Witajcie Forumowicze !!
Prosze o pomoc .
Jest sezon na zbieranie slimakow winniczkow . Konia z rzedem temu kto mi powie jak przygotowac zebrane slimaki ! Moze ktos zna przepisy na potrawy ze slimakow .
Gdzie jest ten koń do odbioru? Czy też dostawisz mi go do Monachium? Siodło i kiełzno ci podaruję...
Ja lubię małe ślimaczki (caracois - czyt. karakoisz) po portugalsku, które są podawane w piwiarniach w Lizbonie do piwa, jak słone paluszki.
Mam dwa portuglskie przepisy, jeden włoski i dziesięć francuskich, ba, nawet Łebkowski w "Kuchni polskiej" podaje trzy przepisy.
Hej Klarax,
wklej te przepisy na slimaki do ksiazki w WZ mysle ze bedzie wielu chetnych cos z nich uprychcic.
Jadlem ostatnio takie na maslie i z pietruszka zielona u przyjaciela ale sam jeszcze nie robilem byly niezle.
Chociaz z puszki "z Metro" ale mysle ze te swiezutkie to chyba niebo w gebie.
Pozdrawiam.
Opowiem Wam o mojej zeszlorocznej przygodzie z przyrzadzaniem slimakow. Bardzo lubie slimaki, ale wkurza mnie ich wysoka cena. Zatem kiedy otrzymalem w prezencie pelna torbe zywych- bardzo sie ucieszylem. Wiedzialem, ze maja przez tydzien byc przeglodzone, aby sie wyproznily. Wsadzilem je do azuroqwego metalowego koszyka i pare razy dziennie koszyk stojacy w wannie byl plukany a slimaki "dojrzewaly". Troche zdechlo, ale i tak zostalo sporo. Te co przezyly zostaly przeze mnie zamordowane poprzez wrzucenie do gara z wrzatkiem. Po paru minutach gotowania wydlubalem ze skorupek. Coz- nie znam sie na anatomii slimaka, ale rozbebeszylem jednego i to, co stanowilo samo wnetrze skorupki, bylo takie troche podejrzane. W srodku byla dosc ciemna mazista masa, ktora naprawde przypominala mi to, co przez tydzien bylo ze slimakow wyplukiwane. Tak wiec- zdecydowalem sie na usuniecie z kazdego slimaka WSZYSTKIEGO poza miesista noga. Te miesko potem gotowalem dosc dlugo w wywarze wloszczyznianym. Osobno zostalo przyrzadzone malesko czosnkowo-pietruszkowe, czyli utarte z czosnkiem, sola i natka. Potem slimaczki zanurzone w tym maselku- - na malych talerzykach - odpuscilem sobie wkladanie ponowne do skorup i zabawy karkolomne z ich wydlubywaniem stamtad. Danie smakowite wielce, ale klopot tak wielki, ze ta jedna przygoda mi starczy. Przepraszam takze tych, ktorych byc moze zniesmaczylem rozwazaniami dotyczacymi glebii slimaczej.
Witam!! Przepisy są na stronie www.slimaki.com.pl. Jednak nie moge znaleść jak przygotować zebrane ślimaki do dalszej obróbki i co trzeba z nich usunąć.jeżeli coś wiesz na ten temat proszę napisz brzanka6@wp.pl Pozdrawiam!!
Witajcie Forumowicze !!
Prosze o pomoc .
Jest sezon na zbieranie slimakow winniczkow . Konia z rzedem temu kto mi powie jak przygotowac zebrane slimaki ! Moze ktos zna przepisy na potrawy ze slimakow .
pozdrawiam
Gdzie jest ten koń do odbioru? Czy też dostawisz mi go do Monachium? Siodło i kiełzno ci podaruję...
Ja lubię małe ślimaczki (caracois - czyt. karakoisz) po portugalsku, które są podawane w piwiarniach w Lizbonie do piwa, jak słone paluszki.
