był program w tv (nie oglądałem syn mi mowił) o potrawach z pokrzywą . Może ktoś zna jakieś potrawy z pokrzywą ,kiedyś jak byłem dzieckiem to jadłem z jajkiem jajecznice coś jakby ze szpinakiem za pomoc serdecznie dziekuje
Sałatka z pokrzyw
1/2 kg pokrzyw, 3 ząbki czosnku, pęczek liści szczawiu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki koperku, 2 łyżki szczypiorku, 2 łyżki kolendry, 1 łyżka miodu, 2 łyżki octu winnego, sol pieprz
Pokrzywy umyć i blanszować 2-3 minuty w osolonym wrzatku.Odcedzić, przelać lodowatą wodą i ponownie odcedzić.
Po osuszeniu pokrzywy i umyty szczaw posiekać w paski ostrym nożem, zmieszać z drobno posiekana natką, koperkiem, szczypiorkiem i kolendrą.Czosnek przecisnac przez praskę i zmieszać z solą,pieprzem i miodem.
Wlać ocet, wymieszać i polac sałatkę.
Zupa z pokrzyw
1 por,2 główki kruchej sałaty,20dag listków młodych pokrzyw,10dag szpinaku,pęczek natki pietruszki,2 łyżki masła,2 łyżki soku z cytryny,starta skórka z cytryny, sól,cukier, biały pieprz, 1,5 litra bulionu z kurczaka
Pora umyć i pokroić w plasterki.Umyte, osączone listki pokrzywy oraz szpinak i natkę posiekać.W rondlu roztopic masło, włożyć plastry pora i chwile smażyć na dużym ogniu.Dodać posiekaną zielenine i porwane palcami liscie sałaty.Wymieszać delikatnie i chwilę jeszcze smażyć.Skropic sokiem z cytryny i dodać skórkę cytrynową.Dusić 10 minut i zalac bulionem.Doprowadzić do wrzenia,zmniejszyc ogień i gotować 5 minut.Lekko ostudzić, zmiksować, podgrzać ponownie , doprawić solą ,pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny
SMACZNEGO!!!
Uwaga:do jedzenia nadaja sie tylko młode, górne listki.do zup i sałatek nalezy je miksować.Drobno posiekane nadają się do serów kozich i farszu serowego do pierożków.
był program w tv (nie oglądałem syn mi mowił) o potrawach z pokrzywą . Może ktoś zna jakieś potrawy z pokrzywą ,kiedyś jak byłem dzieckiem to jadłem z jajkiem jajecznice coś jakby ze szpinakiem za pomoc serdecznie dziekuje
Sałatka z pokrzyw
1/2 kg pokrzyw, 3 ząbki czosnku, pęczek liści szczawiu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki koperku, 2 łyżki szczypiorku, 2 łyżki kolendry, 1 łyżka miodu, 2 łyżki octu winnego, sol pieprz
Pokrzywy umyć i blanszować 2-3 minuty w osolonym wrzatku.Odcedzić, przelać lodowatą wodą i ponownie odcedzić.
Po osuszeniu pokrzywy i umyty szczaw posiekać w paski ostrym nożem, zmieszać z drobno posiekana natką, koperkiem, szczypiorkiem i kolendrą.Czosnek przecisnac przez praskę i zmieszać z solą,pieprzem i miodem.
Wlać ocet, wymieszać i polac sałatkę.
Zupa z pokrzyw
1 por,2 główki kruchej sałaty,20dag listków młodych pokrzyw,10dag szpinaku,pęczek natki pietruszki,2 łyżki masła,2 łyżki soku z cytryny,starta skórka z cytryny, sól,cukier, biały pieprz, 1,5 litra bulionu z kurczaka
Pora umyć i pokroić w plasterki.Umyte, osączone listki pokrzywy oraz szpinak i natkę posiekać.W rondlu roztopic masło, włożyć plastry pora i chwile smażyć na dużym ogniu.Dodać posiekaną zielenine i porwane palcami liscie sałaty.Wymieszać delikatnie i chwilę jeszcze smażyć.Skropic sokiem z cytryny i dodać skórkę cytrynową.Dusić 10 minut i zalac bulionem.Doprowadzić do wrzenia,zmniejszyc ogień i gotować 5 minut.Lekko ostudzić, zmiksować, podgrzać ponownie , doprawić solą ,pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny
SMACZNEGO!!!
Uwaga:do jedzenia nadaja sie tylko młode, górne listki.do zup i sałatek nalezy je miksować.Drobno posiekane nadają się do serów kozich i farszu serowego do pierożków.
Przepisy pochodzą ze "Stołu polityki".