Forum

Kuchenne porady

Jak usmażyć wołowinę?

  • Autor: xyhoo Data: 2005-04-05 18:09:05

    Witam,
    Bardzo lubię zajadać się dobrze wysmażonym stekiem wołowym. Niestety sam nie umiem go przygotować. Jakakolwiek próba smażenia lub grillowania kończy się na tym, że mięso kurczy się o połowę, staje się suche i cholernie twarde. Czy chodzi o manierkę, jeśli tak to jak ją zrobić żeby mięso było kruche i dobrze wysmażone a do tego pyszne? A może sekret tkwi w technice smażenia lub grillownia?
    Dzięki za porady,
    Xyhoo

  • Autor: matyldusia Data: 2005-04-05 22:08:24

    Sekret tkwi zapewne w jakości mięsa...

  • Autor: momat Data: 2005-04-06 08:55:36

    ...na grilu --musi byc brdzo dobry ogien-zar!, kladzie sie mieso na ruszcie nie solone, w zaleznosci od grubosci kotleta 2-5 min na stronie, po wyciagnieciu sole! Jezeli marnuje to tylko w oleju +czosnek+keczup. osobiscie wole naturalne smazone!

  • Autor: klarax Data: 2005-04-07 13:36:41

    Ponieważ gotowanie (smażenie etc.) to nic innego, jak szereg fizycznych i chemicznych zjawisk,
    dlatego by podać pożyteczną odpowiedź, należy określić pożądany wynik.
    W zasadzie należy się z tym pogodzić, że dobry steak, to taki,
    który jest w środku różowy lub jeszcze krwisty (mój przypadek - przeciągniety przez ogień).
    Problem jest skopmlikowany, ponieważ żeby steak nie stracił za dużo soku, należy go smażyć na małym ogniu
    (mniejsza kontrakcja włókien, które ściągając się wypuszczają płyny) ale wtedy nie połączą sie wszystkie proteiny i kolageny,
    a przy dłuższym smażeniu włókna kurczą się, rozłączają, proteiny wydzielają wodę, mięso robi się twarde i suche.
    Przy smażeniu na silnym ogniu skraca się czas gotowania, tak że tylko mała ilość soku może się wydzielić ale jednocześnie
    mięso jest nierównomiernie przesmażone (żadna wada!).

Przejdź do pełnej wersji serwisu