Sałatka polna (roszpunka albo roszponka warzywna) Valerianella locusta
Wyrasta na 10-20 cm, na gołych skałach lub łąkach.
Mocno rozgałęziona, z podłużnymi bezłodygowymi liśćmi i pękami małych liliowo-niebieskich kwiatów.
Jej liście nadają się do spożycia na surowo lub po ugotowaniu jak szpinak.
Pojawiać się już późną zimą, wytrzymuje temperatury do -15 stopni.
W niemieckim obszarze językowym znana jako:w Niemczech - Ackersalat, Rapunzelsalat, Schafmaul, Nisselsalat, Mauseöhrchen, w Szwajcarii - Nüsslisalat, Rapünzchen, w Austrii i Bawarii Vogerlsalat.
Salatka:
500 g salaty polnej albo Rucoli , albo innej w malych listkach
4 jablka
2 szalotki
2 zabki czosnku
1 czerwona cebula
sol,pieprz
lyzka Balsamico Rosso
5 lyzek oliwy z oliwek
szczypiorek
2 lyzki orzeszkow pinii (sa drogie;mozna zastapic np. slonecznikiem)
100 g drobno pokrojonego chudego boczku
Jablka w czastkach wrzucic na podsmazony boczek z cebula,smazyc z 10 min
szalotki,czosnek,szczypiorek(wszystko drobno pokrojone)wymieszac z oliwa,sol,pieprz
Do patelni z jablkami dodac Balsamico i mieszanke z oliwa wymieszac,podac,posypac pinia
Kupiłam taką sałatę, czy ktoś może mi powiedzieć, jak ona się nazywa po polsku ? (jest b. dobra)
Sałatka polna (roszpunka albo roszponka warzywna) Valerianella locusta
Wyrasta na 10-20 cm, na gołych skałach lub łąkach.
Mocno rozgałęziona, z podłużnymi bezłodygowymi liśćmi i pękami małych liliowo-niebieskich kwiatów.
Jej liście nadają się do spożycia na surowo lub po ugotowaniu jak szpinak.
Pojawiać się już późną zimą, wytrzymuje temperatury do -15 stopni.
W niemieckim obszarze językowym znana jako:w Niemczech - Ackersalat, Rapunzelsalat, Schafmaul, Nisselsalat, Mauseöhrchen, w Szwajcarii - Nüsslisalat, Rapünzchen, w Austrii i Bawarii Vogerlsalat.
Często przyrządzana z orzechami, croutons i skwarkami z bekonu.
Jeśli znasz niemiecki:
www.familie-im-web.de - feldsalat
Salatka:
500 g salaty polnej albo Rucoli , albo innej w malych listkach
4 jablka
2 szalotki
2 zabki czosnku
1 czerwona cebula
sol,pieprz
lyzka Balsamico Rosso
5 lyzek oliwy z oliwek
szczypiorek
2 lyzki orzeszkow pinii (sa drogie;mozna zastapic np. slonecznikiem)
100 g drobno pokrojonego chudego boczku
Jablka w czastkach wrzucic na podsmazony boczek z cebula,smazyc z 10 min
szalotki,czosnek,szczypiorek(wszystko drobno pokrojone)wymieszac z oliwa,sol,pieprz
Do patelni z jablkami dodac Balsamico i mieszanke z oliwa wymieszac,podac,posypac pinia
jak zwykle moje oprzepisy z południa niemeec.
bardzo dziękuję
Tutaj gdzie mieszkam nazywa ona sie doslownie "salata polna"
Podaje przepis na sos do niej
6 lyzek octu 5%
6 lyzek oleju
3 lyzki sosu sojowego
5 lyzek miodu
dodac pokrojony szczypiorek i pieprz do smaku.
Ja sie zajadam. Polecam smakoszom slodko-kwasnych smakow. Jest b.dobra i wykwintna.