Forum

Kuchenne porady

Orzeszki ziemne w miodzie- kto zna przepis...?

  • Autor: majusiaagusia Data: 2005-05-13 20:38:39

    Witam. Chcialabym skorzystac z Waszej ogromnej wiedzy kulinarnej i wydobyc przepis na orzeszki ziemne w miodzie. Jesli ktos z Was dysponuje ta, dla mnie tajna, receptura prosze o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami...;) Dieki wielkie.

  • Autor: ekkore Data: 2005-05-13 20:40:44

    ja idę do sklepu i kupuje takowe w paczce - najbardziej smakują mi te z "Aromatu" (albo Aromy - nie pamiętam dokładnie jak się firma nazywa, ale po opakowaniu poznam)

  • Autor: majusiaagusia Data: 2005-05-13 20:45:07

    no to dzieki wiekie ;) ja jestem jednak ambitna osoba, rosolu nie umiem ugotowac, ale orzeszki zrobie! ;)

  • Autor: matyldusia Data: 2005-05-13 22:08:43

    o cholera, zaimponowałaś mi!
    Moja wielka khe khe kulinarna intuicja podpowiada mi, że potrzebne Ci będą orzeszki i miód (ale bystrzacha ze mnie, rany). Dobre są "Kraszki" (tak chyba się nazywają) - niesolone i obrane. Podsmażyłabym je na suchej patelni, potem troszkę miodu i smażymy ostrożnie, aż skarmelizuje lekko. Nie wiem natomiast, czy to nie wyjdzie lepkie, ale z drugiej strony - czy to wada?
    Poeksperymentuj i tyle, jak wyjdzie co innego niż oczekiwałaś, to może będzie jeszcze lepsze?

  • Autor: majusiaagusia Data: 2005-05-13 22:28:59

    Dzieki, sprobuje... dam znac jak wyszly- no chyba, ze bedzie mi wstyd sie przyznac, ze uwedzilam cala kuchnie..;)

  • Autor: matyldusia Data: 2005-05-13 22:43:25

    A, jeszcze spróbuj orzeszki i słonecznik przypieczone na patelni i oprószone cukrem - jak wystygnie, to jest twarde i chrupiące. I pyszne. A tak na marginesie to założę się, że te "przemysłowe" miodu na oczy nie widziały, tylko są cukrowane i aromat miodowy. Nie ma się co oszukiwać...

  • Autor: Uretan Data: 2005-05-14 13:21:29

    > Podsmażyłabym je na suchej patelni, potem
    > troszkę miodu i smażymy ostrożnie, aż skarmelizuje lekko. Nie wiem natomiast,
    > czy to nie wyjdzie lepkie, ale z drugiej strony - czy to wada?
    Jeżeli lekko skarmelizuje (złoty kolorek), to po wystygnięciu nie ma prawa się lepić.

  • Autor: majusiaagusia Data: 2005-05-15 10:33:56

    Wlasnie sie dowiedzialam, że trzeba je po tym juz jak skarmelizuje lekko, sciągnąć z ognia i caly czas mieszac, az do ostygniecia- wtedy sie nie lepia- dzieki Jerzy :)

  • Autor: bahus Data: 2005-05-14 19:57:02

    Ale trzeba rozłożyć aby się nie dotykały i wtedy dopiero pozostawić do wysuszenia. Na większą skalę robi się to mieszając w specjalnym obracającym się bębnie.
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu