Forum

Kuchenne porady

dlaczego nie ma carpacio???

  • Autor: agutek10 Data: 2005-04-12 18:10:03

    z czym - oprócz oliwek i kaparów - można podawać carpacio z polędwicy wołowej?? Jadłam kiedyś np z pysznym sosem musztardowym ale nie wiem dokładnie jak go zrobić. Macie jakies propozycje?

  • Autor: Słodka Niunia Data: 2005-04-12 19:23:34

    Ja do carpaccio robię taki sos: oliwa z oliwek (albo dobry olej), pieprz, odrobina soli, kilka kropel soku z cytryny i pokrojony drobno czosnek. Pycha! Myślę, że gdybyś do tej oliwy dodała (dodał?) łyżeczkę musztardy, oczywiście zamiast czosnku to było by to. Acha, i jeszcze na wierzchu trochę posiekanej natki pietruszki - tak do dekoracji. Koniecznie bagietka, lampka białego wina i... głodny. pozdrawiam.

  • Autor: agutek10 Data: 2005-04-12 21:02:47

    dodała ;-), następnym razem sprobuje z musztardą. a jeszcze rewelacyjny do carpacio jest zielony pieprz taki ze słoiczka. Pozdrawiam

  • Autor: kpina Data: 2005-04-12 21:58:11

    można też sok z cytryny rozmieszać z solą i oliwą i dodać rozgniecione dno karczocha, polać carpaccio , posypać pieprzem i parmezanem, smacznego ;)

  • Autor: klarax Data: 2005-04-12 23:18:59

    Zacznijmy od Adama i Ewy:
    Carpaccio zostało "wynalezione" około 1950r. w Harry's Bar w Wenecji przez Giuseppe Cipriani.
    Roastbeef !nie zamrażany!, pokrojony w cieniuteńkie plastry (rzeźnik przytnie na maszynie), lekko osolić i wstawić na 5 minut do lodówki
    On skrapiał, jak to nazywał, à la Kandinski (w kratkę) swoim uniwersalnym sosem o następujących ingrediencjach:
    185 ml majonezu,
    1-2 łyżeczek sosu Worcestershire (koniecznie, tylko i jedynie, wszystkie inne są nic nie warte - firmy Lea&Perrins),
    1 łyżeczka świeżego soku z cytryny,
    2-3 łyżki mleka,
    sól,
    świeżo zmielony biały pieprz.

    Majonez wymieszać z Worcestershire Sauce i sokiem z cytryny. Rozcieńczyć małą ilościa mleka, tak by sos ledwie pokrywał grzbiet łyżki.
    Doprawić solą, pieprzem, sosem Worcestershire i sokiem z cytryny.
    Majonez Ciprianiego jest z dodatkiem winnego octu, proszku musztardowego i soku cytrynowego, no i biały pieprz.
    --------------------------------------------

    Bardzo popularne jest carpaccio z mocno zmiksowanym vinegrette z oliwy i octu winnego, i posypane stróżynami parmezanu.

  • Autor: marinik Data: 2005-04-14 08:43:00

    coz - nie wiem jaki tak naprawde jest przepis klasyczny, ale jak widac - wersji moze byc wiele.
    U mnie - obowiazkowo z kaparami i parmezanem i grubo ( w mozdzierzu) utluczonym pieprzem czarnym, ale takze z cienkimi plasterkami surowych pieczarek.

  • Autor: klarax Data: 2005-04-14 10:39:04

    ja ci odpowiem tak:
    Cipriani wymyślił to danie, ponieważ lekarz zabronił pewnej pani a stałej bywalczyni w Harry's Bar, Contessa Amalia Nani Mocenigo, jadania gotowanego mięsa.
    Że w międzyczasie istnieje co najmniej 1002 wersji carpaccio, też prawda - każdy robi, jak chce i jak mu smakuje - w porządku.
    Że nadmiar ostrych przypraw zabija delikatny smak surowego mięsa, prywatna sprawa każdego.
    Ale ja zaobserwowałem interesujące zjawisko: im dłużej ktoś zajmuje się kuchnią i gotowaniem, tym mniej używa różnych przypraw do jedniego dania.
    Sypanie całej apteczki zielarskiej do jednego garnka albo na talerz, bądź używanie pewnej ulubionej grupy przypraw do wszystkich dań, przechodzi wraz z przyrostem doświadczenia.
    Też to miałem przez pewien czas, jak zostałem pozbawiony maminej, przyziemnej, litewskiej kuchni. Przeszło mi, jak nauczyłem się robić czosnek w czekoladzie (pyszota).

  • Autor: marinik Data: 2005-04-14 11:00:21

    Użytkownik klarax napisał w wiadomości: >  Przeszło mi, jak nauczyłem się robić czosnek w czekoladzie > (pyszota).

    hm... mam nadzieje ze te uwagi o nadmiarze ostrosci to nie do mnie???? Dyc nie mowie DUZO pieprzu, ale tylko ma byc grubo mielony
    a swoja droga Klarax - dawaj ten przepis na czekoladowy czosnek :))))

  • Autor: klarax Data: 2005-04-14 11:48:53

    30 dużych, obranych i oczyszczonych ząbków czosnku, 250 g. dobrej czekolady (może też być kuwertura), 1 łyżka likieru Grand Marnier, posiekane orzechy laskowe albo pistacje.
    Obierz czosnek, włóż w roztluczony lód, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać likier.
    Ząbki czosnku obetrzeć do sucha, przeciągnąć przez czekoladę, odłożyć na kratkę albo folię aluminiową do obeschnięcia.
    Jak kto chce, może, zanim czekolada całkowicie stwardnieje, obtoczyć w siekanych orzechach lub pistacjach.

  • Autor: agutek10 Data: 2005-04-15 15:44:26

    co do ilości dodatków to przeciez chyba nikt nie miał na myśli tego żeby do jednego carpacio dać i kapary i oliwki i parmezan i zielony peprz i peczarki i na to wszystko jeszcze sos musztardowy :-))))) Ale zgadzam się z tobą - im prościej tym zwykle lepiej

Przejdź do pełnej wersji serwisu