Forum

Kuchenne porady

SOS kminkowy

  • Autor: kropka1976 Data: 2005-05-11 11:31:33

    Niestety nie znalazłam takiego przepisu na sos kminkowy na WZ...
    czy ktoś może ma pomysł na taki sosik i do czego go podać?
    Bayzylia

  • Autor: ekkore Data: 2005-05-11 13:05:35

    ja nie, bo kminek jest beeee...

  • Autor: kropka1976 Data: 2005-05-12 08:11:08

    OJJ... dalej czekam na pomocne przepisy..
    HELP ME..
    Bazylia

  • Autor: Uretan Data: 2005-05-14 17:21:32

    To je proste. Kminek trzeba utłuc (nie zmielić), moja babcia łyżkę kminku zawijała w ściereczkę (lnianą) i waliła młotkiem, ale lepszy jest metalowy moździeż. Tylko trzeba go mieć. Sos kminkowy ma dwie wersje: słodką i wytrawną. Do obydwu kminek należy leciutko przesmażyć na maśle (2 łyżki masła na czubatą łyżeczkę tłuczonego kminku) na bardzo małym ogniu, dodać 2 łyżeczki mąki krupczatki i zasmażyć na jasno (najwyżej lekko żółto). W wersji słodkiej zasmażkę rozprowadza się białym winem z łyżką miodu i bardzo leciutko (szczypta) pieprzy białym pieprzem i delikatnie gotuje parę minut. Dawniej używano tego sosu do polewania ciepłych deserów (budynie, naleśniki). W wersji wytrawnej zasmażkę rozprowadza się zimnym rosołem (ostatecznie z kostki), troszkę gotuje i doprawia solą i czarnym pieprzem do smaku. Ten sos można używać do warzyw mięs i ryb. Tylko uważaj Kropeczko, sama widzisz, że dla niektórych kminek jest buuue. Smacznego

  • Autor: kropka1976 Data: 2005-05-16 09:54:41

    wielkie dzięki !
    cmok
    Bazylia

Przejdź do pełnej wersji serwisu