Forum

Kuchenne porady

Fondue

  • Autor: Stacha111 Data: 2005-05-18 13:49:36

    Zostałam szczęśliwą posiadaczką naczynia do fndue.Niestety nie wiem co mam w nim gotować.Proszę o przepisy.

  • Autor: jula101 Data: 2005-05-18 14:01:25

    FOUNDE - to generalnie dwa typy dań : 1) mięsne
    2)serowe


    1) - mięso - najlepiej polędwice, schabik lub pierś z kurczaka;
    najpierw rozgrzać olej w garnku, gdy jest dosyć gorący przełożyć na
    podgrzewacz; kawałki mięsa ( ok 2x2 cm) nabite na szpadelek maczać
    w gorącym tłuszczu aż się upieka - dosłownie 2-3 min; do mięsnego founde podajemy sosy - wg gustu; dobry jest czosnkowy na bazie majonezu, żurawinowy, tatarski; oraz warzywne dodatki; pasuje do tego butelka wytrwanegi wina;

    2) serowe - można w marketach kupić zestawy serów wraz z przepisami;
    ew. miękki ser rozpuścic w garnuszku do founde z kieliszkiem białego wytrawnego wina; bułkę najlepiej bagietkę pokroić w dużą kostkę - maczac w sosie serowym;

  • Autor: Stacha111 Data: 2005-05-18 15:16:31

    Dzięki za błyskawiczną poradę.Wypróbuję napewno gdyż w sobotę mam gości.Pozdrawiam

  • Autor: matyldusia Data: 2005-05-18 21:51:51

    Wypróbuj jednak przed sobotą....

  • Autor: Stacha111 Data: 2005-05-23 13:41:18

    wypróbowałam "na gościach" -smakowało

  • Autor: marinik Data: 2005-05-18 18:57:53

    ladnych pare lat temu zostalem obdarowany sprzetem i bardzo sobie go chwale. Na kameralne imprezy (nie wiecej niz 6 osob, czyli tyle ile widelczykow) jest to IDEALNE.
    Osobiscie preferuje miesko z piersi kurczaka (polecam od razu kupic WIELKA ilosc, gdyz kazdy z biesiadnikow pochlania naprawde sporo) i NAJROZNORODNIEJSZE sosy. Nabylem ksiazeczke z przepisami, gdzie polecane sa takze inne rodzaje miesa (nawet wolowina macerowana odpowiednio dlugo przed biesiada), ale jednak wg mnie potrzebne jest miesko, ktore dosc szybko sie usmazy
    Polecam foundee !!!!!

  • Autor: marinik Data: 2005-05-19 08:49:14

    no i teraz mam dylemat. zajrzalem bowiem do regulaminu WZ i jest tam taki punkt:
    "Dodane przepisy wolno udostępniać wyłącznie, jeżeli nie naruszy to praw autorskich innych osób. Zamieszczanie przepisów, fragmentów tekstów oraz zdjęć skopiowanych z innych stron internetowych bądź książek jest niedopuszczalne!"
    jak rozumiem- punkt ten dotyczy przepisow dodawanych do wlasnych ksiazek utworzonych na WZ. Ale przeciez bywaly juz podawane przepisy na forum - z powolaniem sie na ich zrodlo, wiec chyba moge je tu zamiescic skoro zrodelko podam?????

  • Autor: shoffix Data: 2005-05-19 13:22:58

    Użytkownik marinik napisał w wiadomości:
    > no i teraz mam dylemat. zajrzalem bowiem do regulaminu WZ i jest tam taki punkt: "Dodane przepisy wolno udostępniać wyłącznie, jeżeli nie naruszy to praw autorskich innych osób. Zamieszczanie przepisów, fragmentów tekstów oraz zdjęć skopiowanych z innych stron internetowych bądź książek jest niedopuszczalne! jak rozumiem- punkt ten dotyczy przepisow dodawanych do wlasnych ksiazek utworzonych na WZ. Ale przeciez bywaly juz podawane przepisy na forum - z powolaniem sie na ich zrodlo, wiec chyba moge je tu zamiescic skoro zrodelko podam?????

    mariniku, jak najbardziej możesz.

