kapustę kiszoną np. 1/2 kg (ale waga zależy od ciebie), kroisz na mniejsze porcje, zalewasz wodą , dodajesz liśc laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i gotujesz bez przykrycia do miękkosci, nastepnie odcedzasz wodę, okrywasz przykrywka , dodajesz garśc cukru, soli do smaku, 1 poszatkowane jablko, pieprz, maggi wg uznania,1 pokrojoiną w cieniutką kosteczkę cebule i wczęsniej 30 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę i wytopionego na patelni( dodajesz tluszcz i skwarki)- teraz garnek stawiasz na malym ogniu i smazysz przez 5 minut, a po czasie posypujesz kapustę garścia pszennej mąki i dalej zasmażasz przez 2-3 minuty, smakujesz i ewentualnie przyprawiasz solą i pieprzem. inka21
Jabłko zetrzeć na grubszych oczkach czy na papkę?Wydaje mi się ,że miałaś na myśli to pierwsze ale wole sie upewnić.Mam jeszcze pytanie do Ciebie.Gdzie mogę znaleźć przepis na szynke zawijaną w sosie chrzanowym w galarecie( w Twoich przepisach nie ma a chce to zrobić na komunię) i czy Twoją kapustę czerwoną w pomarańczach i sliwkach podaje się na cieplo?Sorki za tak banalne pytanie ale kto pyta nie błądzi:)
kapustę czerwoną podaj na gorąco i zrob ją dzięn wcześniej -pięknie przejdzie,a szyneczki zawijanej nie wpisalam chyba (jeszcze sprawdzę )- robisz ją tak: w plastry szynki zawijasz pastę zrobiona na oko z chrzanu ,kwaśnej śmietany 30%, nakladasz i zawijasz w ruloniki, ukladasz na pólmisku i zalewasz bulionem ( broń Boże z kostki, koniecznie z mięsa i wywaru z jarzyn)rozrobionym z żelatyną , pomiędzy ruloniki możesz dla dekoracji poukladac kwiaty z rzodkiewek, lub polówki jajek, lub zielenine- zależy jak lubisz, wstawiasz do lodowki do stęzęnia,inka21
Dziękuję Bardzo za wyczerpującą odpowiedź.Po Twoich propozycjach na przyjęcie komunijne stałaś sie dla mnie kulinarnym autorytetem:)Naprawdę podziwiam i pozdrawiam
wersja marinikowa: - kapusta kiszona dobrze odcisnieta i pokrojona - 1/2 kg, - 2 cebule, - lyzka masla, - ostra papryka w proszku, - sol i cukier - do smaku. Na masle zezlocic cebulke, dodac poszatkowana kapuste, dosmaczyc i smazyc tak pare minut, ale nie za dlugo - ma pozostac jedrna i chrupiaca
Wstyd powiedzieć, ale nigdy nie robiłem kapusty zasmażanej, a mam jutro taką potrzebę. Dajcie jakis prosty (bez udziwnień przepis). Pozdrawiam
kapustę kiszoną np. 1/2 kg (ale waga zależy od ciebie), kroisz na mniejsze porcje, zalewasz wodą , dodajesz liśc laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i gotujesz bez przykrycia do miękkosci, nastepnie odcedzasz wodę, okrywasz przykrywka , dodajesz garśc cukru, soli do smaku, 1 poszatkowane jablko, pieprz, maggi wg uznania,1 pokrojoiną w cieniutką kosteczkę cebule i wczęsniej 30 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę i wytopionego na patelni( dodajesz tluszcz i skwarki)- teraz garnek stawiasz na malym ogniu i smazysz przez 5 minut, a po czasie posypujesz kapustę garścia pszennej mąki i dalej zasmażasz przez 2-3 minuty, smakujesz i ewentualnie przyprawiasz solą i pieprzem. inka21
Jabłko zetrzeć na grubszych oczkach czy na papkę?Wydaje mi się ,że miałaś na myśli to pierwsze ale wole sie upewnić.Mam jeszcze pytanie do Ciebie.Gdzie mogę znaleźć przepis na szynke zawijaną w sosie chrzanowym w galarecie( w Twoich przepisach nie ma a chce to zrobić na komunię) i czy Twoją kapustę czerwoną w pomarańczach i sliwkach podaje się na cieplo?Sorki za tak banalne pytanie ale kto pyta nie błądzi:)
Mój post był oczywiście adresowany do Inki21:)
kapustę czerwoną podaj na gorąco i zrob ją dzięn wcześniej -pięknie przejdzie,a szyneczki zawijanej nie wpisalam chyba (jeszcze sprawdzę )- robisz ją tak: w plastry szynki zawijasz pastę zrobiona na oko z chrzanu ,kwaśnej śmietany 30%, nakladasz i zawijasz w ruloniki, ukladasz na pólmisku i zalewasz bulionem ( broń Boże z kostki, koniecznie z mięsa i wywaru z jarzyn)rozrobionym z żelatyną , pomiędzy ruloniki możesz dla dekoracji poukladac kwiaty z rzodkiewek, lub polówki jajek, lub zielenine- zależy jak lubisz, wstawiasz do lodowki do stęzęnia,inka21
jablko mozna potrzec na tarce o duzych oczkach lub pokroic w małą kosteczkę
,inka21
Dziękuję Bardzo za wyczerpującą odpowiedź.Po Twoich propozycjach na przyjęcie komunijne stałaś sie dla mnie kulinarnym autorytetem:)Naprawdę podziwiam i pozdrawiam
wersja marinikowa:
- kapusta kiszona dobrze odcisnieta i pokrojona - 1/2 kg,
- 2 cebule,
- lyzka masla,
- ostra papryka w proszku,
- sol i cukier - do smaku.
Na masle zezlocic cebulke, dodac poszatkowana kapuste, dosmaczyc i smazyc tak pare minut, ale nie za dlugo - ma pozostac jedrna i chrupiaca