Mam dwa portuglskie przepisy, jeden włoski i dziesięć francuskich, ba, nawet Łebkowski w "Kuchni polskiej" podaje trzy przepisy.
No to jak jest z tym kuniem?
Klarax
Mogę nazbierać Ci winniczki, u nas teraz powoli wysyp :)
Hej Klarax,
wklej te przepisy na slimaki do ksiazki w WZ mysle ze bedzie wielu chetnych cos z nich uprychcic.
Jadlem ostatnio takie na maslie i z pietruszka zielona u przyjaciela ale sam jeszcze nie robilem byly niezle.
Chociaz z puszki "z Metro" ale mysle ze te swiezutkie to chyba niebo w gebie.
Pozdrawiam.
koniecznie !!prosze wpisz te przepisy!!ja dotąd tylko puszeczkowe slimaczki.ale chetnie sie dowiem jak to sie robi.
Opowiem Wam o mojej zeszlorocznej przygodzie z przyrzadzaniem slimakow.
Bardzo lubie slimaki, ale wkurza mnie ich wysoka cena. Zatem kiedy otrzymalem w prezencie pelna torbe zywych- bardzo sie ucieszylem. Wiedzialem, ze maja przez tydzien byc przeglodzone, aby sie wyproznily. Wsadzilem je do azuroqwego metalowego koszyka i pare razy dziennie koszyk stojacy w wannie byl plukany a slimaki "dojrzewaly". Troche zdechlo, ale i tak zostalo sporo.
Te co przezyly zostaly przeze mnie zamordowane poprzez wrzucenie do gara z wrzatkiem. Po paru minutach gotowania wydlubalem ze skorupek. Coz- nie znam sie na anatomii slimaka, ale rozbebeszylem jednego i to, co stanowilo samo wnetrze skorupki, bylo takie troche podejrzane. W srodku byla dosc ciemna mazista masa, ktora naprawde przypominala mi to, co przez tydzien bylo ze slimakow wyplukiwane.
Tak wiec- zdecydowalem sie na usuniecie z kazdego slimaka WSZYSTKIEGO poza miesista noga.
Te miesko potem gotowalem dosc dlugo w wywarze wloszczyznianym.
Osobno zostalo przyrzadzone malesko czosnkowo-pietruszkowe, czyli utarte z czosnkiem, sola i natka. Potem slimaczki zanurzone w tym maselku- - na malych talerzykach - odpuscilem sobie wkladanie ponowne do skorup i zabawy karkolomne z ich wydlubywaniem stamtad. Danie smakowite wielce, ale klopot tak wielki, ze ta jedna przygoda mi starczy.
Przepraszam takze tych, ktorych byc moze zniesmaczylem rozwazaniami dotyczacymi glebii slimaczej.
Nie tyle głębia ślimacza, ile ich wrzucanie na wrzątek...
Nie przygotowywałem jeszcze winniczków,
nawet ich dawno nie jadłem, tylko jeden raz w latach '60-tych XX w. dzięki parze Francuzów w Polsce :)
ale zabawa ze skorupkami :(
Teraz czas na winniczki i szukam przepisu w miarę prostego.
Gotowanie żywych ślimaków tak jak raki ...,
ale jak inaczej je ubić ?
Witam!! Przepisy są na stronie www.slimaki.com.pl. Jednak nie moge znaleść jak przygotować zebrane ślimaki do dalszej obróbki i co trzeba z nich usunąć.jeżeli coś wiesz na ten temat proszę napisz brzanka6@wp.pl Pozdrawiam!!
Właśnie !!!
Przydałyby się fotki i filmiki instruktażowe :)
Niewielu zna się na anatomii ślimaków :(
Ostrygi mam w puszce lub w słoiku i nie muszę się martwić :D
Czy nie za długo gotuje się i potem piecze winniczki ?
Jaka ich później wartość ?