    1. na Forum: forum jest miejscem publicznym, otwartym (inna sprawa, że na Wielkim Żarciu forum jest dostępne po zarejestrowaniu i zalogowaniu, ale to wynika z wewnętrznej struktury forum, w rozumieniu funkcji/opcji, np. "ignoruj"). A jeżeli forum publica, to można zamieszczać treści (stricto sensu przepisy), w myśl obowiązujących zasad, tj. podanie żródła przepisu, jeżeli jest znane, albo można dojść do źródła lub należy zamieścić informację, że np. autor nieznany, treść pochodzi z internetu etc.

    2. w Książce z Przepisami: Również pod przepisem należy podać źródło, określić autora, zamieścić legendę = jeżeli przepis nie jest własnego autorstwa, a został zamieszczony, bo wart jest polecenia a i treść nie jest zmieniona.

    Złamanie praw autorskich następuje wówczas, gdy przytaczający przepis (skopiowany skądś w formie pierwotnej) podpisuje się pod treścią imiennie, jako autor.
    Złamaniem praw autorskich jest również fakt, gdy osoba odsłania nie swój przepis z zamiarem czerpania z tego korzyści, a nie uzyskała na to zgody autora.
    Zamieszczane na forum/w ksiązkach wirtualnych treści poniekąd stają się własnością strony/witryny i aby skopiować fragment lub całość teksu i wkleić na innej stronie powinno się uzyskać na to zgodę i/lub patrz pkt. 1., 2.

    pozdrawiam,
    shiludek


    \/
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

  • Autor: krista Data: 2005-05-19 14:19:21

    Bardzo prosty przepis na deserowe fondue:
    40 dkg dobrej czekolady
    2/3 szklanki smietany
    1/4 szklanki likieru kawowego, mozna tez uzyc pomaranczowego lub mietowego /sok pomaranczowy lub kawa tez moze byc/

    wszystkie skladniki rozpuscic w rondelku, gorace przelac do naczynia /fondue/ i trzymac na lekkim ogniu. Do tego sosu mozemy serwowac; pokrojone jablka, ananasy, pomarancze, truskawki,, banany, biszkopty lub to co lubimy z czekolada. Smacznego.

  • Autor: marinik Data: 2005-05-19 17:40:32

    No to proszę uprzejmie:
    Autor: Michael Spoetter
    Tytul: Uczta w milym towarzystwie FOUNDUE

    1. KREM ANANASOWY

    - 1 kubek kremowki
    - 2 plastry ananasa (utrzec)
    - kilka kropli soku cytrynowego
    - kilka kropli octu winnego
    - kilka kropli rumu
    - sol
    - pieprz mielony
    - szczypta pieprzu cayenne
    - szczypta cukru

    Kremowke wlozyc do naczynia razem z ananasem i utrzec na piane. Przyprawic do smaku.

    2. KREM KOKTAJLOWY (sprawdzony – polecam, to jeden z moich ulubionych)

    - 1 filizanka majonezu
    - 1 kubek jogurtu
    - 2 lyzki galaretki z czarnej porzeczki
    - 2 lyzki ketchupu
    - 1 lyzeczka curry
    - sol
    - pieprz mielony
    - szczypta pieprzu cayenne
    - kilka kropli soku cytrynowego
    - kilka kropli brandy

    Majonez utrzec razem z jogurtem, galaretka z czarnej porzeczki i ketchupem. Ostro przyprawic, dodac soku cytrynowego i brandy.

    3. SOS CURRY

    - 1 kubek kremowki
    - ½ filizanki majonezu
    - ½ filizanki bialego wina
    - kilka kropli soku cytrynowego
    - 2 lyzki sosu sojowego
    - 1 lyzka miodu
    - kilka kropli sosu Worchester
    - 1 lyzka curry
    - sol
    - mielony pieprz
    - szczypta cukru (nie wiem po co – wg mnie miod starczy)

    Ubic na piane kremowke z majonezem, bialym winem, sokiem cytrynowym, miodem i Worchesterem. Przyprawic curry, pieprzem sola i cukrem.
    4. KREM KOPERKOWY

    - 1 kubek kremowki
    - sok z 1 cytryny
    - kilka kropli sosu Worchester
    - kilka kropli octu owocowego
    - sol
    - mielony pieprz
    - szczypta cukru
    - peczek posiekanego kopru
    - kilka kropli winiaku

