Forum

Kuchenne porady

vogerlsalat

  • Autor: matyldusia Data: 2005-05-03 21:41:07

    Kupiłam taką sałatę, czy ktoś może mi powiedzieć, jak ona się nazywa po polsku ? (jest b. dobra)

  • Autor: klarax Data: 2005-05-03 22:28:00

    Sałatka polna (roszpunka albo roszponka warzywna) Valerianella locusta

    Wyrasta na 10-20 cm, na gołych skałach lub łąkach.
    Mocno rozgałęziona, z podłużnymi bezłodygowymi liśćmi i pękami małych liliowo-niebieskich kwiatów.
    Jej liście nadają się do spożycia na surowo lub po ugotowaniu jak szpinak.
    Pojawiać się już późną zimą, wytrzymuje temperatury do -15 stopni.
    W niemieckim obszarze językowym znana jako:w Niemczech - Ackersalat, Rapunzelsalat, Schafmaul, Nisselsalat, Mauseöhrchen, w Szwajcarii - Nüsslisalat, Rapünzchen, w Austrii i Bawarii Vogerlsalat.

    Często przyrządzana z orzechami, croutons i skwarkami z bekonu.
    Jeśli znasz niemiecki:
    www.familie-im-web.de - feldsalat

  • Autor: mariam Data: 2005-05-04 09:05:28

    Salatka:
    500 g salaty polnej albo Rucoli , albo innej w malych listkach
    4 jablka
    2 szalotki
    2 zabki czosnku
    1 czerwona cebula
    sol,pieprz
    lyzka Balsamico Rosso
    5 lyzek oliwy z oliwek
    szczypiorek
    2 lyzki orzeszkow pinii (sa drogie;mozna zastapic np. slonecznikiem)
    100 g drobno pokrojonego chudego boczku


    Jablka w czastkach wrzucic na podsmazony boczek z cebula,smazyc z 10 min
    szalotki,czosnek,szczypiorek(wszystko drobno pokrojone)wymieszac z oliwa,sol,pieprz
    Do patelni z jablkami dodac Balsamico i mieszanke z oliwa wymieszac,podac,posypac pinia

    jak zwykle moje oprzepisy z południa niemeec.

  • Autor: matyldusia Data: 2005-05-04 20:44:39

    bardzo dziękuję

  • Autor: Hechler Elisabeth Data: 2008-05-07 19:10:56

    Tutaj gdzie mieszkam nazywa ona sie doslownie "salata polna"
    Podaje przepis na sos do niej

    6 lyzek octu 5%
    6 lyzek oleju
    3 lyzki sosu sojowego
    5 lyzek miodu
    dodac pokrojony szczypiorek i pieprz do smaku.

    Ja sie zajadam. Polecam smakoszom slodko-kwasnych smakow. Jest b.dobra i wykwintna.

Przejdź do pełnej wersji serwisu