Aby nie zepsuc sobie przyjemności grillowania a zarazem , aby nam smakowalo to co z grilla zamierzamy podac gosciom należy poruszyc głową i usprawnic sobie wykonywane czynności, tak więc :
1, przygotowania:
do marynowania uzywam jednorazowych pojemnikow lub dużych woreczko foliowych- pozbywam sie w ten sposob zmywaniai niepotrzebnego rozpryskiwania sie mięsa na wszystkie strony.Mięsa i ryby należy zamarynowac wcześniej przynajmniej minimalnie na 1/2 godziny przed rozpalką osobiście polecam marynowanie na 1 dobę przed rozpalką ( oliwą połączoną z ziolami nadajemy aromat mięsu, a octem zmiękczamy twardsze kawalki) .
2. rozpalanie węgla :
rozpalic węglem drzewnym( nadaje mięsu lepszy aromat ) należy tak, aby węgiel pokrył się bialym popiołem- gwarantuje to równomierne opiekanie się potraw na grillu.Białe węgielki rozgarniamy pogrzebaczem rownomiernie i kontrolujemy ogień: jeżeli jest za duży- rozgarniamy węgle, jeśli zaś zbyt maly- węgielki zgarniamy do kupy.
3. zaczynamy ucztę od A) opiekania na folii:
-----------------------
folię aluminiowa lekko smarujemy oliwą na środku układamy rybę lub warzywa, szczelnie zamykamy brzegi folii i dusimy na grillu.
B) pieczeniu na grillu:
------------------------
na tacy aluminiowej lub bezpośrednio na kratce metalowej ukladamy mięso wcześniej zamarynowane lub rybkę i smażymy obracając z obu stron rownomiernie doprowadzając do smażenia, od czasu do czasu smarując marynatą co zapewni nam soczystośc mięsa.
C)szaszlyki i inne cuda nadziewane na szpikulce:
-------------------------------------------------------------
na przemian na szpikulce nakładaj : cukinie boczek wędzony, paprykę czerwoną, rozbite z marynowane wcześniej mięso np. karczku, pomidor(najlepiej koktajlowy), cebulę, śliwkę suszoną bez pestki, bakłażan- obracając co chwila doprowadź do obsmażenia szaszłyków.
D) opiekanie warzyw na grillu:
---------------------------------
kapelusze pieczarek , bakłażany, cukinia, kukurydza- kladziemy na kratce metalowej i opiekamy ze wszystkich stron.
Niezapomnijmy o "deserku"; moga to byc jablka, nadziane rodzynkami, workami kokosowymi, polane miodem albo posypane brazowym cukrem, cynamonem. Owinac w folie i grilowac az beda miekkie.
Dobry jest tez ananas, pokroic w kolka, usunac twardy srodek, pokroic na 4 -6 czesci kolko, nadziac na szpikulec i od czasu do czasu smarowac sosem/maslo, miod i cynamon/.Smacznego.
Jeśli chodzi o deser z grilla polecam znalezione tutaj i już wypróbowane przeze mnie przepisy na banany. Po prostu wrzucamy na ruszt nieobranego ze skórki banana, opiekamy do czasu aż skórka będzie czarna i już :) zapewniam, że środek jest pyszny. Można też chwile przed końcem pieczenia rozciąć skórke i włożyć kawałeczki czekolady - tego jeszcze nie próbowałem, ale powinno wyjść nieźle. Pozdrawiam.
Ineczko mam pytanie co do folii aluminiowej. Właściwie jak to jest, któą stroną folia ma być w środku, czyli na z rybką, a którą na ogien? błyszczącą - czy matową??. Pozdrawiam
Z folia aluminiową spawa jest następująca:
Jeżeli chcemy by upieczone mięso pozostalo gorące owijamy je stronąBŁYSZCZĄCĄ - ponieważ utrzymuje ona cieplo mięsa na zewnątrz, natomiasta jeśli chcemy szybko upiec mięso lub ziemniaki - owijamy je MATOWĄ STRONĄ FOLII - ponieważ lepiej strona ta przepuszcza cieplo na zewnątrz. inka21
hi hi hi!!! no własnie.ale wiecie ??mozna pogrillowac w domu!!!ja mam taki ni to grill ni zapiekankowacz???oo!1 nazywa sie raclette.i ma takie szufladki w które sie wkłada rózne rzeczy a mna górze jest blacha z teflonem i tam sue kładzie mięsko!!!a wszystko w domku na stole!! i tam nie pada!!!
