Witam wszystkich - pod koniec tego miesiąca wybieram sie do Pragi - i oczywiście podstawowy problem - gdzie i co zjeść smacznie i niedrogo - no i czego się napić !!
Proszę o podpowiedzi - jezeli ktoś ma jakieś dodatkowe informacjie - bede wdzięczny :)
grześ
Co zjeść w Pradze - knedliki z gulaszem (madziarski lub szegedyński) lub swiczkowiczkę na smetanie - to wieprzowina w sosie śmietanowo - warzywnym o słodkawym posmaku (rewelacyjny kontrast smakowy w stosunku do innych potraw). Polecam również smażony ser z hranolkami (frytkami). Do tego oczywiście piwo.
W centrum najtaniej nie będzie - ostatni raz w Pradze byłam kilka lat temu. Pamiętam dwie knajpki na vaclavskich namesti o niezbyt wygórowanych cenach, obie po lewej stronie, patrząc w kierunku Hradczan - jedna w bramie (tam pierwszy raz jadłam smażony ser) a druga w bocznej uliczce - nie jestem pewna chyba Czarny koń. Wypadałoby jeszcze zawitać do Fleka (U Fleku) - to szwejkowa knajpka lub Kalicha - ale tam tanio nie będzie. Poza tym w centrum kanjpki co krok.
A tanio najlepiej zjeść na obrzeżach
witam , a czy wiesz z jakiego rodzaju ser jest stosowany do takiej formy panierowany , Byłam na słowacji i mój ukochany rozkochał się w wyprazanym serze ale jak go upichcic w polsce to wiem al ez jakiego najlepiej sera, może wiez z góry dziękuję :)
keem
W Polsce z nazwy trudno podać - bo za każdym razem ten sam gatunek inaczej smakuje. Czesi stosują edam (najczęściej). Z własnego doświadczenia wiem, że powinien być ser twardy - miękki za szybko wypłynie przez panierkę, nim ta się zrumieni.
Witam wszystkich - pod koniec tego miesiąca wybieram sie do Pragi - i oczywiście podstawowy problem - gdzie i co zjeść smacznie i niedrogo - no i czego się napić !!
Proszę o podpowiedzi - jezeli ktoś ma jakieś dodatkowe informacjie - bede wdzięczny :)
grześ
Co zjeść w Pradze - knedliki z gulaszem (madziarski lub szegedyński) lub swiczkowiczkę na smetanie - to wieprzowina w sosie śmietanowo - warzywnym o słodkawym posmaku (rewelacyjny kontrast smakowy w stosunku do innych potraw). Polecam również smażony ser z hranolkami (frytkami). Do tego oczywiście piwo.
W centrum najtaniej nie będzie - ostatni raz w Pradze byłam kilka lat temu. Pamiętam dwie knajpki na vaclavskich namesti o niezbyt wygórowanych cenach, obie po lewej stronie, patrząc w kierunku Hradczan - jedna w bramie (tam pierwszy raz jadłam smażony ser) a druga w bocznej uliczce - nie jestem pewna chyba Czarny koń. Wypadałoby jeszcze zawitać do Fleka (U Fleku) - to szwejkowa knajpka lub Kalicha - ale tam tanio nie będzie. Poza tym w centrum kanjpki co krok.
A tanio najlepiej zjeść na obrzeżach
witam , a czy wiesz z jakiego rodzaju ser jest stosowany do takiej formy panierowany , Byłam na słowacji i mój ukochany rozkochał się w wyprazanym serze ale jak go upichcic w polsce to wiem al ez jakiego najlepiej sera, może wiez z góry dziękuję :)
keem
W Polsce z nazwy trudno podać - bo za każdym razem ten sam gatunek inaczej smakuje. Czesi stosują edam (najczęściej). Z własnego doświadczenia wiem, że powinien być ser twardy - miękki za szybko wypłynie przez panierkę, nim ta się zrumieni.