    Ubic kremowke z sokiem cytrynowym, Worchesterem i octem. Przyprawic pieprzem, sola i cukrem, dodac koper i wymieszac. Poprawic zapach przez dodanie winiaku

    5. SOS AJERKONIAKOWY

    - 1 filizanka majonezu
    - 1 filizanka slodkiej smietany (ubic)
    - 40 ml ajerkoniaku
    - kilka kropli sosu Worchester
    - kilka kropli octu owocowego
    - 4 lyzki posiekanej Rzezuchy
    - sol
    - mielony pieprz
    - szczypta cukru

    Utrzec majonez ze smeitana, ajerkoniakiem, Worchesterem i octem. Dodac rzezuche, przyprawic.

    6. SOS Z POSIEKANYMI JAJAMI

    - 1 filizanka majonezu
    - troche slodkiej smietany
    - 1 lyzka lagodnej musztardy
    - 1 lyzka miodu
    - kilka kropli soku cytrynowego
    - kilka kropli octu owocowego
    - kilka kropli sosu Worchester
    - 4 jaja ugotowane na twardo
    - sol
    - mielony pieprz
    - 1 lyzecza curry
    - szczypta pieprzy cayenne

    Utrzec majonez ze smietana, musztarda, miodem, sokiem cytrynowym, octem i Worchesterem. Dodac posiekane jaja, wymieszac, przyprawic.

    7. OSTRY SOS MIODOWY

    - 3 lyzki miodu
    - 1 ½ filizanki ketchupu
    - 3 lyzki octu owocowego
    - 1 lyzka szczypiorku
    - melisa i natka pietruszki (posiekane)
    - 2 zabki czosnku
    - 2 male posiekane peperoni
    - sol
    - pieprz
    - ½ lyzeczki curry

    Wlozyc do naczynia miod, ketchup, ocet, ziola, czosnek i peperoni – dobrze wymieszac. Ostro pzyprawic. Przed podaniem schlodzic.

    8. SOS KAWIOROWY

    - 1 kubek kremowki
    - sok z 1 cytryny
    - kilka kropli octu owocowego
    - 2 lyzki miodu
    - kilka kropli sherry
    - sol
    - pieprz
    - szczypta pieprzy cayenne
    - maly sloiczek kawioru

    Kremowke, sok cytrynowy, ocet i miod wlozyc do miski i ubic na piane. Dodac sherry i przyprawic ostro sola, pieprzem i cayenne.
    Dorzucic kawior i wymieszac. Schlodzic.

    9. KREM CZOSNKOWY

    - 1 kubek kremowki
    - sok z ½ cyrtyny
    - 2 lyzki octu owocowego
    - 1 lyzeczka soli
    - 4 zabki czosnku
    - pieprz
    - kilka kropli sosu Worchester
    - 4 lyzki posiekanego szczypiorku

    Wlozyc do miski kremowke, sok z cytryny, ocet oraz utarty z sola czosnek i ubic na piane. Przyprawic sola pieprzem i worchesterem, dodac szczypiorek, schlodzic.

    10. CHINSKI SOS CZOSNKOWY

    - 4 zabki czosnku
    - 1 lyzeczka soli
    - po 1 peczku szczypiorku, i natki pietruszki (posiekac)
    - 2 lyzki miodu
    - sok z 1 cytryny
    - 1 filizanka wina ryzowego
    - 2 lyzki sosu sojowego
    - 4 lyzki oleju sezamowego
    - 2 posiekane drobno ugotowane na twardo jaja
    - sol
    - pieprz

    Zabki czosnku utrzec z sola a nastepnie wrzucic do miski razem z pietruszka, szczypiorkiem, miodem, sokiem cytrynowym, winem i sosem sojowym. Wymieszac. Dodawac po kropli olej sezamowy, ciagle mieszajac. Dolozyc jaja, pzryprawic pieprzem i sola

    11. KREM Z KRABOW.

    - 1 filizanka majonezu
    - 1 filizanka kremowki
    - 75 g utartych krabow
    - kilka kropli soku cytrynowego
    - kilka kropli octu owocowego
    - kilka kropli sosu Worchester
    - szczypta cukru
    - sol
    - pieprz

    W misce ubic na piane majonez ze smietana. Dodac mieso z krabow. Przyprawic sokiem z cytryny, octem, Worchesterem, cukrem, sola i pieprzem.

