Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Polskie Młyny

• Autor: marinik Data: 2005-04-18 14:37:29

Zauwazylem w tesco torebke firmy j.w. z napisem CHLEB Z PAPRYKA. Nabylem. Starcza na 2 chleby. Zrobilem z polowki - odwazajac na wadze kuchennej 500 g. Wyszedl znakomity chlebek, to  sie bardzo uradowalem kiedy przy kolejnej wizycie w tesco odkrylem jeszcze CHLEB Z CEBULA i CHLEB ZE SLONECZNIKIEM. Ale juz wkurzylem sie, kiedy przy pieczeniu drugiego chleba z papryka okazalo sie, ze to co zostalo w torebce po pierwszym pieczeniu - to zaledwie 42 dag. Zwazylem wiec pozostale pelne torebki i sie okazalo, ze jedna (BRUTTO) wazy 92 dag a druga 90 dag. Pomyslalem ze waga pewnie walnieta, ale jak postawilem na niej kilogram Szymanowskiej - to waga pokazala kilogram. No to - wywalilem firmie Polskie Mlyny maila z pretensjami. Zachowali sie jak nalezy i pan dyrektor d.s marketingu mnie mailowo przeprosil i poprosil o adres - to mi wysla jako rekomensate swoje chleby torebkowe. No i przyslali 3 x 1 kg w kazdym typie w eleganckiej zbiorczej torebce-walizeczce. Ucieszylem sie wielce, ale jakiez bylo moje zdziwienie, kiedy sie okazalo, ze i te torebki waza ok 90 dag
    :((((((((
    W koncu wlalem na szalke litr wody i okazalo sie, ze wskaznik wagi pokazuje 91 dag.
    no i co??
    marinik naciagacz??????
    Glupio mi
    :((((
    Tylko jak te szymanowska sypia??????

• Autor: bahus Data: 2005-04-18 16:01:35

Marinik trzeba bylo reklamować niedolany spirytus....a nie tam chleb
    Bahus

• Autor: emiloos Data: 2005-04-18 17:01:12

Hihihi popieram.... albo niedolane piwko w kufelku...
    emiloos

• Autor: shoffix Data: 2005-04-25 14:26:32

mariniku, nasunęły mi się 2 kwestie, a właściwie 3:

1. mąka: tolerancja masy Xg - przy wilgotności Y%. Na opakowaniu powinno to być zaznaczone.
    2. woda: u Ciebie to jest założenie, że 1 dm3 H2O waży 1 kilogram. Zobacz w tablicach kiedy jest to słuszne (tj. "ro" = 1 g/cm3).
    3. w trzech podpunktach:
    a) tolerancja błędu wagi;
    b) wtórny ubytek produktu (tutaj mąki);
    c) błąd pomiaru > masz np. pewność, że odmierzyłeś litr wody?

pozdrawiam,
    shiludek

......... \/ .........
    ........ /..\ ........
    .--o00- \-00o--.
    ......................
    ..... shoffix .....
    ......................

Przejdź do pełnej wersji serwisu