Chciałabym, żeby na Wielkim Żarciu pojawił się słownik - encyklopedia kulinarna. Nie natknęłam się na coś takiego w internecie. Wyjaśnienia haseł, etymologia nazw, pochodzenie potraw, różne ciekawostki, także takie którymi nas raczy od czasu do czasu klarex. Np. gdzie powstały pączki, kto i w jakich okolicznościach wymyślił kanapkę, jak się robi czekoladę (i gdzie najlepszą).... To tyle na początek, tak w bardzo ogólnych zarysach. Co Wy na to?
Już kiedyś padła taka propozycja. Sama chętnie bym skorzystała. problem tylko w tym, że nie bardzo jest komu to wszystko przygotować i aktualizować. Nasz Pampasik jest baaardzo zapracowany.
Użytkownik Słodka Niunia napisał w wiadomości:
> gdzie powstały pączki,
Podobno już starzy Rzymianie znali i lubili pączki (u Apicjusza nic o pączkach nie ma, ale Rzymian nic nie brzydziło i wszystko jedli - wtedy, proszę wycieczki nie znany był jeszcze cukier, czyli i konfitury były, że tak powiem, ciągle jeszcze na krzakach).
Pączek nazywa się pączek tylko w Polsce, w Niemczech nazywa się "Krapfen" albo "Berliner", w innych krajach pączków nie widziałem - przyznam się, że nawet za nimi się nie oglądałem.
Określenie "Berliner" powiada, że pączki były ongiś popularne w Berlinie - być może.
"Krapfen" zaś pochodzi od średniowiecznego określenia na hak lub pogrzebacz i wskazuje na wygląd wypieku. I rzeczywiście jest jeszcze kilka innych gatunków wypieków, które są robione z takiego samego ciasta, jak pączki, też wysmażane w smalcu, ale nie na słodko.
I zachowały się do dzisiaj w niemieckiej, regionalnej tradycji kuchennej.
Inne źródła opowiadają bajki o niejakiej Cäcilii Craph, Wiedeńce, która jakoby miała jako pierwsza pączka zrobić.
"Mała encyklopedia kulinarna" (owej encyklopedii nie należy brać poważnie, bo jest zbiorem starych, niepewnych i wielu zagranicznych, mętnych wieści i do tego b. często źle przetłumaczonych) Tentenu też powtarza tą wiedeńską bajkę.
Pociesz się, że takich pączków (dobrych), jak w Polsce, nie ma nigdzie!
> kto i w jakich okolicznościach wymyślił kanapkę,
Z kanapką jest bardzo łatwo, jeśli masz na myśli "dwupłatowca" - poszukaj pod "sandwich" i znajdziesz legendę o Lordzie Sandwich i wynalazku kanapki.
Ale pajda chleba z masłem i czymś na wierzch chyba się sama wynalazła. Chociaż, chociaż...: po niemiecku nazywa się toto "Butterbrot". A jak się nazywa prosta kanpka po rosyjsku?
Toże butterbrot... A Gagarin był pierwszy... Ale jest w Portugalii rodzaj słodkiego sufleta, który się nazywa Mołotow
> jak się robi czekoladę (i gdzie najlepszą)....
Uff, to większy temat...
Ogólnie czekoladę robi się z kakao...
Kakao znali już Olmecy, Majowie i Aztecy (1500 p.Ch.).
Najwięcej kakaowego masła, surowca do produkcji czekolady robi się w Holandii...
Najlepszą czekoladę robią Szwajcarzy. A właściwie jeden młody Szwajcar, który ma własne plantacje kakao i robi (a właściwie jedna Japonka) praliny, jak marzenie...
Najlepsze praliny robią Belgowie...
Użytkownik Pampas napisał w wiadomości:
> Jeżeli ktoś ma ochotę dołączyć i pomóc w tworzeniu tego słowniczka, to proszę
> o kontakt.
Nuuu, co ma robić? Od etyki w kuchni (podług szwajcarskich wymogów szkoleniowych), po karaibskie flaki z ananasem, z wycieczkami do Chin, Japonii i do fizjologii molekularnej.
Tylko nie zawsze chce mi się pisać, bo ja przy okazji z tego też żyję.
Pampasie, nawet nie wiesz jak badzo ucieszyła mnie Twoja wiadomość!!! W miarę możliwości (czytaj: wolnego czasu), a one nie są iestety największe mogę pomóc przy opracowywaniu haseł, choć moje kpmpetencje nie są jakieś szczególne. Może się do czegoś przydam.
Klarax, coraz bardziej mi imponujesz, te Twoje dygresje są naprawdę dobre.
Pozdrawiam
Chciałabym, żeby na Wielkim Żarciu pojawił się słownik - encyklopedia kulinarna. Nie natknęłam się na coś takiego w internecie. Wyjaśnienia haseł, etymologia nazw, pochodzenie potraw, różne ciekawostki, także takie którymi nas raczy od czasu do czasu klarex. Np. gdzie powstały pączki, kto i w jakich okolicznościach wymyślił kanapkę, jak się robi czekoladę (i gdzie najlepszą).... To tyle na początek, tak w bardzo ogólnych zarysach. Co Wy na to?
