Forum

Kuchenne porady

sos serowy

  • Autor: halisa Data: 2005-05-19 13:38:50

    Słyszałam o tym sosie, ale nie wiem jak go zrobić. A potem na ciepło,czy zimno i do czego?
    Kto mi doradzi?

  • Autor: bahus Data: 2005-05-19 17:27:55

    Sos z sera pleśniowego

    1 opakowanie gęstej śmietany,
    3 lyżki masła,
    30 dag sera pleśniowego (polecam "Lazur")

    W garnku (najlepiej teflonowym) rozpuścić mało i dodać smietanę. Dobrze wymieszać i delikatnie zagotować. Dodać pokruszony ser. Razem zagotować, cały czas mieszając. Gotować od 3 do 5 minut.
    Dodać świeżo zmielony pieprz i gotowe!



    Sos serowy

    Pojemnik serka (typu Almette lub Rama Creme Bonjour),
    2 pomidory,
    1 ząbek czosnku,
    sól, pieprz.

    Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą. Serek połączyć z pomidorami i czosnkiem, doprawić. Wymieszać z gorącym makaronem.


    Sos serowy do grzanek

    45 dag utartego żółtego sera,
    4 łyżki masła,
    1/2 szklanki śmietany,
    2 jaja,
    sól,
    pieprz,
    1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina

    Rondel wstawić do garnka z wrzącą wodą, wsypać ser, mieszając podgrzewać, aż ser się roztopi. Roztrzepać jaja ze śmietaną, stopniowo wlewać do sera, mieszać do połączenia się składników. Przyprawić solą i pieprzem, wlać wino, podgrzewać stale mieszając, aż powstanie jednolita masa. Podawać natychmiast do grzanek.



    Sos serowy

    50 g masła
    40 g mąki
    0,3 l mleka
    40 g sera ementaler
    sól

    Z około 40 g masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, pdlać ją mlekiem, psolić i stale mieszając chwilę gotować.
    Do gotowego sosu dodać drobno utarty ser i resztę masła.


    Sos serowy na białym winie

    1 szklanka wytrawnego białego wina
    10 dag wyłuskanych startych orzechów włoskich
    10 dag twardego żółtego sera
    łyżeczka masła roślinnego
    2 łyżki gęstej śmietany
    majeranek
    sól, pieprz

    Orzechy uprażyć na patelni, ciągle mieszając.
    Starannie wymieszać z winem, śmietaną, serem i przyprawami.
    Gotować chwilę, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji.
    Podawać do jarskich kotletów i zapiekanek.

    Żródło przepisów: internet
    Bahus













  • Autor: marinik Data: 2005-05-19 19:27:00

    robie kompilacje z tego co wyzej. prawie tak jak w pierwszym przepisie bahusa, ale wlasnie jeszcze z uprazonymi orzechami z ostatniego. No i ze szczypta cukru.

  • Autor: inka21 Data: 2005-05-19 20:09:03

    oto moj przepis na sosik serowy: kliknij TU, inka21

  • Autor: halisa Data: 2005-05-20 14:22:37

    Inka 21 - właśnie zrobiłam sosik - palce lizać - dzięki

  • Autor: klarax Data: 2005-05-20 00:15:20

    Podstawy robienia sosów serowych ( w tym pleśniowego):
    ser jest rozpuszczany w rozgrzanym maśle (u mnie - z cebulą albo szalotką), później dodawana jest śmietana i następuje redukcja płynu.
    Wszystko odbywa się na niedużym ogniu, przy stałym mieszaniu.
    Czyli nie musisz robić najpierw zasmażki, bo w ten sposób powstaje tylko beszamel z serem, a nie sos serowy. Poprzez redukcję zgęszcza się samowolnie - taki łobuz z serowego sosu.
    Sery z zieloną pleśnią mało nadają się na sos, bo pachnie i smakuje tylko pleśnią;
    o wiele wdzięczniejsze są wszystkie sery z niebieską (błękitną) pleśnią, ponieważ one nie wytwarzają tych kurzących się zarodników, które są odpowiedzialne, za owy zatęchły, prawdziwie pleśniowy smak.
    Przyprawy (pieprz, gałka, kwiat gałki i co kto lubi i woli) są dodawane na końcu, krótko przed podaniem, ponieważ ser (jakby nie patrzeć czysty tłuszcz) osiąga wyższe temperatury przy gotowaniu, niżby wynikało z używanego płomienia i utrzymuje wysoką temperaturę dłużej, czyli te przyprawy "znikają".
    W każdym bądź razie: gorgonzola, gorgonzola, gorgonzola (ale żadna "dolce") i inne co najmniej 12-miesięczne sery (ważne, żeby kryształy minerałów zgrzytały pod zębami) i sukces w domu!

  • Autor: Uretan Data: 2005-05-20 14:13:24

    Znajomy kucharz robi sosy serowe wyłącznie z serów topionych (omija etap stapiania sera z masłem) i wychodzą całkiem, całkiem...

  • Autor: halisa Data: 2005-05-20 14:20:32

    Uretan dzięki - spróbuję i z topionych i z twardych serów.

  • Autor: Uretan Data: 2005-05-20 19:13:20

    Haliss, jak tak dalej pójdzie, to niedługo będziesz Mistrzynią w sosach. Chyba zacznę Ci kibicować.

  • Autor: halisa Data: 2005-05-20 19:44:27

    Uretan sosy uwielbiam i lubię eksperymentować, chociaż przyznaję, że nie zawsze mi wychodzą takie jak "na obrazku, Twoje przepisy super.

  • Autor: Uretan Data: 2005-05-21 10:16:34

    Dziękuję za uznanie, ale tak naprawdę, to mało który z tych przepisów jest mój (z wyjątkiem pikantnego koperkowego) reszta to pomysły mojej ś.p. Babci.

  • Autor: marinik Data: 2005-05-21 12:15:30

    chyba mi na wzrok padlo.
    Gdzie te Ureanowo-babcine przepisy ?????????

  • Autor: Uretan Data: 2005-05-21 12:17:26

    Wysyłałem prywatnie Halisie, ale niebawem wpiszę na WŻ

Przejdź do pełnej wersji serwisu