Forum

Kuchenne porady

parapetówa

  • Autor: katka66 Data: 2005-05-11 12:31:26

    w zwiazku ze zmiana mieszkania w przyszłym tygodniu urządzam parapetówe ale nie wiem co na niej zaserwowac. podczytalam pomysly z wiadomosci w ktorej ktos tez szykowal impreze.dosc ciekawe pomysly na przekaske.ale co zrobic na kolacje??tak szeby bylo szybko, tanio i duzo??

  • Autor: nutella Data: 2005-05-11 13:51:33

    szybko, tanio i dużo... hmm... a może coś z makaronów?

  • Autor: Edwars Data: 2005-05-11 18:55:49

    Użytkownik nutella napisał w wiadomości:
    > szybko, tanio i dużo... hmm... a może coś z makaronów?
    eeeeeeeeee tam makaron, prawdziwa parapetówa to kiełbacha na gorąco, musztarda, gorzała no i oczywiście szklanki "musztardówki"
    tylko skąd je dzisiaj wziąć?.

  • Autor: baska Data: 2005-05-11 19:33:03

    Ze sklepu. Kupujesz musztarde, zjadasz, a potem masz szklanke.

  • Autor: Edwars Data: 2005-05-13 00:54:47

    Użytkownik baska napisał w wiadomości:
    > Ze sklepu. Kupujesz musztarde, zjadasz, a potem masz szklanke.
    Ty widziałaś kiedyś musztardówkę? nie ma takich teraz w sklepie.

  • Autor: ekkore Data: 2005-05-13 15:55:13

    Ano nie ma - a szklanki po musztardzie niczym dziś nie odbiegają od eleganckich literatek.

  • Autor: emiloos Data: 2005-05-12 11:22:07

    To zależy jacy są twoi znajomi, ile ich będzie i co masz w mieszkaniu. Jak myśmy robili parapetówę (ok 15 osób na 34 m2) to koleżanka zrobiła pyszną pizze u nas na wiiiieeeellllkkkiiiieeeejjjjjj blasze (tej wielkiej z piekarnika), były 2 michy (dosłownie MICHY - takie na pranie) sałatki jarzynowej i takiej z ryżem, curry i czosnkiem (świetnie się sprawdza na wszystkich imprach), gotowane cieniutkie kiełbaski które wszyscy jedli palcami jak paluszki + chleba 2 bochenki + 3 słoiki musztardy - tylko było trzeba na stoliku postawić ręczniki papierowe; nie mieliśmy jeszcze talerzy i sztućców więc było oki. No i musowo chrupki wszelkiego rodzaju i ogórki słoikowe (konserwowe, kiszone i takie z chilli) + grzybki marynowane. Niestety nie poradzę Ci jak zrobić wystawną parapetówę bo u nas było spartańsko ale wszyscy się dobrze bawili i nawet sobie potańczyli.

    Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy,
    emiloos

  • Autor: katka66 Data: 2005-05-13 12:41:45

    jest gdzieś konkretny przepis na ta sałatke z ryżu??

  • Autor: emiloos Data: 2005-05-13 13:35:34

    Wiesz co... nie wiem, pewnie znajdziesz coś takiego na WŻ. Poszukaj w dziale sałatki.

    Ja robię zawsze tak:

    -puszka kukurydzy
    -puszka ananasa
    -4 woreczki ryżu parboiled
    -6 ząbków czosnku
    -paczka przyprawy curry
    -2 łyżki majonezu
    -duża szczypta pieprzu
    -duża szczypta soli

    Ugotować ryż, wystudzić, pokroić odsączonego z zalewy ananasa, kukurydzę wsypać do dużej michy i połączyć z ananasem i ryżem, zrobić sos: czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, curry i majonez wymieszać. Połączyć z resztą składników, porządnie wymieszać i zostawić przynajmniej na godzinkę w lodówce. Dla mamtorów mięsnych uczt można dodać zamiast ananasa 4 piersi z kurczaka pokrojone w kosteczkę smażone z miodem.

    Smacznego :-)

  • Autor: katka66 Data: 2005-05-13 13:41:56

    dzieki bardzo za pomoc

  • Autor: KasiaHeród Data: 2005-05-12 15:58:39

    U mnie goście siedzieli na podłodze przy świeczkach, bo nie było jeszcze prądu, jedlismy bigos, jajka w majonezie, sałątkę jarzynową, swietnie sprawdziły się zimne kotlety schabowe pokrojone w paseczki (tak na 1 chaps [haps?])- były w sam raz do wódeczki... eeech... parapetówa piękna sprawa Pozdrawiam!!!

  • Autor: mariam Data: 2005-05-13 09:48:12

    prawdziwy domowy smalec!!! ze skwareczkami!! świeżutki chlebek!! ogóreczki kiszone!!solniczka i noże.

  • Autor: porka Data: 2005-05-13 18:21:40

    LOL
    Polski swojski smalec!!!
    Liii.... za 77 godzin bede juz w PL !
    PS. Ale sie nawtykam

    Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu