To je proste. Kminek trzeba utłuc (nie zmielić), moja babcia łyżkę kminku zawijała w ściereczkę (lnianą) i waliła młotkiem, ale lepszy jest metalowy moździeż. Tylko trzeba go mieć. Sos kminkowy ma dwie wersje: słodką i wytrawną. Do obydwu kminek należy leciutko przesmażyć na maśle (2 łyżki masła na czubatą łyżeczkę tłuczonego kminku) na bardzo małym ogniu, dodać 2 łyżeczki mąki krupczatki i zasmażyć na jasno (najwyżej lekko żółto). W wersji słodkiej zasmażkę rozprowadza się białym winem z łyżką miodu i bardzo leciutko (szczypta) pieprzy białym pieprzem i delikatnie gotuje parę minut. Dawniej używano tego sosu do polewania ciepłych deserów (budynie, naleśniki). W wersji wytrawnej zasmażkę rozprowadza się zimnym rosołem (ostatecznie z kostki), troszkę gotuje i doprawia solą i czarnym pieprzem do smaku. Ten sos można używać do warzyw mięs i ryb. Tylko uważaj Kropeczko, sama widzisz, że dla niektórych kminek jest buuue. Smacznego
Niestety nie znalazłam takiego przepisu na sos kminkowy na WZ...
czy ktoś może ma pomysł na taki sosik i do czego go podać?
Bayzylia
ja nie, bo kminek jest beeee...
OJJ... dalej czekam na pomocne przepisy..
HELP ME..
Bazylia
To je proste. Kminek trzeba utłuc (nie zmielić), moja babcia łyżkę kminku zawijała w ściereczkę (lnianą) i waliła młotkiem, ale lepszy jest metalowy moździeż. Tylko trzeba go mieć. Sos kminkowy ma dwie wersje: słodką i wytrawną. Do obydwu kminek należy leciutko przesmażyć na maśle (2 łyżki masła na czubatą łyżeczkę tłuczonego kminku) na bardzo małym ogniu, dodać 2 łyżeczki mąki krupczatki i zasmażyć na jasno (najwyżej lekko żółto). W wersji słodkiej zasmażkę rozprowadza się białym winem z łyżką miodu i bardzo leciutko (szczypta) pieprzy białym pieprzem i delikatnie gotuje parę minut. Dawniej używano tego sosu do polewania ciepłych deserów (budynie, naleśniki). W wersji wytrawnej zasmażkę rozprowadza się zimnym rosołem (ostatecznie z kostki), troszkę gotuje i doprawia solą i czarnym pieprzem do smaku. Ten sos można używać do warzyw mięs i ryb. Tylko uważaj Kropeczko, sama widzisz, że dla niektórych kminek jest buuue. Smacznego
wielkie dzięki !
cmok
Bazylia