Forum

Kuchenne porady

sposoby na przyjemne grillowanie

• Autor: inka21 Data: 2005-05-12 19:25:28

Aby nie zepsuc sobie przyjemności grillowania a zarazem , aby nam smakowalo to co z grilla zamierzamy podac gosciom należy poruszyc głową i usprawnic sobie wykonywane czynności, tak więc :
    1, przygotowania:
    do marynowania uzywam jednorazowych pojemnikow lub dużych woreczko foliowych- pozbywam sie w ten sposob zmywaniai niepotrzebnego rozpryskiwania sie mięsa na wszystkie strony.Mięsa i ryby należy zamarynowac wcześniej przynajmniej minimalnie na 1/2 godziny przed rozpalką osobiście polecam marynowanie na 1 dobę przed rozpalką ( oliwą połączoną z ziolami nadajemy aromat mięsu, a octem zmiękczamy twardsze kawalki) .
    2. rozpalanie węgla :
    rozpalic węglem drzewnym( nadaje mięsu lepszy aromat ) należy tak, aby węgiel pokrył się bialym popiołem- gwarantuje to równomierne opiekanie się potraw na grillu.Białe węgielki rozgarniamy pogrzebaczem rownomiernie i kontrolujemy ogień: jeżeli jest za duży- rozgarniamy węgle, jeśli zaś zbyt maly- węgielki zgarniamy do kupy.
    3. zaczynamy ucztę od A) opiekania na folii:
    -----------------------
    folię aluminiowa lekko smarujemy oliwą na środku układamy rybę lub warzywa, szczelnie zamykamy brzegi folii i dusimy na grillu.
    B) pieczeniu na grillu:
    ------------------------
    na tacy aluminiowej lub bezpośrednio na kratce metalowej ukladamy mięso wcześniej zamarynowane lub rybkę i smażymy obracając z obu stron rownomiernie doprowadzając do smażenia, od czasu do czasu smarując marynatą co zapewni nam soczystośc mięsa.
    C)szaszlyki i inne cuda nadziewane na szpikulce:
    -------------------------------------------------------------
    na przemian na szpikulce nakładaj : cukinie boczek wędzony, paprykę czerwoną, rozbite z marynowane wcześniej mięso np. karczku, pomidor(najlepiej koktajlowy), cebulę, śliwkę suszoną bez pestki, bakłażan- obracając co chwila doprowadź do obsmażenia szaszłyków.
    D) opiekanie warzyw na grillu:
    ---------------------------------
    kapelusze pieczarek , bakłażany, cukinia, kukurydza- kladziemy na kratce metalowej i opiekamy ze wszystkich stron.

Zyczę wszystkim udanego grillowania- inka21

• Autor: krista Data: 2005-05-12 20:52:31

Niezapomnijmy o "deserku"; moga to byc jablka, nadziane rodzynkami, workami kokosowymi, polane miodem albo posypane brazowym cukrem, cynamonem. Owinac w folie i grilowac az beda miekkie.
    Dobry jest tez ananas, pokroic w kolka, usunac twardy srodek, pokroic na 4 -6 czesci kolko, nadziac na szpikulec i od czasu do czasu smarowac sosem/maslo, miod i cynamon/.Smacznego.

• Autor: klinti Data: 2005-05-17 09:08:15

Jeśli chodzi o deser z grilla polecam znalezione tutaj i już wypróbowane przeze mnie przepisy na banany. Po prostu wrzucamy na ruszt nieobranego ze skórki banana, opiekamy do czasu aż skórka będzie czarna i już :) zapewniam, że środek jest pyszny. Można też chwile przed końcem pieczenia rozciąć skórke i włożyć kawałeczki czekolady - tego jeszcze nie próbowałem, ale powinno wyjść nieźle. Pozdrawiam.

• Autor: renataz36 Data: 2005-05-13 08:19:53

Ineczko mam pytanie co do folii aluminiowej. Właściwie jak to jest, któą stroną folia ma być w środku, czyli na z rybką, a którą na ogien? błyszczącą - czy matową??. Pozdrawiam

• Autor: inka21 Data: 2005-05-13 08:59:07

Z folia aluminiową spawa jest następująca:
    Jeżeli chcemy by upieczone mięso pozostalo gorące owijamy je stronąBŁYSZCZĄCĄ - ponieważ utrzymuje ona cieplo mięsa na zewnątrz, natomiasta jeśli chcemy szybko upiec mięso lub ziemniaki - owijamy je MATOWĄ STRONĄ FOLII - ponieważ lepiej strona ta przepuszcza cieplo na zewnątrz. inka21

• Autor: madzina Data: 2005-05-13 20:11:08

Ineczko, dzięki za przydatne rady co byśmy bez Ciebie tu na forum zrobili?całuski madzina

• Autor: Animozja Data: 2005-05-17 10:33:37

Podstawowy i najważniejszy sposób na przyjemne grillowanie:
    Znaleźć rejon na świecie, gdzie NIE PADA.
    Reszta sama się ułoży

• Autor: mariam Data: 2005-05-17 12:26:20

hi hi hi!!! no własnie.ale wiecie ??mozna pogrillowac w domu!!!ja mam taki ni to grill ni zapiekankowacz???oo!1 nazywa sie raclette.i ma takie szufladki w które sie wkłada rózne rzeczy a mna górze jest blacha z teflonem i tam sue kładzie mięsko!!!a wszystko w domku na stole!! i tam nie pada!!!

• Autor: Animozja Data: 2005-05-17 13:26:59

A dym ????

• Autor: bahus Data: 2005-05-17 16:52:45

A o maskach gazowych słyszałaś? :))))))
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu