Pomocy - dostałam od teściowej pudełko o nazwie kuchmistrz, nie korzysta z niego, ale niestety zgubiła gdzieś instrukcję.
Czy ktoś z Was mógłby mi w skrócie napisać jak używać tego garnka - dokam
Wprawdzie nie jestem Ifasią ale co nieco wiem o tym urządzeniu.
Zasady ogólnego gotowania w tym naczyniu.
Przed gotowaniem dobrze jest przepłukać Cud lub Kuchmistrza (podobne naczynia) wrzątkiem.Nie wolno podnosić pokrywki pojemnika przed upływem czasu gotowania.Gotując rybę,piersi lub kalafior należy pamiętać o tym,że powinny być całkowicie przykryte wrzątkiem.Obydwa pojemniki doskonale nadaja się również do podtrzymania temperatury produktów żywnościowych,przykładowo wlewając 1/2 litra wrzącej wody pod sito długo utrzymamy w cieple ugotowane ziemniaki, a wsypując lód pokruszony możemy schładzać owoce morza lub inne produkty.
A teraz podam Ci jakieś konkrety:
1.RYBA GOTOWANA
5-6 sztuk filetów z ryby.
Marchew,pietruszka,seler,por,sól,Vegeta do zrobienia wywaru.
Rozmrożone filety wkładamy do "Cudu" i zalewamy osolonym, gotującym sie wywarem z warzyw (ok.2,5 l.).Całość natychmiast przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na ok.30 minut (całe ryby ok.40 minut).W czasie gotowania przygotowujemy sos koperkowy z masła,maki,posiekanego koperku,śmietany i wody w shakerze (tez produkt Tupperware).
Tak przygotowaną rybkę podajemy z ziemniaczkami z wody.
Można taką rybkę wykorzystać jako "Rybe po Grecku", lub zalać żelatyną i mamy w galarecie.
W ten sam sposób przygotowujemy piersi z kurczaka.Zalewamy wrzącym rosołem lub osoloną wodą z kostka rosołową na ok.30-40 minut.
PIERSI Z KURCZAKA Z MAKARONEM W SOSIE
NIewielką ilość makaronu świderki (ja używam Malma)oraz dwa filety z kurczaka gotujemy w "Cudzie kuchennym" lub "Kuchmistrzu" około 30-40 minut.W międzyczasie przygotowujemy sos koperkowy lub pomidorowy.Ugotowane filety kroimy na mniejsze kawałki i podajemy na gorąco z sosem i makaronem.
MAKARON I MLODA KAPUSTA
Do jednej części "Kuchmistrza" wkładamy młodą kapustę, do drugiej części odpowiednią ilość makaronu (świderki).
Całość zalewamy wrzątkiem osolonym i przykrywamy pozostawiając na 30 minut.W międzyczasie podsmażamy na oliwie pieczarki z cebulą i podajemy do ugotowanego makaronu z kapustą,całośc przyprawiamy pieprzem,Vegetą lub wg uznania.
KASZA
Opłukaną kaszę zalewamy osolonym wrzątkiem i ptzykrywamy na 30-40minut.
RYZ
Aby ugotować ryż,trzeba go wsypać do gotującej się osolonej wody i zagotować prze 3 minuty.Nastepnie przelać całość do "Cudu" i pozostawić pod przykryciem przez około 35 minut.
ROLADKI Z DROBIU
Surowa pierś plasterki żółtego sera
ogórek świeży lub konserwowy
Vegeta,sól,pieprz,koper,2 rosołki warzywne
Pierś pokroić wzdłuż długiego boku w cienkie plasterki ok.1/2 cm.Zbić lekko tłuczkiem.Filety posypać przyprawami,położyć plasterek sera i ćwiartkę ogórka,zwinąć roladkę i spiąc wykałaczką,ułożyć w sicie na koperku i posypać Vegetą.Dodać 2 rosołki i zalać wrzątkiem 1 cm poniżej krawędzi sita.Po 30 minutach danie jest gotowe.Mozna podawać z ryżem na ciepło lub z sosem koperkowym na zimno.
SOS KOPERKOWY
Wiem,że to wszystko można równiez przygotować w sposób tradycyjny ale czasamisą sytuacje,że nie mamy akurat wolnego palnika albo jesteśmy w warunkach mniej komfortowych (działka) i tedy naprawdę "Cud" staje się cudem.
POzdrawiam i życzę nowej przygody z Tupperware.
Dzię kuje za informację, tylko powiedz mi jeszcze jak odnaleść ifasie/ dopiero od tygodnia jestem na Wielkim żarciu, nie bardzo jeszcze radzę sobie z porouszaniem się po nim/- dokam
Naczynie o nazwie "KUCHMISTRZ" to po prostu "CUD KUCHENNY" tyle, że w większych rozmiarach. Używa się ich tak samo, ale przygotowuje się w nim większe porcje i trzeba pamiętać o dodaniu odpowiednio większej ilości wody> Smacznego:)
Pomocy - dostałam od teściowej pudełko o nazwie kuchmistrz, nie korzysta z niego, ale niestety zgubiła gdzieś instrukcję.
Czy ktoś z Was mógłby mi w skrócie napisać jak używać tego garnka - dokam
a na stronie tupperware nic nie ma??????
zapytaj ifasię , ona napewno cos wie, inka21
Wprawdzie nie jestem Ifasią ale co nieco wiem o tym urządzeniu.
Zasady ogólnego gotowania w tym naczyniu.