Już kiedyś padła taka propozycja. Sama chętnie bym skorzystała. problem tylko w tym, że nie bardzo jest komu to wszystko przygotować i aktualizować. Nasz Pampasik jest baaardzo zapracowany.
Klio
~(*_*)~
Użytkownik Słodka Niunia napisał w wiadomości:
> gdzie powstały pączki,
Podobno już starzy Rzymianie znali i lubili pączki (u Apicjusza nic o pączkach nie ma, ale Rzymian nic nie brzydziło i wszystko jedli - wtedy, proszę wycieczki nie znany był jeszcze cukier, czyli i konfitury były, że tak powiem, ciągle jeszcze na krzakach).
Pączek nazywa się pączek tylko w Polsce, w Niemczech nazywa się "Krapfen" albo "Berliner", w innych krajach pączków nie widziałem - przyznam się, że nawet za nimi się nie oglądałem.
Określenie "Berliner" powiada, że pączki były ongiś popularne w Berlinie - być może.
"Krapfen" zaś pochodzi od średniowiecznego określenia na hak lub pogrzebacz i wskazuje na wygląd wypieku. I rzeczywiście jest jeszcze kilka innych gatunków wypieków, które są robione z takiego samego ciasta, jak pączki, też wysmażane w smalcu, ale nie na słodko.
I zachowały się do dzisiaj w niemieckiej, regionalnej tradycji kuchennej.
Inne źródła opowiadają bajki o niejakiej Cäcilii Craph, Wiedeńce, która jakoby miała jako pierwsza pączka zrobić.
"Mała encyklopedia kulinarna" (owej encyklopedii nie należy brać poważnie, bo jest zbiorem starych, niepewnych i wielu zagranicznych, mętnych wieści i do tego b. często źle przetłumaczonych) Tentenu też powtarza tą wiedeńską bajkę.
Pociesz się, że takich pączków (dobrych), jak w Polsce, nie ma nigdzie!
> kto i w jakich okolicznościach wymyślił kanapkę,
Z kanapką jest bardzo łatwo, jeśli masz na myśli "dwupłatowca" - poszukaj pod "sandwich" i znajdziesz legendę o Lordzie Sandwich i wynalazku kanapki.
Ale pajda chleba z masłem i czymś na wierzch chyba się sama wynalazła. Chociaż, chociaż...: po niemiecku nazywa się toto "Butterbrot". A jak się nazywa prosta kanpka po rosyjsku?
Toże butterbrot... A Gagarin był pierwszy... Ale jest w Portugalii rodzaj słodkiego sufleta, który się nazywa Mołotow
> jak się robi czekoladę (i gdzie najlepszą)....
Uff, to większy temat...
Ogólnie czekoladę robi się z kakao...
Kakao znali już Olmecy, Majowie i Aztecy (1500 p.Ch.).
Najwięcej kakaowego masła, surowca do produkcji czekolady robi się w Holandii...
Najlepszą czekoladę robią Szwajcarzy. A właściwie jeden młody Szwajcar, który ma własne plantacje kakao i robi (a właściwie jedna Japonka) praliny, jak marzenie...
Najlepsze praliny robią Belgowie...
Mamy taki słownik w planach. Są już nwet osoby które pracują nad hasłami.
Jeżeli ktoś ma ochotę dołączyć i pomóc w tworzeniu tego słowniczka, to proszę o kontakt.
pozdrawiam
Pampas
Użytkownik Pampas napisał w wiadomości:
> Jeżeli ktoś ma ochotę dołączyć i pomóc w tworzeniu tego słowniczka, to proszę
> o kontakt.
Nuuu, co ma robić? Od etyki w kuchni (podług szwajcarskich wymogów szkoleniowych), po karaibskie flaki z ananasem, z wycieczkami do Chin, Japonii i do fizjologii molekularnej.
Tylko nie zawsze chce mi się pisać, bo ja przy okazji z tego też żyję.
hmm ja mam teraz duzo wolnego czasu
mam waakcje
chetnie sie na cos wam przydam:)
mozesz mi dac znac na maila : miaow@poczta.fm
Pampasie, nawet nie wiesz jak badzo ucieszyła mnie Twoja wiadomość!!! W miarę możliwości (czytaj: wolnego czasu), a one nie są iestety największe mogę pomóc przy opracowywaniu haseł, choć moje kpmpetencje nie są jakieś szczególne. Może się do czegoś przydam.
Klarax, coraz bardziej mi imponujesz, te Twoje dygresje są naprawdę dobre.
Pozdrawiam
a mnie się podoba, że się kulturalnie zachowujesz przy stole :-)))
a pod stołem biegają moje psiska!