Forum

Kuchenne porady

orzechy

• Autor: gabi Data: 2005-04-25 22:43:18

Bardzo lubię jeść orzechy włoskie,ziemne,laskowe itp.Słyszałam,że można jeść orzechy ale tylko 5 dzinnie(5 orzechów włoskich a mniejszych orzeszków trochę więcej)bo większa ilość jest już niezdrowa.Może ktoś wie coś na ten temat?Zwłaszcza,że moja córka też lubi sobie pogryżć a niechcę by jej zaszkodziły.

• Autor: Mariusz po prostu gotuj Data: 2005-04-26 08:39:02

Wydaje mi się, że można jeść nie więcej niż 5 orzechów dziennnie, ponieważ są dosyć kaloryczne, ale nie dlatego, że są niezdrowe. Wręcz przeciwnie- orzechy są bardzo zdrowe, zawierają dużo witamim (A, E, z grupy B), kwas foliowy, magnez, potas, fosfor, mają niski indeks glikemiczny a więc pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, zawierają niacynę, pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL) i mają jeszcze wiele, wiele innych zalet:)

• Autor: madzina Data: 2005-04-26 08:44:40

Pierwsze słyszę , że orzechy są nie zdrowe.Tak jak każda jedna rzecz zjedzona w nadmiarze szkodzi to tyczy się wszystkiego .A ,córeczce dawaj orzechy niech wcina dobrze wpływają na korę mózgową. Pozdrowienia madzina!!!

• Autor: marinik Data: 2005-04-26 09:11:50

Och uwielbiam orzechy wszelakie, ale zawsze musza byc mi WYDZIELONE w stosownej ilosci, bo inaczej to maja taka przedziwna wlasciwosc, ze sa jedzone, poki sie nie skoncza.

• Autor: Animozja Data: 2005-04-26 11:06:26

Użytkownik marinik napisał w wiadomości:
    > Och uwielbiam orzechy wszelakie, ale zawsze musza byc mi WYDZIELONE w
    > stosownej ilosci, bo inaczej to maja taka przedziwna wlasciwosc, ze sa
    > jedzone, poki sie nie skoncza.

Szczególnie gdy są to orzechy włoskie, a obok stoi miód. I proszę mnie nie uświdamiać, ile to ma kalorii

• Autor: ekkore Data: 2005-04-26 12:57:00

u mnie też - po prostu się zjadają. nie zawsze starcza potem do ciasta - heehe

• Autor: nutella Data: 2005-04-29 16:41:24

moja siostra na takie rzeczy (jak orzeszki, pop-corn) mówi, że są "jeszczetroszeczkowe" bo już miało się nie jeść więcej ale cały czas sięga się po jeszcze troszeczkę... :DD

• Autor: rynia2 Data: 2005-04-26 16:57:40

Bardzo lubię orzechy.Często piekę ciasta z orzechami włoskimi.Ciasta są wspaniałe bardzo lubię orzechy w cieściePodobno są bardzo kaloryczne, wpływają dobrze na korę mózgową.

Przejdź do pełnej wersji serwisu