Witam!!
Jak zrobić tortille (dotychczas próbowałem wg. przepisów zamieszczonych w grupie: Kuchnia Meksykańska), tak by wychodziły nalesniki, które będę mógł zwinąć, a nie tak jak dotychczas okrągłe mniej lub bardziej "deseczki"??
Będę wdzięczy za pomoc
pozdrawiam
domeldoom
Ja mam taki oto przepis /ale nie probowalam/:
4 szklanki zwyklej maki
2 lyzeczki soli
4 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki oleju roslinnego
1 1/2 szklanki wody lub wiecej
W duzej misce zmieszac make, sol i proszek do pieczenia. Dodac pozostale skladniki i wyrobic dokladnie ciasto. Dodac tyle wody aby ciasto bylo "miekkie" ale nie "lepkie". Przelozyc na stolnice posypana maka, i zagniatac /wyrabiac/ przez 5 min. Podzielic ciasto na 12 porcji. Kazda porcje rozwalkowac na placek o grubosci 2-3 mm. Piec na goracej ale suchej patelni, na jasno brazowy kolor z obu stron. Placki trzymac w cieple, najlepiej w nagrzanym reczniku frotte. Pozdrawiam i smacznego.
Pomieszałeś pojęcia: tortille to są placki jajeczno ziemniaczane z różnymi dodatkami. Tego się nie da zwinąć....Chodzi Ci pewnie o cieniutkie tortillas...oto przepis: kliknij_tutaj
OK pomieszłame pojęcia, faktycznie chodziło mi o tortillas i własnie neistety robiąc wg tego przepisu:
wielkiezarcie.com - przepis6816
wychodzą "deseczki" :-(
Witam!!
Jak zrobić tortille (dotychczas próbowałem wg. przepisów zamieszczonych w grupie: Kuchnia Meksykańska), tak by wychodziły nalesniki, które będę mógł zwinąć, a nie tak jak dotychczas okrągłe mniej lub bardziej "deseczki"??
Będę wdzięczy za pomoc
pozdrawiam
domeldoom
Ja mam taki oto przepis /ale nie probowalam/:
4 szklanki zwyklej maki
2 lyzeczki soli
4 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki oleju roslinnego
1 1/2 szklanki wody lub wiecej
W duzej misce zmieszac make, sol i proszek do pieczenia. Dodac pozostale skladniki i wyrobic dokladnie ciasto. Dodac tyle wody aby ciasto bylo "miekkie" ale nie "lepkie". Przelozyc na stolnice posypana maka, i zagniatac /wyrabiac/ przez 5 min. Podzielic ciasto na 12 porcji. Kazda porcje rozwalkowac na placek o grubosci 2-3 mm. Piec na goracej ale suchej patelni, na jasno brazowy kolor z obu stron. Placki trzymac w cieple, najlepiej w nagrzanym reczniku frotte. Pozdrawiam i smacznego.
Pomieszałeś pojęcia: tortille to są placki jajeczno ziemniaczane z różnymi dodatkami. Tego się nie da zwinąć....Chodzi Ci pewnie o cieniutkie tortillas...oto przepis: kliknij_tutaj
OK pomieszłame pojęcia, faktycznie chodziło mi o tortillas i własnie neistety robiąc wg tego przepisu:
wielkiezarcie.com - przepis6816
wychodzą "deseczki" :-(
To do ciasta dodaj wody, aby było "luźniejsze" i wtedy rób naleśniki....myślę, że wtedy będzie można je zwijać
Bahus