    12. KREM ZIOLOWY

    - 1 filizanka majonezu
    - 1 filizanka kremowki
    - sok z 1 cytryny
    - po 2 lyzki siekanej melisy, szcypiorku i natki pietruszki
    - kilka kropli sosu Worchester,
    - szczypta cukru
    - sol
    - pieprz

    Ubic na piane majonez, kremowke i sok cytrynowy. Dodac posiekane ziola, ostro przyprawic, wymieszac, schlodzic.

    13. DELIKATNY SOS ZIOLOWY

    - 1 filizanka bialego wina
    - 1 lyzki oliwy
    - po 2 lyzki siekanej natki pietruszki, szczypiorku i melisy
    - 2 zabki czosnku (drobno posiekac)
    - 2 lyzki octu
    - 1 lyzka lagodnej musztardy
    - 1 posiekane jajo ugotowane na twardo
    - sol
    - pieprz
    - szczypta cukru

    Wymieszac biale wino z oliwa, ziolami, czosnkiem, octem, musztarda i jajem. Doprawic do smaku.

    14. SOS CHZANOWY

    - 1 kubek slodkiej smietany
    - ½ filizanki majonezu
    - 4-5 lyzek tartego chrzanu
    - sok z ½ cytryny
    - kilka kropli sosu Worchester
    - pieprz
    - szczypta cukru

    Ubic smietane na sztywno i wymieszac z majonezem, chrzanem i sokiem cytrynowym. Przyprawic Worchesterem i reszta przypraw.

    15. SOS PIEPRZOWY

    - 1 filizanka majonezu
    - 1 kubek jogurtu
    - sok z ½ cytryny
    - 2 lyzki galaretki z czarnej porzeczki
    - 4 lyzki ziaren zielonego pieprzu
    - kilka kropli winiaku
    - po 2 lyzki siekanego szczypiorku i natki pietruszki

    Ubic majonez z jogurtem, sokiem cytrynowym i galaretka z porzeczki. Dodac pieprz, zaprawic winiakiem. Wsypac pietruszke i szczypiorek. Wymieszac.

    16. SMIETANA BOROWKOWA

    - 1 kubek slodkiej smietany
    - 4-5 lyzek marmolady borowkowej
    - kilka kropli cytryny
    - kilka kropli winiaku
    - sol
    - pieprz

    Smietane ubic na sztywno i wymieszac z marmolada, przyprawic sokiem cytrynowym, winiakem, sola i pieprzem.

    17. SOS REMOULADE

    - 1 ½ filizanki majonezu
    - ½ filizanki kremowki
    - 1 cebula
    - 1 marynowany ogorek
    - 1 rurka kapara (nie wiem o co chodzi)
    - 4-5 filetow z sardynki
    - po2 lyzki siekanej natki pietruszki, trybuli, estragonu i szczawiu
    - 1 lyzka musztardy
    - sok z ½ cytryny
    - szczypta cukru
    - sol
    - pieprz

    Wymieszac w misce majonez z kremowka. Posiekac drobno cebule, ogorka, kapary i filety. Dodac ziola, musztarde, sok cytrynowy. Wymieszac.


    18. SOS ROQUEFORT

    - 100 g bialego tlustego sera
    - ½ kubka kremowki
    - troche slodkiej smietany (???? A ta wyzej to niby co??????)
    - 50 g roqueforta lub innego sera plesniowego
    - kilka kropli soku z cytryny
    - kilka kropli sosu Worchester
    - szczypta cukru
    - sol
    - pieprz
    - kilka kropli wisniowki
    - 2 lyzki siekanej natki pietruszki

    Bialy ser, kremowke smietane i rozgnieciony roquefort wlozyc do miski i ubic na piane. Mocno przyprawic sokiem cytrynowym, Worchesterem, cukrem, sola i pieprzem. Dodac wisniowki i wymieszac z natka.

    19. SOS SZCZYPIORKOWY

    - 1 filizanka majonezu
    - 1 filizanka ubitej slodkiej smietany
    - 1 peczek posiekanego szczypiorku
    - kilka kropli soku cytrynowego
    - kilka kropli sosu worchester
    - kilka kropli winiaku
    - sol
    - pieprz
    - szczypta cukru
    - szczypta galki muszkatolowej

    Wymieszac majonez ze smieana i szczypiorkiem. Przyprawic sokiem z cytryny, Worchesterem i winiakiem.

