Forum

Kuchenne porady

Pytanko o jogurt :-)

• Autor: kamila1500100900 Data: 2005-04-26 00:18:34

Cześc, ciekawa jestem (może wiecie lepiej :-) ) czy zamiast śmietany mogę do potrawek dawac jogurt naturalny. Boję się,że może sie pod wpływem temparatury np. zważyć. Czy ktoś juz próbował takiej zamiany? To że można wymeniać np. w sałatkach wiem, ale jak to jest na ciepło.Będe wdzięczna za odpowiedzi. Buziaki:-)

• Autor: klarax Data: 2005-04-26 01:39:22

Na ciepło jest inaczej, bo jogurth oprócz innych kultur, ma zupełnie inną zawartość tłuszczu - czyli inaczej reaguje pod wpływem ciepła.
    Ot, lekki twarożek...

• Autor: Uretan Data: 2005-04-26 10:56:24

Na pewno możesz używać ale już po ugotowaniu, najlepiej na talerzu, jak będzie mniej niż 80 stopni, to nie powinno się zwarzyć. Ostatnio używam "śmietany jogurtowej" ma tylko 5% sadła i pachnie jak prawdziwa, stara, dobra śmietana, ale jak i jogurt też nie znosi zagotowania.

• Autor: matyldusia Data: 2005-04-26 21:41:05

Spotkałam się wielokrotnie z przepisami typu curry, gdzie mięso zalewało sie jogurtem i dusiło. Nigdy jednak czegoś takiego nie robiłam, bo ja nawet do kawy używam śmietany 30%...(dobre, bo tłuste!). Tak więc nie umiem wiarygodnie odpowiedzieć, aczkolwiek jako klasyczne zabielanie, wydaje mi sie racjonalne dodawanie tegoż jogurtu do gotowej potrawy.

• Autor: Uretan Data: 2005-04-27 18:39:01

To się może zgadzać. Np. Turcy duszą z jogurtem, ale nie przejmują się zwarzeniem

• Autor: renataz36 Data: 2005-04-28 18:46:55

Ja stosuję do "zabielania" śmietanę 12% bądź jogurt naturalny ale zgodzę sie z przedmówcą troszeczkę potrafi sie zwarzyć tzn nie jest potrawa tak bardzo klarowna ale smaku nie traci i w końcu chyba o to chodzi by było pycha, a że mniej kaloryczne to chyba wskazane. Pozdrawiam

• Autor: Uretan Data: 2005-04-29 15:04:50

Popieram w całej rozciągłości, jednakowoż wygląd potrawy też jak wiemy ma znaczenie. Ja do sosu, w którym śmietana zwarzona dodaję troszkę tłustego mleka, które maskuje ów "twarożek" nieestetyczny.

Przejdź do pełnej wersji serwisu