Potrzebuję sprawdzonego przepisu na wysoką drożdżówkę z rodzynkami i posypką. Miałam kiedyś fantastyczny przepis na 2 szklanki mąki ale mi wcieło, a nie chcę robić na "oko", hihi - wyjątkowo. Jakby ktoś dysponował SPRAWDZONYM przepisem na 2 szklanki mąki to byłabym wdzięczna. Dzięki.
Znalazłam przepis w książce "Ciasta Siostry Leonilli", ale nigdy go nie robiłam /siostra ta udziela porad kulinarnych w Radiu Maryja - taka jest informacja na okładce książki/, może Ci się przyda :
Drożdżówka z kruszonką
500 g maki
50 g drożdży
1 jajko + 2 żółtka
1 szklanka mleka
100 g tłuszczu
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki cukru
szcypta soli
Tłuszcz roztopić, mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Jajka ubić z cukrem.Wszystko to dodać do mąki, drewnianą łyżką wymieszać, zostawić by podrosło i jeszcze raz wymieszać. Gdy ponownie podrośnie, wyłożyć na blaszkę, wysmarowaną tłuszcem. Posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp.180-200 st. ok.40 min.
Kruszonka
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru pudru
cukier waniliowy
Wszystko razem wymieszać i posypać placek. Można zamiast kruszonki ułożyć owoce np. śliwki.
Mogę polecić przepis podany przez Alman, bo nie dalej jak wczoraj piekłam z podobnego przepisu drożdżówkę ( różnica polegała na tym, że dodawałam 2 całe jajka i mniej tłuszczu - tylko 5 dag masła czy margaryny ). Urosła wspaniale, bez śladu zakalca.
Cześć, mam bardzo dobry i sprawdzony przepis na drożdżówkę, a przy tym jest ona prosta do zrobienia, może jesteś "Leniuszkiem" i nie lubisz wyrabiać ręcznie ciasta drożdżowego, jeżeli tak to polecam ten przepis:
"Leniuch" (ciasto drożdżowe)
2 szkl. mleka
2 szkl. cukru
10 dag drożdży
1 margaryna"Kasia"
4 jaja
1 kg mąki
1 zapach rumowy
rodzynki
3 torebeczki cukru waniliowego
Cukier, margarynę, drożdże zalać ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia na 12 godzin, (ja zostawiam ten rozczyn na noc),Po godzinach oczekiwania, dodać resztę składników i dobrze wyrobić mikserem ciasto. Przygotuj posypkę z mąki margaryny i cukru, po wylaniu ciasta na blachę (dużą, prostokątną), sosyp ciasto posypką. Nie czekając na wyrośnięcie ciasta, włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 1 godzinę. Po godzinie sprawdź patyczkiem czy się upiekło, jeżeli nie to dodaj jeszcze parę minut pieczenia. Zapewniam Cię, że zapach i smak jest cudowny. Mało pracy, trochę czekania, efekt murowany. Smacznego Pozdrawiam.
Moja maszyna do wyrabiania ciasta drożdżowego nazywa się Seba i ma świetne wielkie łapki do wyrabiania ciasta: na pierogi, drożdżówkę hihi ale przepis ciekawy.
Witam wszystkich :-)
Potrzebuję sprawdzonego przepisu na wysoką drożdżówkę z rodzynkami i posypką. Miałam kiedyś fantastyczny przepis na 2 szklanki mąki ale mi wcieło, a nie chcę robić na "oko", hihi - wyjątkowo. Jakby ktoś dysponował SPRAWDZONYM przepisem na 2 szklanki mąki to byłabym wdzięczna. Dzięki.
Pozdrawiam,
emiloos
Ja akurat robie na oko ale zobacz przepis nr 350 na drozdowke. Moze bedziesz lubiala.
Znalazłam przepis w książce "Ciasta Siostry Leonilli", ale nigdy go nie robiłam /siostra ta udziela porad kulinarnych w Radiu Maryja - taka jest informacja na okładce książki/, może Ci się przyda :
Drożdżówka z kruszonką
500 g maki
50 g drożdży
1 jajko + 2 żółtka
1 szklanka mleka
100 g tłuszczu
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki cukru
szcypta soli
Tłuszcz roztopić, mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Jajka ubić z cukrem.Wszystko to dodać do mąki, drewnianą łyżką wymieszać, zostawić by podrosło i jeszcze raz wymieszać. Gdy ponownie podrośnie, wyłożyć na blaszkę, wysmarowaną tłuszcem. Posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp.180-200 st. ok.40 min.
Kruszonka
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru pudru
cukier waniliowy
Wszystko razem wymieszać i posypać placek. Można zamiast kruszonki ułożyć owoce np. śliwki.
Tylko żeby było tak jak chce Emiloos, to po pierwszym wyrośnięciu trzeba dodać 2 kopiaste łyżki rodzynek. O rany, ale ślinotok. Chyba coś upiekę.
Mogę polecić przepis podany przez Alman, bo nie dalej jak wczoraj piekłam z podobnego przepisu drożdżówkę ( różnica polegała na tym, że dodawałam 2 całe jajka i mniej tłuszczu - tylko 5 dag masła czy margaryny ). Urosła wspaniale, bez śladu zakalca.
Aha, i jeszcze jedna uwaga - wcześniej nie zauważyłam - wydaje mi się, że na drożdżowe ciasto 200 stopni to za dużo - powinno wystarczyć 170-180.
Cześć, mam bardzo dobry i sprawdzony przepis na drożdżówkę, a przy tym jest ona prosta do zrobienia, może jesteś "Leniuszkiem" i nie lubisz wyrabiać ręcznie ciasta drożdżowego, jeżeli tak to polecam ten przepis:
"Leniuch" (ciasto drożdżowe)
2 szkl. mleka
2 szkl. cukru
10 dag drożdży
1 margaryna"Kasia"
4 jaja
1 kg mąki
1 zapach rumowy
rodzynki
3 torebeczki cukru waniliowego
Cukier, margarynę, drożdże zalać ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia na 12 godzin, (ja zostawiam ten rozczyn na noc),Po godzinach oczekiwania, dodać resztę składników i dobrze wyrobić mikserem ciasto. Przygotuj posypkę z mąki margaryny i cukru, po wylaniu ciasta na blachę (dużą, prostokątną), sosyp ciasto posypką. Nie czekając na wyrośnięcie ciasta, włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 1 godzinę. Po godzinie sprawdź patyczkiem czy się upiekło, jeżeli nie to dodaj jeszcze parę minut pieczenia. Zapewniam Cię, że zapach i smak jest cudowny. Mało pracy, trochę czekania, efekt murowany. Smacznego Pozdrawiam.
Moja maszyna do wyrabiania ciasta drożdżowego nazywa się Seba i ma świetne wielkie łapki do wyrabiania ciasta: na pierogi, drożdżówkę hihi ale przepis ciekawy.
Dzięki wszystkim za odzew :-)
emiloos