Jak myślicie z jakiej mąki wychodzą dobre pierogi? ''poznańska ,wrocławska czy tortowa",a makaron ,koleżanka zadała mi to pytanie .Może ktoś ma sprawdzoną mąkę ,z której wychodzą super pierożki .Czekam na wasze odpowiedzi .Pozdrowienia madzina!
Ja do "białych " pierogów używam zawsze mąki poznańskiej lub luksusowej, jednej i drugiej - "puszystej ", ale często też robię ciasto na pierogi mieszając "białą " mąkę z pełnoziarnistą razową i też są pyszne......Aha, do mąki dodaję tylko letnie mleko i odrobinę soli - ciasto jest wtedy rewelacyjnie elastyczne, można je cieniutko rozwałkować, a poza tym jest miękkie i delikatne po ugotowaniu.....Polecam......
I kolejny raz przekonałam się, że prawdziwe jest przysłowie, że człowiek uczy się przez całe życie ! Ja zawsze używałam mąki krupczatki do ciast kruchych, zwłaszcza do tzw.ciasta polskiego na gotowanych żółtkach, oraz do ciasta parzonego (ptysie i karpatka )?, ale z ciekawości nie omieszkam jej wypróbować do przyrządzania pierogów - zajrzałam do dostępnych mi źródeł i przeczytałam, że daje ciasto o dużej sprężystości, więc może faktycznie ...?
Jak myślicie z jakiej mąki wychodzą dobre pierogi? ''poznańska ,wrocławska czy tortowa",a makaron ,koleżanka zadała mi to pytanie .Może ktoś ma sprawdzoną mąkę ,z której wychodzą super pierożki .Czekam na wasze odpowiedzi .Pozdrowienia madzina!
Może być każda mąka. Uniwersalne są wrocławska i poznańska (typ 500). Ja do makaronów i pierogów najczęściej używam 650 lub właśnie 500.
Ja do "białych " pierogów używam zawsze mąki poznańskiej lub luksusowej, jednej i drugiej - "puszystej ", ale często też robię ciasto na pierogi mieszając "białą " mąkę z pełnoziarnistą razową i też są pyszne......Aha, do mąki dodaję tylko letnie mleko i odrobinę soli - ciasto jest wtedy rewelacyjnie elastyczne, można je cieniutko rozwałkować, a poza tym jest miękkie i delikatne po ugotowaniu.....Polecam......
Moja mama twierdzi że najlepsza jest krupczatka :)
I kolejny raz przekonałam się, że prawdziwe jest przysłowie, że człowiek uczy się przez całe życie ! Ja zawsze używałam mąki krupczatki do ciast kruchych, zwłaszcza do tzw.ciasta polskiego na gotowanych żółtkach, oraz do ciasta parzonego (ptysie i karpatka )?, ale z ciekawości nie omieszkam jej wypróbować do przyrządzania pierogów - zajrzałam do dostępnych mi źródeł i przeczytałam, że daje ciasto o dużej sprężystości, więc może faktycznie ...?