    20. SOS MUSZTARDOWY

    - 1 filizanka kremowki
    - 1 filizanka majonezu
    - 1 lyzki niezbyt ostrej musztardy
    - sok z ½ cytryny
    - kilka kropli sosu Worchester
    - szczypta cukru
    - sol
    - pieprz
    - 4 lyzki siekanego szczypiorku

    Ubic na piane kremowke z musztarda, majonezem i sokiem cytrynowym.. Mocno przyprawic, dodac szczypiorek wymieszac.

    21. SOS Z WEDZONEGO BOCZKU

    - 50 kg pokrojonego w kostke przerosnietego wedzonego boczku
    - 2 lyzki oliwy
    - 1 posiekana cebula
    - 1 por pokrojony w paski
    - 1 posiekany zabek czosnku
    - 1 filizanka bialego wina
    - 2-3 lyzki octu estragonowego
    - 1 filizanka posiekanych ziol
    - sol
    - pieprz
    - szczypta cukru

    boczek z oliwa wlozyc na patelnie. Dodac cebule, czosnek i pora. Krotko zeszklic. Polac winem, dodac ocet estragonowy, gotowac na wolnym ogniu 5-6 min
    Zdjac z ognia, dodac ziola, przyprawic.

    22. BOROWKI NA WINIAKU

    - 1 szklanka borowek
    - 20 ml winiaku
    - kilka kropli soku cytrynowego
    - sol
    - szczypta pieprzu cayenne

    Wymieszac borowki z winiakem i sokiem cytrynowym. Dobrze przyprawic

    23. SOS CYTRYNOWY

    - 1 kubek kremowki
    - ½ filizanki majonezu
    - 1 mala cebula
    - sok z 1 cytryny
    - 1 peczek melisy (może tez być otarta skorka z cytryny)
    - szczypta cukru
    - sol
    - pieprz

    Kremowke z majonezem drobno utarta cebula i sokiem cytrynowym ubic na piane. Dodac posiekana melise. Przyprawic




  • Autor: marinik Data: 2005-05-19 17:45:03

    wg mnie lepiej zrobic wiecej sosow w mniejszej ilosci. Skladniki jak widzicie czesto sie powtarzaja, ale jednak efekt koncowy w kazdym sosiku jest inny
    POWODZENIA

  • Autor: bahus Data: 2005-05-19 23:01:05

    Marinik...jesteś Wielki....już przepisy są w moich zbiorach :D
    Bahus

  • Autor: klarax Data: 2005-05-20 00:29:48

    Karpia naszego powszedniego - zfiletować, pokroić w jadalną wielkość.
    Wywar z lekkiej włoszczyzny (albo co komu wpadnie do głowy i do garnka) nastawić na rechaued.
    Oną rybkę na harpunie krótko przegotować. Idzie jak szalona do purée (bardzo lubi towarzystwo kopytka cielęcego - oczywiście obranego z kości).
    Należy liczyć dużo na gębę.
    I nie gotować dłużej niż jedno oczko różańca, no może trzy oczka.
    Ostry sos - np. chili - pomaga w trawieniu tej i tak bardzo lekkostrawnej rozkoszy podniebienia.

  • Autor: bahus Data: 2005-05-20 12:20:54

    Coś mi ten "wynalazek" nie leży......no i ten czas liczony na paciorki? A jak się ktoś jąka?
    Bahus

  • Autor: klarax Data: 2005-05-20 12:28:30

    Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
    > Coś mi ten "wynalazek" nie leży......no i ten czas liczony na paciorki? A jak
    > się ktoś jąka?
    > Bahus

    nie wierz gębie, połóż na zębie,
    a jak się ktoś jąka, to rybę wysuszy
    bo tu chodzi o to, żeby rybka była i ugotowana, i soczysta

  • Autor: marinik Data: 2005-05-20 12:42:57

    ja tam jestem podobnego zdania do borgii - karpiowi NIC nie pozmoze = to jest ryba niejadalna.

Przejdź do pełnej wersji serwisu