Forum

Gawędy o jedzeniu

Rrrrrrrrany gorzkie!

  • Autor: klarax Data: 2005-04-17 22:20:51

    Otworzyłem lodówkę i wśród zbędnych i niezbędnych części, cichutko, jak mysz pod miotłą, leżał sobie skromny pakuneczek.
    Rrrrrrrrany gorzkie! Podrzutek, desant z rynku, dwa funty!! Ratuj się, kto może!!!
    Ja zapomniałem, że w piątek w Bawarii rozpoczął się sezon szparagów. Ale szkaradni stołownicy nie...
    Teraz do św. Jana, codziennie, mozolnie - obierać, gotować -: ogony pod stołem furczą z przejęcia, jak wiatraki... mhm, sos holandaise...
    Bo te Burki, to tak: kurczak - stójka, makaron - stójka, holandaise - stójka! Nie odpuszczą jeszcze przy marchewce, kiszonej kapuście, obierzynach z kalarepki i kalafiora, winogronach i truskawkach.
    Muszę znowu na te dziewięć tygodni na stałe zamontować maszynkę do obierania, bo szparag tutaj to świętość. A on lubi do towarzystwa nie tylko szynkę. Na sznycla, steka i inne frykasy też nie wybrzydza, a i z różnym sosem lubi się zaprzyjaźnić i to głównie po dydktando młodych kartofli.
    A może uda sie temu Janowi świętemu przyjść nieco wcześniej?

  • Autor: Joanna-61 Data: 2005-04-18 09:26:59

    Ale Ci zazdroszczę........ja szparagi mogłabym jadać trzy razy dziennie, a niestety na mojej prowincji to rzadki rarytas.....Jeśli już się pojawia w okolicach maja, to jest najczęsciej niezbyt świeży i nieprawidłowo przechowywany ( o zgrozo w wodzie !!! ), ale za to horrendalnie drogi.....

  • Autor: matyldusia Data: 2005-04-18 21:43:35

    A mnie coś ostatnio kopnęło i nabyłam szparagi konserwowe. No doprawdy trudno o wieksze nieporozumienie ! Dawno nie jadłam czegoś tak beznadziejnego...

  • Autor: ekkore Data: 2005-04-18 21:49:05

    Ja w swoim życiu jadłam raz szparagi - były twarde i łykowate.
    Co prawda to moze być skrzywione pojęcie smaku - ten smak wspominam z dzieciństwa i jakoś nie ciagnie mnie do ponownej degustacji.

  • Autor: klarax Data: 2005-04-19 00:10:31

    Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
    > Ja w swoim życiu jadłam raz szparagi - były twarde i łykowate.

    Szparagi musza być świeże (rano ścięte) i należy hojnie obierać, będą wtedy wdzięczne i rozpłyną się w ustach.

  • Autor: madziorek Data: 2005-04-19 14:52:37

    racja!! sa wspaniałe!!! moja mama świetnie je przygotowuje ale narobiłaś smaku mniam mniam!!

  • Autor: mariam Data: 2005-04-20 08:45:54

    no własnie.sos holenderski!!! napisz mi onim cos więcej.ciagle dostaje przepisy na szparagi i czesto jest tam soso holenderski .prosze!!! a masz taki długi garneczek do gotowania szparagów???nie długi,tylko wysoki!!

  • Autor: klarax Data: 2005-04-20 10:05:41

    Użytkownik mariam napisał w wiadomości:
    > a masz taki
    > długi garneczek do gotowania szparagów???nie długi,tylko wysoki!!

    Masz. I wody z cukrem i solą wlewam tylko do połowy szparagów, bo inaczej główki się rozgotowują.
    Sos holenderski napiszę jutro, bo dziś nie mam czasu - ale jest prosty.

Przejdź do pełnej wersji serwisu