Na jutro niedzielny obiad przewiduję sałatkę z kapusty pekińskiej do obiadu (pierś z kurczaka - jeszcze nie wiem jak :) + młode ziemniaczki oczywiście). Co robidzie dobrego z pekińskiej?
Aggusia. Na tej stronie rzuć do "wyszukiwania" słowo "pekińskiej" i dostaniesz sporo przepisów. Jeśli ten przepisik, o którym napisałaś był dobry, to tamte BĘDĄ LEPSZE. Howg
Użytkownik Uretan napisał w wiadomości:
> Aggusia. Na tej stronie rzuć do "wyszukiwania" słowo "pekińskiej" i dostaniesz
> sporo przepisów. Jeśli ten przepisik, o którym napisałaś był dobry, to tamte
> BĘDĄ LEPSZE. Howg
QQ:) Przeglądałam i sama nie wiem co wybrać więc liczę na to, że ktoś pochwali któryś z przepisów.
kapusta pekińska, marchew, kukurydza,papryka czerwona (jak lubisz), posiekana zielona pietruszka lub szczypiorek......
sos do surówki: sos włoski gotowy ( najlepiej Knorr- jedna saszetka na 4 osoby) do tego dodaje 3łyżki wody, 3 łyżki majonezu, 1 łyżke cukru- mieszam i polewam kapuste z dodatkami .
ja robię tak: por - pokroić i posolić, odstawić na trochę. Następnie pokroić kapustę,wymieszać z majonezem (lub w wersji lekkiej mieszance majonezu z jogurtem) i gotowe.To moja ulubiona wersja. Można zrobić w wersji bogatszej dodając papryke i ogórka kiszonego.
Albo majonez zastąpić sosem winegre.
polecam kapuste pekinska z ogoreczkiem sweizym lub kiszonym,do tego papryczka swieza,pomidorek spazony ze skorki,oliwki pokrojone w cienkie kawaleczki.doprawiam sosem z torebki francuskim,dodaje ziarna slonecznika,fistaszki i orzechy nerkowca.ziarna moga byc rozbite tluczkiem w lnianej sciereczce.
Oto kilka moich propozycji które pasują do twojego obiadku:
1. moja mam robi tak: obiera grejfrutka, kroi na małe kawałeczki takie 1 cm, sok który się wtedy wydzieli wlewa do pokrojonej drobniuśko kapustki pekińskiej, wrzuca cząstki grejfrutka , wlewa kilka kropel oliwy z oliwek i miesza. Troszkę soli i cukru i sałatka gotowa. Oczywiście dla amatorów sałatek bez majonezu, lekkich i nietuczących - ale smaczne toto jest.
2. a ja robię tak: 1/2 kapustki pekińskiej, 2 ogórki kiszone starte na tarce na grubych oczkach, 10 cm kawałek pora, pół puszki groszku. Do tego robię osobno sos: łyżka majonezu Winiary, łyżka śmietany jogurtowej, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, ciutkę pieprzu i soli. Sosik musi poleżeć w kubeczku ok 15 minut a dopiero chwilkę przed podaniem łączę go z resztą składników.
3. a mój tata robi taką: 2 cebule, obrane, pokrojone cieniutko w półkrążki, wrzuca do gotującej się wody z płaską łyżeczką cukru i soli, gotuje na małym ogniu ok 4-5 minut aż cebula zmięknie, odcedza, czeka aż cebula wystygnie, miesza z pokrojoną połówką pekińskiej, sos: łyżka musztardy (nie żałuj), 2 łyżki majonezu Winiary, pieprz do smaku (wg mnie to im więcej tym lepiej ale to wg Twojego uznania), sos dodaje do sałatki ok godzinę przed podaniem, bo im dłużej sałatka leży tym smaczniejsza.
Yyyyy... nie myślałam żeby je wprowadzić :-) Wiesz jak to jest... czasem tak się do czegoś przyzwyczaisz że uważasz że wszyscy to potrafią i już jedli. Postaram się jak najszybciej przepisiki wprowadzić.
Witam żarłoczki :P
Na jutro niedzielny obiad przewiduję sałatkę z kapusty pekińskiej do obiadu (pierś z kurczaka - jeszcze nie wiem jak :) + młode ziemniaczki oczywiście). Co robidzie dobrego z pekińskiej?
