 5 minut, a po czasie posypujesz kapustę garścia pszennej mąki i dalej zasmażasz przez 2-3 minuty, smakujesz i ewentualnie przyprawiasz solą i pieprzem. inka21

  • Autor: Mandaryna Data: 2005-04-01 17:21:05

    Jabłko zetrzeć na grubszych oczkach czy na papkę?Wydaje mi się ,że miałaś na myśli to pierwsze ale wole sie upewnić.Mam jeszcze pytanie do Ciebie.Gdzie mogę znaleźć przepis na szynke zawijaną w sosie chrzanowym w galarecie( w Twoich przepisach nie ma a chce to zrobić na komunię) i czy Twoją kapustę czerwoną w pomarańczach i sliwkach podaje się na cieplo?Sorki za tak banalne pytanie ale kto pyta nie błądzi:)

  • Autor: Mandaryna Data: 2005-04-01 17:35:43

    Mój post był oczywiście adresowany do Inki21:)

  • Autor: inka21 Data: 2005-04-01 18:21:32

    kapustę czerwoną podaj na gorąco i zrob ją dzięn wcześniej -pięknie przejdzie,a szyneczki zawijanej nie wpisalam chyba (jeszcze sprawdzę )- robisz ją tak: w plastry szynki zawijasz pastę zrobiona na oko z chrzanu ,kwaśnej śmietany 30%, nakladasz i zawijasz w ruloniki, ukladasz na pólmisku i zalewasz bulionem ( broń Boże z kostki, koniecznie z mięsa i wywaru z jarzyn)rozrobionym z żelatyną , pomiędzy ruloniki możesz dla dekoracji poukladac kwiaty z rzodkiewek, lub polówki jajek, lub zielenine- zależy jak lubisz, wstawiasz do lodowki do stęzęnia,inka21

  • Autor: inka21 Data: 2005-04-01 18:22:17

    jablko mozna potrzec na tarce o duzych oczkach lub pokroic w małą kosteczkę
    ,inka21

  • Autor: Mandaryna Data: 2005-04-01 19:29:12

    Dziękuję Bardzo za wyczerpującą odpowiedź.Po Twoich propozycjach na przyjęcie komunijne stałaś sie dla mnie kulinarnym autorytetem:)Naprawdę podziwiam i pozdrawiam

  • Autor: marinik Data: 2005-04-04 14:33:08

    wersja marinikowa:
    - kapusta kiszona dobrze odcisnieta i pokrojona - 1/2 kg,
    - 2 cebule,
    - lyzka masla,
    - ostra papryka w proszku,
    - sol i cukier - do smaku.
    Na masle zezlocic cebulke, dodac poszatkowana kapuste, dosmaczyc i smazyc tak pare minut, ale nie za dlugo - ma pozostac jedrna i chrupiaca

Przejdź do pełnej wersji serwisu