Przed gotowaniem dobrze jest przepłukać Cud lub Kuchmistrza (podobne naczynia) wrzątkiem.Nie wolno podnosić pokrywki pojemnika przed upływem czasu gotowania.Gotując rybę,piersi lub kalafior należy pamiętać o tym,że powinny być całkowicie przykryte wrzątkiem.Obydwa pojemniki doskonale nadaja się również do podtrzymania temperatury produktów żywnościowych,przykładowo wlewając 1/2 litra wrzącej wody pod sito długo utrzymamy w cieple ugotowane ziemniaki, a wsypując lód pokruszony możemy schładzać owoce morza lub inne produkty.
A teraz podam Ci jakieś konkrety:
1.RYBA GOTOWANA
5-6 sztuk filetów z ryby.
Marchew,pietruszka,seler,por,sól,Vegeta do zrobienia wywaru.
Rozmrożone filety wkładamy do "Cudu" i zalewamy osolonym, gotującym sie wywarem z warzyw (ok.2,5 l.).Całość natychmiast przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na ok.30 minut (całe ryby ok.40 minut).W czasie gotowania przygotowujemy sos koperkowy z masła,maki,posiekanego koperku,śmietany i wody w shakerze (tez produkt Tupperware).
Tak przygotowaną rybkę podajemy z ziemniaczkami z wody.
Można taką rybkę wykorzystać jako "Rybe po Grecku", lub zalać żelatyną i mamy w galarecie.
W ten sam sposób przygotowujemy piersi z kurczaka.Zalewamy wrzącym rosołem lub osoloną wodą z kostka rosołową na ok.30-40 minut.
PIERSI Z KURCZAKA Z MAKARONEM W SOSIE
NIewielką ilość makaronu świderki (ja używam Malma)oraz dwa filety z kurczaka gotujemy w "Cudzie kuchennym" lub "Kuchmistrzu" około 30-40 minut.W międzyczasie przygotowujemy sos koperkowy lub pomidorowy.Ugotowane filety kroimy na mniejsze kawałki i podajemy na gorąco z sosem i makaronem.
MAKARON I MLODA KAPUSTA
Do jednej części "Kuchmistrza" wkładamy młodą kapustę, do drugiej części odpowiednią ilość makaronu (świderki).
Całość zalewamy wrzątkiem osolonym i przykrywamy pozostawiając na 30 minut.W międzyczasie podsmażamy na oliwie pieczarki z cebulą i podajemy do ugotowanego makaronu z kapustą,całośc przyprawiamy pieprzem,Vegetą lub wg uznania.
KASZA
Opłukaną kaszę zalewamy osolonym wrzątkiem i ptzykrywamy na 30-40minut.
RYZ
Aby ugotować ryż,trzeba go wsypać do gotującej się osolonej wody i zagotować prze 3 minuty.Nastepnie przelać całość do "Cudu" i pozostawić pod przykryciem przez około 35 minut.
ROLADKI Z DROBIU
Surowa pierś plasterki żółtego sera
ogórek świeży lub konserwowy
Vegeta,sól,pieprz,koper,2 rosołki warzywne
Pierś pokroić wzdłuż długiego boku w cienkie plasterki ok.1/2 cm.Zbić lekko tłuczkiem.Filety posypać przyprawami,położyć plasterek sera i ćwiartkę ogórka,zwinąć roladkę i spiąc wykałaczką,ułożyć w sicie na koperku i posypać Vegetą.Dodać 2 rosołki i zalać wrzątkiem 1 cm poniżej krawędzi sita.Po 30 minutach danie jest gotowe.Mozna podawać z ryżem na ciepło lub z sosem koperkowym na zimno.
SOS KOPERKOWY
do szejkera wlać 1 pojemnik jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu,sól,pieprz,bazylia,dużo posiekanego koperku.Wymieszać.
Wiem,że to wszystko można równiez przygotować w sposób tradycyjny ale czasamisą sytuacje,że nie mamy akurat wolnego palnika albo jesteśmy w warunkach mniej komfortowych (działka) i tedy naprawdę "Cud" staje się cudem.
POzdrawiam i życzę nowej przygody z Tupperware.
Sorry zapóźną odpowiedź, ale wyjechałam na tydzień.Niezmierne dzięki.Widzę,z twojej odpowiedzi żekuchmistrz przyda mi się na kempingu.Pozdrawia -dokam
Dzię kuje za informację, tylko powiedz mi jeszcze jak odnaleść ifasie/ dopiero od tygodnia jestem na Wielkim żarciu, nie bardzo jeszcze radzę sobie z porouszaniem się po nim/- dokam
Ifasia - pojawi sie za kilka dnia, ma pewne problemy, ale napewno Ci zaraz odpowie.Pozdrawiam.
a kugel gdzie???????
ups
jest - juz widze
JEST!!!!!
a w przepisach /kugel ze szpinakiem/ !
drobna prośba, kristo:
jeśli już się bawisz w fonty, to zachowajmy pewną zasadę kolorów na forum; identyfikatory:
niebieski = link
czerwony = alert ...
pozdrawiam,
shiludek
Dzieki za podpowiedz, pokazalys sie kiedys na czacie.Pozdrawiam.
Niestety,nie.Dodają je jedynie do kupionych garnków, a nie mam zaprzyjaźnionego przedstawiciela.
Naczynie o nazwie "KUCHMISTRZ" to po prostu "CUD KUCHENNY" tyle, że w większych rozmiarach. Używa się ich tak samo, ale przygotowuje się w nim większe porcje i trzeba pamiętać o dodaniu odpowiednio większej ilości wody> Smacznego:)