Forum

Kuchenne porady

Poszukuje przepis na kotleciki mielone z ryby morskiej

  • Autor: seruś Data: 2005-04-06 16:42:19

    Wyglądają jak nasze Polskie sznycle ,też panierowane w bułeczce tartej lecz robi sie je z ryb za bardzo nie wiem jak ,domyślam się ale wolałabym nie eksperymentować pozdrawiam was Lola

  • Autor: klio Data: 2005-04-06 18:12:06

    Proszę oto przepis:

    500 g dorsza bez ości lub innej ryby morskiej o białym mięsie
    150 ml mleka
    500 g tłuczonych ziemniaków
    1 mała drobno posiekana cebula
    2 łyżki stołowe rozpuszczonego masła
    1 roztrzepane jajko
    2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    1 łyżka stołowa ketchupu
    1 łyżeczka sosu worcester

    Do obtoczenia:
    2 łyżki maki
    1 jajko
    10 łyżek stołowych bułki tartej
    olej do smażenia

    1. Wlej mleko do garnka, dodaj rybę i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min.
    Odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
    Mleko dodaj do tłuczonych ziemniaków żeby były bardziej puszyste.
    2. Mięso ryby podróbw misce na kawałki i dodaj reszte składników - ziemniaki, cebulę, rozpuszczone masło, posiekaną pietruszkę, ketchub, sos worcester, sól pieprz. Wymieszaj.
    3. Używając mąki formuj z mieszaniny krążki (ok. 8). Ochłodź w lodówce przez godzine lub w zamrażalce przez 20 min.
    4. Każdy krążek maczaj w jajku a potem w bułce tartej i jeśli to możliwe, odstaw do ochłodzenia na dalsze 30 min.
    5. Smaż na gorącym oleju obracając tak, aby obie strony jednakowo się przyrumieniły lub usmaż w frytownicy (olej 180st.).


    autor: ŚWIAT KUCHNI - Kolekcja Marshalla Cavendisha

    Ja zamierzam robić w piątek z mintaja. Nie wyglada to zbyt skąplikowanie może Ci się przyda.
    Pomine sos w.. cośtam ;)))

    Klio
    ~(*_*)~


  • Autor: Jagusia78 Data: 2005-10-19 01:07:47

    Przepis wyprobowany i jak najbardziej polecam. Dodalam tylko jeszcze marchewki, zeby byly fajniejsze kolorki :). No i nie mrozilam, ani nie chlodzilam przed smazeniem, wyszly znakomite i rodzince smakowaly :). Pozdrawiam. Jagusia

  • Autor: nikolka19 Data: 2005-04-06 21:06:23

    mój przepis jest z łososia mielonego do tego jajko, pieprz czarny mielony,troszkę bułki tartej,sól albo jakaś vegeta lub coś w tym stylu papryka słodka mielona,odrobina majeranku,estragonu i tymianku,można zamiast tej mieszanki przypraw dać poprostu przyprawę do mięsa mielonego cebulkę pokrojoną w kosteczkę wymieszać .Obtaczać w bułce tarytej i smażyć.Jeśli robie z łososia to kładę na suchą patelnie ponieważ jest tłusty.SMACZNEGO

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2005-10-19 12:57:49

    Ja robiez jakichkolwiek filetów lub kostek rybnych.Surowe mielę,dodaje 1 jajko,koperek lub natkę,jesli jest za rzadkie dosypuję tartej bułki (ale przewaznie nie muszę),obtaczam w panierce i smażę.

  • Autor: renataz36 Data: 2005-10-20 06:49:09

    Ja robię podobnie, z czego (taniego ) kupię filety świerze. A u moich teściów, którzy mieszkają w Pucku zawsze jak ich odwiedzamy (niestety bardzo rzadko) zawsze jadam mielone z dorsza i uważam że te są najlepsze, mniam takie białe mięsko...

Przejdź do pełnej wersji serwisu