Pozdrawiam
Aggusia
p.s. robiłam zupkę Cygańską z przepisów tejże przecudownej www :) polecam wszystkim:)
Aggusia. Na tej stronie rzuć do "wyszukiwania" słowo "pekińskiej" i dostaniesz sporo przepisów. Jeśli ten przepisik, o którym napisałaś był dobry, to tamte BĘDĄ LEPSZE. Howg
Użytkownik Uretan napisał w wiadomości:
> Aggusia. Na tej stronie rzuć do "wyszukiwania" słowo "pekińskiej" i dostaniesz
> sporo przepisów. Jeśli ten przepisik, o którym napisałaś był dobry, to tamte
> BĘDĄ LEPSZE. Howg
QQ:) Przeglądałam i sama nie wiem co wybrać więc liczę na to, że ktoś pochwali któryś z przepisów.
Pozdrowionka
Aggusia :)
kapusta pekińska, marchew, kukurydza,papryka czerwona (jak lubisz), posiekana zielona pietruszka lub szczypiorek......
sos do surówki: sos włoski gotowy ( najlepiej Knorr- jedna saszetka na 4 osoby) do tego dodaje 3łyżki wody, 3 łyżki majonezu, 1 łyżke cukru- mieszam i polewam kapuste z dodatkami .
jest naprawde PYSZNA!!!!!!!!!
ja robię tak: por - pokroić i posolić, odstawić na trochę. Następnie pokroić kapustę,wymieszać z majonezem (lub w wersji lekkiej mieszance majonezu z jogurtem) i gotowe.To moja ulubiona wersja. Można zrobić w wersji bogatszej dodając papryke i ogórka kiszonego.
Albo majonez zastąpić sosem winegre.
polecam kapuste pekinska z ogoreczkiem sweizym lub kiszonym,do tego papryczka swieza,pomidorek spazony ze skorki,oliwki pokrojone w cienkie kawaleczki.doprawiam sosem z torebki francuskim,dodaje ziarna slonecznika,fistaszki i orzechy nerkowca.ziarna moga byc rozbite tluczkiem w lnianej sciereczce.
moja ulubiona z pekińskiej to: przepis5636, inka21
a ja pekińską lubię najbardziej bardzo prosto bo z sosem vinegret... Wiem że to trchę banalne ale moim zdaniem taka jest najlepsza:D
Oto kilka moich propozycji które pasują do twojego obiadku:
1. moja mam robi tak: obiera grejfrutka, kroi na małe kawałeczki takie 1 cm, sok który się wtedy wydzieli wlewa do pokrojonej drobniuśko kapustki pekińskiej, wrzuca cząstki grejfrutka , wlewa kilka kropel oliwy z oliwek i miesza. Troszkę soli i cukru i sałatka gotowa. Oczywiście dla amatorów sałatek bez majonezu, lekkich i nietuczących - ale smaczne toto jest.
2. a ja robię tak: 1/2 kapustki pekińskiej, 2 ogórki kiszone starte na tarce na grubych oczkach, 10 cm kawałek pora, pół puszki groszku. Do tego robię osobno sos: łyżka majonezu Winiary, łyżka śmietany jogurtowej, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, ciutkę pieprzu i soli. Sosik musi poleżeć w kubeczku ok 15 minut a dopiero chwilkę przed podaniem łączę go z resztą składników.
3. a mój tata robi taką: 2 cebule, obrane, pokrojone cieniutko w półkrążki, wrzuca do gotującej się wody z płaską łyżeczką cukru i soli, gotuje na małym ogniu ok 4-5 minut aż cebula zmięknie, odcedza, czeka aż cebula wystygnie, miesza z pokrojoną połówką pekińskiej, sos: łyżka musztardy (nie żałuj), 2 łyżki majonezu Winiary, pieprz do smaku (wg mnie to im więcej tym lepiej ale to wg Twojego uznania), sos dodaje do sałatki ok godzinę przed podaniem, bo im dłużej sałatka leży tym smaczniejsza.
Może coś Ci się spodoba... :-)
Pozdrawiam,
emiloos
Emiloos czy w Twoich przepisach są te "sposoby" na pekińską? bo jakoś nie mogę znaleść a są chyba super i nie chciałabym ich zgubić. Pozdrawiam
Yyyyy... nie myślałam żeby je wprowadzić :-) Wiesz jak to jest... czasem tak się do czegoś przyzwyczaisz że uważasz że wszyscy to potrafią i już jedli. Postaram się jak najszybciej przepisiki wprowadzić.
Pozdrawiam,
emiloos