Forum

Kuchenne porady

tupperware

  • Autor: dokam Data: 2005-04-23 12:42:56

    Pomocy - dostałam od teściowej pudełko o nazwie kuchmistrz, nie korzysta z niego, ale niestety zgubiła gdzieś instrukcję.
    Czy ktoś z Was mógłby mi w skrócie napisać jak używać tego garnka - dokam

  • Autor: marinik Data: 2005-04-23 13:38:46

    a na stronie tupperware nic nie ma??????

  • Autor: inka21 Data: 2005-04-23 14:07:09

    zapytaj ifasię , ona napewno cos wie, inka21

  • Autor: Tapsia Data: 2005-04-23 16:52:30

    Wprawdzie nie jestem Ifasią ale co nieco wiem o tym urządzeniu.
    Zasady ogólnego gotowania w tym naczyniu.
    Przed gotowaniem dobrze jest przepłukać Cud lub Kuchmistrza (podobne naczynia) wrzątkiem.Nie wolno podnosić pokrywki pojemnika przed upływem czasu gotowania.Gotując rybę,piersi lub kalafior należy pamiętać o tym,że powinny być całkowicie przykryte wrzątkiem.Obydwa pojemniki doskonale nadaja się również do podtrzymania temperatury produktów żywnościowych,przykładowo wlewając 1/2 litra wrzącej wody pod sito długo utrzymamy w cieple ugotowane ziemniaki, a wsypując lód pokruszony możemy schładzać owoce morza lub inne produkty.
    A teraz podam Ci jakieś konkrety:
    1.RYBA GOTOWANA

    5-6 sztuk filetów z ryby.
    Marchew,pietruszka,seler,por,sól,Vegeta do zrobienia wywaru.

    Rozmrożone filety wkładamy do "Cudu" i zalewamy osolonym, gotującym sie wywarem z warzyw (ok.2,5 l.).Całość natychmiast przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na ok.30 minut (całe ryby ok.40 minut).W czasie gotowania przygotowujemy sos koperkowy z masła,maki,posiekanego koperku,śmietany i wody w shakerze (tez produkt Tupperware).
    Tak przygotowaną rybkę podajemy z ziemniaczkami z wody.
    Można taką rybkę wykorzystać jako "Rybe po Grecku", lub zalać żelatyną i mamy w galarecie.
    W ten sam sposób przygotowujemy piersi z kurczaka.Zalewamy wrzącym rosołem lub osoloną wodą z kostka rosołową na ok.30-40 minut.

    PIERSI Z KURCZAKA Z MAKARONEM W SOSIE

    NIewielką ilość makaronu świderki (ja używam Malma)oraz dwa filety z kurczaka gotujemy w "Cudzie kuchennym" lub "Kuchmistrzu" około 30-40 minut.W międzyczasie przygotowujemy sos koperkowy lub pomidorowy.Ugotowane filety kroimy na mniejsze kawałki i podajemy na gorąco z sosem i makaronem.

    MAKARON I MLODA KAPUSTA

    Do jednej części "Kuchmistrza" wkładamy młodą kapustę, do drugiej części odpowiednią ilość makaronu (świderki).
    Całość zalewamy wrzątkiem osolonym i przykrywamy pozostawiając na 30 minut.W międzyczasie podsmażamy na oliwie pieczarki z cebulą i podajemy do ugotowanego makaronu z kapustą,całośc przyprawiamy pieprzem,Vegetą lub wg uznania.

    KASZA

    Opłukaną kaszę zalewamy osolonym wrzątkiem i ptzykrywamy na 30-40minut.

    RYZ

    Aby ugotować ryż,trzeba go wsypać do gotującej się osolonej wody i zagotować prze 3 minuty.Nastepnie przelać całość do "Cudu" i pozostawić pod przykryciem przez około 35 minut.

    ROLADKI Z DROBIU

    Surowa pierś plasterki żółtego sera
    ogórek świeży lub konserwowy
    Vegeta,sól,pieprz,koper,2 rosołki warzywne

    Pierś pokroić wzdłuż długiego boku w cienkie plasterki ok.1/2 cm.Zbić lekko tłuczkiem.Filety posypać przyprawami,położyć plasterek sera i ćwiartkę ogórka,zwinąć roladkę i spiąc wykałaczką,ułożyć w sicie na koperku i posypać Vegetą.Dodać 2 rosołki i zalać wrzątkiem 1 cm poniżej krawędzi sita.Po 30 minutach danie jest gotowe.Mozna podawać z ryżem na ciepło lub z sosem koperkowym na zimno.
    SOS KOPERKOWY

    do szejkera wlać 1 pojemnik jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu,sól,pieprz,bazylia,dużo posiekanego koperku.Wymieszać.

    Wiem,że to wszystko można równiez przygotować w sposób tradycyjny ale czasamisą sytuacje,że nie mamy akurat wolnego palnika albo jesteśmy w warunkach mniej komfortowych (działka) i tedy naprawdę "Cud" staje się cudem.
    POzdrawiam i życzę nowej przygody z Tupperware.

  • Autor: dokam Data: 2005-04-30 06:59:52

    Sorry zapóźną odpowiedź, ale wyjechałam na tydzień.Niezmierne dzięki.Widzę,z twojej odpowiedzi żekuchmistrz przyda mi się na kempingu.Pozdrawia -dokam

  • Autor: dokam Data: 2005-04-30 07:10:35

    Dzię kuje za informację, tylko powiedz mi jeszcze jak odnaleść ifasie/ dopiero od tygodnia jestem na Wielkim żarciu, nie bardzo jeszcze radzę sobie z porouszaniem się po nim/- dokam

  • Autor: krista Data: 2005-04-30 13:55:10

    Ifasia - pojawi sie za kilka dnia, ma pewne problemy, ale napewno Ci zaraz odpowie.Pozdrawiam.

  • Autor: marinik Data: 2005-04-30 14:02:22

    a kugel gdzie???????

  • Autor: marinik Data: 2005-04-30 14:03:27

    ups
    jest - juz widze
    JEST!!!!!

  • Autor: krista Data: 2005-04-30 20:26:36

    a w przepisach /kugel ze szpinakiem/ !

  • Autor: shoffix Data: 2005-04-30 14:51:21

    drobna prośba, kristo:
    jeśli już się bawisz w fonty, to zachowajmy pewną zasadę kolorów na forum; identyfikatory:

    niebieski = link
    czerwony = alert ...

    pozdrawiam,
    shiludek


    \/
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

  • Autor: krista Data: 2005-04-30 20:28:22

    Dzieki za podpowiedz, pokazalys sie kiedys na czacie.Pozdrawiam.

  • Autor: dokam Data: 2005-04-30 07:00:42

    Niestety,nie.Dodają je jedynie do kupionych garnków, a nie mam zaprzyjaźnionego przedstawiciela.

  • Autor: macdonalda Data: 2005-04-30 10:34:27

    Naczynie o nazwie "KUCHMISTRZ" to po prostu "CUD KUCHENNY" tyle, że w większych rozmiarach. Używa się ich tak samo, ale przygotowuje się w nim większe porcje i trzeba pamiętać o dodaniu odpowiednio większej ilości wody> Smacznego:)

  • Autor: Pchełka Data: 2005-06-22 22:38:03

Przejdź do pełnej wersji serwisu