Forum

Kuchenne porady

estragon

  • Autor: renataz36 Data: 2005-04-13 08:09:21

    Wczoraj uzupełniając w sklepie domowy zapas podstawowych przypraw skusiłam się na ESTRAGON. Trochę wyczytałam na torebce ale powiedzcie gdzie i do czego go stosujecie? a może jakaś ciekawa potrawa? Pozdrowionka

  • Autor: Lusy Data: 2005-04-13 10:15:28

    Bardzo dobra przyprawa . I tak -
    Mięso -cielęcina, baranina smażona, podroby, jako dodatek do nadzienia (do królika)
    Ryby i owoce morza - gotowana ryba i skorupiaki,
    Warzywa - groch, ogórki, grzyby sałata, pomidory.
    Myślę , że Ci troszke pomogłam

  • Autor: emiloos Data: 2005-04-13 15:06:57

    Hej :)
    Ja robię cosik takiego: wielkiezarcie.com - przepis7375 to są piersi z kurczaczka w śmietankowo-estragonowym sosie. Poza tym używam go w mieszance ziół na grilla oraz do wszystkich potraw z kurczaczkiem.
    emiloos

  • Autor: renataz36 Data: 2005-04-14 06:18:42

    Hmm przepis wygląda na ciekawy, chyba w niedziele go wypróbuje, dzieki

  • Autor: marinik Data: 2005-04-14 08:49:15

    1. w przepisach wariacji sa 2 mieska w smietanie estragonowej - polecam.
    2. bardzo lubie posypac estragonem bialy ser, lub dodac go do twarozku.

  • Autor: kropka1976 Data: 2005-04-16 09:35:47

    Bardzo dużo ciekawych informacji na temat przypraw jest po prostu na stronkach:
    www.kamis.pl
    www.prymat.pl
    ja co ciekawsze rzeczy sobie podrukowałam i mam teraz w domu ściągę z "zastosowań".
    polecam i pozdrawiam
    Bazylia

  • Autor: Animozja Data: 2005-04-18 10:11:03

    Dwie potrawy, które u mnie bez estragonu nie przejdą:
    - kapusta gotowana - i młoda, i trochę starsza (z odrobiną białego wina);
    - wątróbka drobiowa - pod koniec sypnąć na patelnię.
    Polecam eksperymentowanie.

    :) A

  • Autor: renataz36 Data: 2005-04-18 12:06:18

    W sobotę robiłam fasolkę po bretońsku i zgadnijcie co dodałam? TAK właśnie ESTRAGON, dotychczas dodawałam tylko "morze" majeranku ake przyznaje, że ta z estragonem jest mniamniuśna i już zawsze będę te przyprawę dodawać do ukochanej przez moją rodzinę fasolki po bretońsku

  • Autor: bahus Data: 2005-04-18 14:16:04

    Wyśmienite są ocet i olej estragonowy
    Bahus

  • Autor: Maccus Data: 2005-04-25 18:45:51

    Heh ja dodaje estragon do wszystkiego ... no moze nie do nalesnikow :-), ale generalnie do sosow (takich do przekasek), do mies pieczonych.

Przejdź do pełnej wersji serwisu