Witam wszystkich! Poszukuje, niestety z marnym skutkiem, przepisu na ten chleb turecki, w ktorym robia kebaby w knajpach. Jeśli ktos z was posiada taką niezbedna mi wiedze - plissss pomocy! Mina
1 kg mąki pszennej,
1 łyżeczka soli,
30 g drożdży,
1 łyżka oliwy,
tłuszcz na blachę do pieczenia
Drożdże rozmieszać z małą ilością mąki i 100 ml ciepłej wody, odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, soli, drożdzy i 400 ml wody wyrobić ciasto, aż nie będzie się kleić i będzie odstwać od miski. Uformować kulę, nasmarować oliwą, odstawić na 45-50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto jeszcze raz wygnieść, podzielić na 12 porcji i na wymączonej desce rozwałkować na 0,5 cm grube placki. Placki połoyć na natłuszczonej blasze i raz jeszcze 30 minut zostawić do wyrośnięcia.
Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku (225°) po jednej stronie, odwrócić i piec jeszcze 5 minut. Ostudzić.
Często pita jest posypywana sezamem albo czarnuszką (czarnym kminkiem).
czy z tego przepisu wyjdzie bułka do pity (taką, którą się rozkraja i napycha dobrodziejstwem inwentarza) czy taki naleśnik, który zwija się, że wychodzi coś podobnego do (widokowo) do twistera z KFC.
U nas knajpkę otworzył ostatnio Serb - serwuje namiastki swoje kuchni - trzeba przyznać, że rewelacyjne. I z kebaba najbardziej mi smakuje ta bułka, zawartość jest tylko dodatkiem. I on robi tą drugą wersję bułki.
Witam wszystkich! Poszukuje, niestety z marnym skutkiem, przepisu na ten chleb turecki, w ktorym robia kebaby w knajpach. Jeśli ktos z was posiada taką niezbedna mi wiedze - plissss pomocy! Mina
Pita (12 sztuk)
1 kg mąki pszennej,
1 łyżeczka soli,
30 g drożdży,
1 łyżka oliwy,
tłuszcz na blachę do pieczenia
Drożdże rozmieszać z małą ilością mąki i 100 ml ciepłej wody, odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, soli, drożdzy i 400 ml wody wyrobić ciasto, aż nie będzie się kleić i będzie odstwać od miski. Uformować kulę, nasmarować oliwą, odstawić na 45-50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto jeszcze raz wygnieść, podzielić na 12 porcji i na wymączonej desce rozwałkować na 0,5 cm grube placki. Placki połoyć na natłuszczonej blasze i raz jeszcze 30 minut zostawić do wyrośnięcia.
Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku (225°) po jednej stronie, odwrócić i piec jeszcze 5 minut. Ostudzić.
Często pita jest posypywana sezamem albo czarnuszką (czarnym kminkiem).
czy z tego przepisu wyjdzie bułka do pity (taką, którą się rozkraja i napycha dobrodziejstwem inwentarza) czy taki naleśnik, który zwija się, że wychodzi coś podobnego do (widokowo) do twistera z KFC.
U nas knajpkę otworzył ostatnio Serb - serwuje namiastki swoje kuchni - trzeba przyznać, że rewelacyjne. I z kebaba najbardziej mi smakuje ta bułka, zawartość jest tylko dodatkiem. I on robi tą drugą wersję bułki.