Forum

Kuchenne porady

cieciorka - z czym to się je?

  • Autor: Dareczka Data: 2005-05-20 18:56:02

    Witam serdecznie, kupiłam sobie 30 dkg cieciorki suchej (nie w puszce). Co mogę z niej zrobić? Myślałam o jakiejś zupce, ale nigdzie nie widzę przepisu...? Czy ktoś może mi pomóc i podsunąc mi jakiś pomysł na spożytkowanie mojego zakupu? Dziękuję

  • Autor: nutella Data: 2005-05-20 19:28:33

    ja namoczoną i ugotowaną ciecierzycę dodaję czasem do sałatek, jadłam też kiedyś bardzo dobrą przyrządzoną jak fosolkę po bretońsku. Z cieciorki można też zrobić kotlety, różne pasty. Nie mam żadnych przepisów ale radzę poszukać Ci ich na stronach poświęconych kuchni wegetariańskiej

  • Autor: Uretan Data: 2005-05-21 10:19:59

    Jeżeli wiesz, co można zrobić z fasoli, to te same przepisy dotyczą ciecierzycy, tylko jest delikatniejsza w smaku. Ja uwielbiam zupkę z dużą ilością majeranku i czosnku. Mnnnniam

  • Autor: Dareczka Data: 2005-05-21 12:46:00

    Bardzo dziękuje za odpowiedź. Lubię dania z fasoli również z majerankiem i czosnkiem..tak wiec spróbuję trochę poeksperymentować...:-)

  • Autor: andariell Data: 2005-06-01 19:27:35

    Użytkownik Dareczka napisał w wiadomości:
    > Witam serdecznie, kupiłam sobie 30 dkg cieciorki suchej (nie w puszce). Co
    > mogę z niej zrobić? Myślałam o jakiejś zupce, ale nigdzie nie widzę
    > przepisu...? Czy ktoś może mi pomóc i podsunąc mi jakiś pomysł na
    > spożytkowanie mojego zakupu? Dziękuję
    Proszę bardzo o to jeden z nielicznych przepisów na Cieciorkę z warzywami
    sposób przyrządzenia:
    Gotowanie cieciorki:
    Cieciorkę moczymy na noc, gotujemy ok. 2 godzin w osolonej wodzie.
    Tak przygotowaną można zamknąć na gorąco w słoikach - a potem wykorzystać do sałatek, zup.
    składniki:
    - 1 szkl. ugotowanej cieciorki (inaczej groch włoski)
    - cebula, czosnek
    - cukinia
    - pomidory w puszce
    - przyprawy wg uznania
    Pyszne danie:
    Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię, po chwili pokrojone pomidory z puszki, doprawiamy wg uznania: jarzynką, gałką muszk., bazylią.
    Do gorącego sosu wrzucamy ugotowaną cieciorkę, tak by się podgrzała.

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-05 22:09:53

    masakra na haki

  • Autor: emiloos Data: 2005-06-06 08:04:02

    chyba na widelce, hihi... w diablo

  • Autor: emiloos Data: 2005-06-06 15:16:31

    Grałam swego czasu teraz niestety nie mam kiedy... ale może kiedyś...

Przejdź do pełnej wersji serwisu