Niniejszym przypominam, ze czarna porzeczka ma juz mlodziutkie, aromatyczne i latwo podlegajace maceracji listki. Sezon na naleweczke majowa sie zaczal. Spieszcie sie !!!!!!
Marinik, dzięki za przypomnienie. Właśnie planuję zrobić tą nalewkę i zastanawiałam się, czy to już ten właściwy moment nadszedł.
Super, ze przypomniałeś. Ale i tak z przyczyn pogodowych muszę kilka dni odczekać /u mnie leje jak z przysłowiowego cebra/. Myślę, że za kilka dni listki nie będą jeszcze za stare? Pozdrawiam!.
:))) sam nie robie na slodko, wiec nie wiem kiedy slodzic, ale nie sadze, zeby pora slodzenia miala wieksze znaczenie. podobnie listki postarzale o pare dni nie powinny zaszkodzic trunkowi.
Marinik! NIgdy nie słyszałam o takiej nalewcw ale jestem baaaaaaaaaaardzo zainteresowana.Jeżeli nie jest to kłopotliwe to bardzo byłabym wdzięczne za przepisik!Z góry dziekuję i pozdrowionka
Zachęcony przez Marinika podaję inną wersję tej pysznej nalewki
Smorodinówka
Wczesną wiosną należy przygotować wódkę zwaną listówką - nazwa pochodzi od młodych listków i gałązek czarnej porzeczki. Muszą one przegryźć się w słoju z wódką przez tydzień, na słońcu, szczelnie zamknięte. Potem należy je przestawić w cień na trzy tygodnie. Przecedzić, liście odcisnąć, nalewkę przechować do jesieni. Można dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Liście można zasypać cukrem i odstawić, dodadzą aromatu słodkiej wersji nalewki.
Jesienią oczyścić owoce czarnej porzeczki, umyć i osuszyć na sicie, a następnie wsypać do słoja. Kilogram owoców zalać litrem spirytusu oraz litrem wiosennej listówki. Po sześciu tygodniach przecedzić i rozlać do butelek, szczelnie je zamykając. Ta królowa nalewek z każdą chwilą przechowywania staje się smaczniejsza.
Podobnie jak przy innych nalewkach na owocach, można sporządzić wersję słodką, mieszając ją ze słodką listówką lub zasypując cukrem owoce po zlaniu wódki wytrawnej. Można również dodać odrobinę kwasku cytrynowego.
Bardzo ale to bardzo dziękuję zarówno Marinikowi jaki i Bahusowi za przepisy.
W sobotę jadę na działeczkę zaoptarzone w potrzebne akcesoria ha,ha,ha.JUz dostaje ślinotoku......
Niniejszym przypominam, ze czarna porzeczka ma juz mlodziutkie, aromatyczne i latwo podlegajace maceracji listki. Sezon na naleweczke majowa sie zaczal. Spieszcie sie !!!!!!
Marinik, dzięki za przypomnienie. Właśnie planuję zrobić tą nalewkę i zastanawiałam się, czy to już ten właściwy moment nadszedł.
Super, ze przypomniałeś. Ale i tak z przyczyn pogodowych muszę kilka dni odczekać /u mnie leje jak z przysłowiowego cebra/. Myślę, że za kilka dni listki nie będą jeszcze za stare? Pozdrawiam!.
I jeszcze jedno pytanko - lubię nalewki na słodko, czy mógłbyś mi podpowiedzieć w którym momencie użyć cukru? Z góry dziękuję.
:))) sam nie robie na slodko, wiec nie wiem kiedy slodzic, ale nie sadze, zeby pora slodzenia miala wieksze znaczenie. podobnie listki postarzale o pare dni nie powinny zaszkodzic trunkowi.
Niech Ci Pan Bóg w ..............* wynagrodzi za przypomnienie - w zeszłym roku zaspałam!
Pozdrawiam
Animozja
*wstawić, w czym Pan Bóg ma wynagrodzić.
Marinik! NIgdy nie słyszałam o takiej nalewcw ale jestem baaaaaaaaaaardzo zainteresowana.Jeżeli nie jest to kłopotliwe to bardzo byłabym wdzięczne za przepisik!Z góry dziekuję i pozdrowionka
prosze uprzejmie:
http://wielkiezarcie.com/przepis2412.html
Zachęcony przez Marinika podaję inną wersję tej pysznej nalewki
Smorodinówka
Wczesną wiosną należy przygotować wódkę zwaną listówką - nazwa pochodzi od młodych listków i gałązek czarnej porzeczki. Muszą one przegryźć się w słoju z wódką przez tydzień, na słońcu, szczelnie zamknięte. Potem należy je przestawić w cień na trzy tygodnie. Przecedzić, liście odcisnąć, nalewkę przechować do jesieni. Można dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Liście można zasypać cukrem i odstawić, dodadzą aromatu słodkiej wersji nalewki.
Jesienią oczyścić owoce czarnej porzeczki, umyć i osuszyć na sicie, a następnie wsypać do słoja. Kilogram owoców zalać litrem spirytusu oraz litrem wiosennej listówki. Po sześciu tygodniach przecedzić i rozlać do butelek, szczelnie je zamykając. Ta królowa nalewek z każdą chwilą przechowywania staje się smaczniejsza.
Podobnie jak przy innych nalewkach na owocach, można sporządzić wersję słodką, mieszając ją ze słodką listówką lub zasypując cukrem owoce po zlaniu wódki wytrawnej. Można również dodać odrobinę kwasku cytrynowego.
Bahus
Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
> nalewkę
> przechować do jesieni.
>
> Bahus
Bardzo ale to bardzo dziękuję zarówno Marinikowi jaki i Bahusowi za przepisy.
W sobotę jadę na działeczkę zaoptarzone w potrzebne akcesoria ha,ha,ha.JUz dostaje ślinotoku......
Użytkownik Animozja napisał w wiadomości:
> Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
> > nalewkę
> > przechować do jesieni.
> >
> > Bahus
>
Jak mniemam, miał na myśli jesień życia...
Zalane !!!!! Teraz czekam na efekty.