Aby nie zepsuc sobie przyjemności grillowania a zarazem , aby nam smakowalo to co z grilla zamierzamy podac gosciom należy poruszyc głową i usprawnic sobie wykonywane czynności, tak więc :
1, przygotowania:
do marynowania uzywam jednorazowych pojemnikow lub dużych woreczko foliowych- pozbywam sie w ten sposob zmywaniai niepotrzebnego rozpryskiwania sie mięsa na wszystkie strony.Mięsa i ryby należy zamarynowac wcześniej przynajmniej minimalnie na 1/2 godziny przed rozpalką osobiście polecam marynowanie na 1 dobę przed rozpalką ( oliwą połączoną z ziolami nadajemy aromat mięsu, a octem zmiękczamy twardsze kawalki) .
2. rozpalanie węgla :
rozpalic węglem drzewnym( nadaje mięsu lepszy aromat ) należy tak, aby węgiel pokrył się bialym popiołem- gwarantuje to równomierne opiekanie się potraw na grillu.Białe węgielki rozgarniamy pogrzebaczem rownomiernie i kontrolujemy ogień: jeżeli jest za duży- rozgarniamy węgle, jeśli zaś zbyt maly- węgielki zgarniamy do kupy.
3. zaczynamy ucztę od A) opiekania na folii:
-----------------------
folię aluminiowa lekko smarujemy oliwą na środku układamy rybę lub warzywa, szczelnie zamykamy brzegi folii i dusimy na grillu.
B) pieczeniu na grillu:
------------------------
na tacy aluminiowej lub bezpośrednio na kratce metalowej ukladamy mięso wcześniej zamarynowane lub rybkę i smażymy obracając z obu stron rownomiernie doprowadzając do smażenia, od czasu do czasu smarując marynatą co zapewni nam soczystośc mięsa.
C)szaszlyki i inne cuda nadziewane na szpikulce:
-------------------------------------------------------------
na przemian na szpikulce nakładaj : cukinie boczek wędzony, paprykę czerwoną, rozbite z marynowane wcześniej mięso np. karczku, pomidor(najlepiej koktajlowy), cebulę, śliwkę suszoną bez pestki, bakłażan- obracając co chwila doprowadź do obsmażenia szaszłyków.
D) opiekanie warzyw na grillu:
---------------------------------
kapelusze pieczarek , bakłażany, cukinia, kukurydza- kladziemy na kratce metalowej i opiekamy ze wszystkich stron.
Zyczę wszystkim udanego grillowania- inka21
Niezapomnijmy o "deserku"; moga to byc jablka, nadziane rodzynkami, workami kokosowymi, polane miodem albo posypane brazowym cukrem, cynamonem. Owinac w folie i grilowac az beda miekkie.
Dobry jest tez ananas, pokroic w kolka, usunac twardy srodek, pokroic na 4 -6 czesci kolko, nadziac na szpikulec i od czasu do czasu smarowac sosem/maslo, miod i cynamon/.Smacznego.
Jeśli chodzi o deser z grilla polecam znalezione tutaj i już wypróbowane przeze mnie przepisy na banany. Po prostu wrzucamy na ruszt nieobranego ze skórki banana, opiekamy do czasu aż skórka będzie czarna i już :) zapewniam, że środek jest pyszny. Można też chwile przed końcem pieczenia rozciąć skórke i włożyć kawałeczki czekolady - tego jeszcze nie próbowałem, ale powinno wyjść nieźle. Pozdrawiam.
Ineczko mam pytanie co do folii aluminiowej. Właściwie jak to jest, któą stroną folia ma być w środku, czyli na z rybką, a którą na ogien? błyszczącą - czy matową??. Pozdrawiam
Z folia aluminiową spawa jest następująca:
Jeżeli chcemy by upieczone mięso pozostalo gorące owijamy je stronąBŁYSZCZĄCĄ - ponieważ utrzymuje ona cieplo mięsa na zewnątrz, natomiasta jeśli chcemy szybko upiec mięso lub ziemniaki - owijamy je MATOWĄ STRONĄ FOLII - ponieważ lepiej strona ta przepuszcza cieplo na zewnątrz. inka21
Ineczko, dzięki za przydatne rady co byśmy bez Ciebie tu na forum zrobili?całuski madzina
Podstawowy i najważniejszy sposób na przyjemne grillowanie:
Znaleźć rejon na świecie, gdzie NIE PADA.
Reszta sama się ułoży
hi hi hi!!! no własnie.ale wiecie ??mozna pogrillowac w domu!!!ja mam taki ni to grill ni zapiekankowacz???oo!1 nazywa sie raclette.i ma takie szufladki w które sie wkłada rózne rzeczy a mna górze jest blacha z teflonem i tam sue kładzie mięsko!!!a wszystko w domku na stole!! i tam nie pada!!!
A dym ????
A o maskach gazowych słyszałaś? :))))))
Bahus