Wyglądają jak nasze Polskie sznycle ,też panierowane w bułeczce tartej lecz robi sie je z ryb za bardzo nie wiem jak ,domyślam się ale wolałabym nie eksperymentować pozdrawiam was Lola
500 g dorsza bez ości lub innej ryby morskiej o białym mięsie
150 ml mleka
500 g tłuczonych ziemniaków
1 mała drobno posiekana cebula
2 łyżki stołowe rozpuszczonego masła
1 roztrzepane jajko
2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1 łyżka stołowa ketchupu
1 łyżeczka sosu worcester
Do obtoczenia:
2 łyżki maki
1 jajko
10 łyżek stołowych bułki tartej
olej do smażenia
1. Wlej mleko do garnka, dodaj rybę i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min.
Odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
Mleko dodaj do tłuczonych ziemniaków żeby były bardziej puszyste.
2. Mięso ryby podróbw misce na kawałki i dodaj reszte składników - ziemniaki, cebulę, rozpuszczone masło, posiekaną pietruszkę, ketchub, sos worcester, sól pieprz. Wymieszaj.
3. Używając mąki formuj z mieszaniny krążki (ok. 8). Ochłodź w lodówce przez godzine lub w zamrażalce przez 20 min.
4. Każdy krążek maczaj w jajku a potem w bułce tartej i jeśli to możliwe, odstaw do ochłodzenia na dalsze 30 min.
5. Smaż na gorącym oleju obracając tak, aby obie strony jednakowo się przyrumieniły lub usmaż w frytownicy (olej 180st.).
autor: ŚWIAT KUCHNI - Kolekcja Marshalla Cavendisha
Ja zamierzam robić w piątek z mintaja. Nie wyglada to zbyt skąplikowanie może Ci się przyda.
Pomine sos w.. cośtam ;)))
Przepis wyprobowany i jak najbardziej polecam. Dodalam tylko jeszcze marchewki, zeby byly fajniejsze kolorki :). No i nie mrozilam, ani nie chlodzilam przed smazeniem, wyszly znakomite i rodzince smakowaly :). Pozdrawiam. Jagusia
mój przepis jest z łososia mielonego do tego jajko, pieprz czarny mielony,troszkę bułki tartej,sól albo jakaś vegeta lub coś w tym stylu papryka słodka mielona,odrobina majeranku,estragonu i tymianku,można zamiast tej mieszanki przypraw dać poprostu przyprawę do mięsa mielonego cebulkę pokrojoną w kosteczkę wymieszać .Obtaczać w bułce tarytej i smażyć.Jeśli robie z łososia to kładę na suchą patelnie ponieważ jest tłusty.SMACZNEGO
Ja robiez jakichkolwiek filetów lub kostek rybnych.Surowe mielę,dodaje 1 jajko,koperek lub natkę,jesli jest za rzadkie dosypuję tartej bułki (ale przewaznie nie muszę),obtaczam w panierce i smażę.
Ja robię podobnie, z czego (taniego ) kupię filety świerze. A u moich teściów, którzy mieszkają w Pucku zawsze jak ich odwiedzamy (niestety bardzo rzadko) zawsze jadam mielone z dorsza i uważam że te są najlepsze, mniam takie białe mięsko...
Wyglądają jak nasze Polskie sznycle ,też panierowane w bułeczce tartej lecz robi sie je z ryb za bardzo nie wiem jak ,domyślam się ale wolałabym nie eksperymentować pozdrawiam was Lola
Proszę oto przepis:
500 g dorsza bez ości lub innej ryby morskiej o białym mięsie
150 ml mleka
500 g tłuczonych ziemniaków
1 mała drobno posiekana cebula
2 łyżki stołowe rozpuszczonego masła
1 roztrzepane jajko
2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1 łyżka stołowa ketchupu
1 łyżeczka sosu worcester
Do obtoczenia:
2 łyżki maki
1 jajko
10 łyżek stołowych bułki tartej
olej do smażenia
1. Wlej mleko do garnka, dodaj rybę i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min.
Odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
Mleko dodaj do tłuczonych ziemniaków żeby były bardziej puszyste.
2. Mięso ryby podróbw misce na kawałki i dodaj reszte składników - ziemniaki, cebulę, rozpuszczone masło, posiekaną pietruszkę, ketchub, sos worcester, sól pieprz. Wymieszaj.
3. Używając mąki formuj z mieszaniny krążki (ok. 8). Ochłodź w lodówce przez godzine lub w zamrażalce przez 20 min.
4. Każdy krążek maczaj w jajku a potem w bułce tartej i jeśli to możliwe, odstaw do ochłodzenia na dalsze 30 min.
5. Smaż na gorącym oleju obracając tak, aby obie strony jednakowo się przyrumieniły lub usmaż w frytownicy (olej 180st.).
autor: ŚWIAT KUCHNI - Kolekcja Marshalla Cavendisha
Ja zamierzam robić w piątek z mintaja. Nie wyglada to zbyt skąplikowanie może Ci się przyda.
Pomine sos w.. cośtam ;)))
Klio
~(*_*)~
Przepis wyprobowany i jak najbardziej polecam. Dodalam tylko jeszcze marchewki, zeby byly fajniejsze kolorki :). No i nie mrozilam, ani nie chlodzilam przed smazeniem, wyszly znakomite i rodzince smakowaly :). Pozdrawiam. Jagusia
mój przepis jest z łososia mielonego do tego jajko, pieprz czarny mielony,troszkę bułki tartej,sól albo jakaś vegeta lub coś w tym stylu papryka słodka mielona,odrobina majeranku,estragonu i tymianku,można zamiast tej mieszanki przypraw dać poprostu przyprawę do mięsa mielonego cebulkę pokrojoną w kosteczkę wymieszać .Obtaczać w bułce tarytej i smażyć.Jeśli robie z łososia to kładę na suchą patelnie ponieważ jest tłusty.SMACZNEGO
Ja robiez jakichkolwiek filetów lub kostek rybnych.Surowe mielę,dodaje 1 jajko,koperek lub natkę,jesli jest za rzadkie dosypuję tartej bułki (ale przewaznie nie muszę),obtaczam w panierce i smażę.
Ja robię podobnie, z czego (taniego ) kupię filety świerze. A u moich teściów, którzy mieszkają w Pucku zawsze jak ich odwiedzamy (niestety bardzo rzadko) zawsze jadam mielone z dorsza i uważam że te są najlepsze, mniam takie białe mięsko...