Forum

Kuchenne porady

KURCZAK. Proszę o radę i przepisy

  • Autor: nutella Data: 2005-04-22 14:32:50

    W przyszłym tygodniu zapraszam gości i chciałabym zrobić: po pierwsze- kurczaka, a po drugie- dobre wrażenie na nich:)
    Możecie polecić jakiś sprawdzony przepis na kurczaka? Szukam jakiegoś fajnego przepisu, nie banalnego ale jednocześnie nie za bardzo udziwnionego. Aha- nie może to być kurczak z owocami (np. ananas, winogrona) ani z sosem curry... :(((
    Proszę, napiszczie coś, z góry dziękuję:))

    POZDRAWIAM :DDDD

  • Autor: inka21 Data: 2005-04-22 14:42:13

    Ja ci polecam ten przepis wlasnie w ubieglą niedziele mialam te pysznosci na obiad to "piersi kozicy" przepis7853 - wszystkim smakowalo, a ten jest mniej efektowny ale smaczny: przepis5630, inka21

  • Autor: Uretan Data: 2005-04-22 16:33:17

    Kurczak faszerowany, oryginalny przepis z ozdobnym farszem:
    SKŁADNIKI:
    Kurczak (powyżej 1 kg).
    Farsz:10 dag wieprzowiny bez kości, 10 dag cielęciny, 10 dag serduszek z kurczaka,15 dag watrobki drobiowej, 1 sucha mała bułka namoczona w mleku i odciśnięta, 1 ząbek czosnku 4 jajka, pęczek natki pietruszki, sól, masło, pieprz, majeranek.

    SPOSÓB WYKONANIA:
    Kurczaka natrzeć z wierzchu solą, wstawić do lodówki. Skręcić w maszynce wieprzowinę, cielęcinę i serduszka razem z bułką. Wątróbkę usmażyć na maśle, uważając, żeby się nie rozpadła. 3 jajka utrzepać, dodać szczyptę soli i pieprzu, usmażyć na maśle pulchny omlet. Do zmielonego mięsa dodać zmiażdżony czosnek, omlet i wątróbkę pokrojone w drobną kostkę, 1 jajko, łyżkę posiekanej natki pietruszki, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Kurczaka nabić farszem, zaszyć otwór. Całego kurczaka dookoła wysmarować masłem, ułożyć w brytfannie, piec do zrumienienia w 180 st.C, podlewając co 10 min sosem spływającym do brytfanny, lub gdy jest go mało - wodą. Podawać pokrojonego na plastry wraz z nadzieniem.
    (Przepis z www.kuchnia.host.sk). W razie wątpliwości pisz na uretan@wp.pl

Przejdź do pełnej wersji serwisu