Witam kiedy bylam w grecji robilam taka potrawe "pasticio"-gruby dlugi makaron na to sos jak do spaghetti na to krem beszamel-z torebki oczywiscie i do pieca na 1,5h.Ten krem mozna zrobic samemu niestety niemam pojecia jak jezeli ktos zna przepis prosze o pomoc.
Z masła i mąki należy zrobić jasną zasmażkę i ciągle mieszając , rozprowadzić ją z zimnym mlekiem.
Podgrzewać na małym ogniu, aż beszamel zgestnieje.
Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową.GOTOWE:)
Przepis ten znalazłam w przewodniku po świecie włoskich makaronów i uważam ,że jest to najprostsze wykonanie tego sosu.A jak smakuje:)
Czasem robi się także beszamel z żółtkiem, jest bardziej szlachetny i delikatniejszy ale trudniejszy do wykonania. Proponuję dodać do beszamelu Mandaryny tarty żółty ser, zawsze zapiekam pod takim beszamelem kalafiora i jest pycha.
właściwie to przypomniało mi się - jeżeli chodzi o grecką kuchnię to sos typu beszamelowego najlepiej robić tak jak do musaki; ja korzystam z przepisu książkowego - były kiedyś takie małe formaty książek z kuchniami różnych krajów; jest super do zapiekania ; wstawię go pod nazwą "sos do musaki"
Dodam tylko jako ciekawostkę, że podobno kulinarni ortodoksi gotują sos beszamel (od stanu wrzenia) na bardzo wolnym ogniu przez około 45 minut... Mnie się nie zdarzyło dłużej niż 10 minut...Oprócz żółtka, można dodać do gotowego sosu śmietankę. Można też dodawać do niego kapary, musztardę, masło rakowe ( powstaje sos Nantua ), różne zioła czy żółty ser, np. ementaler ( mamy wtedy sos Mornay ), oraz uduszoną cebulę ( sos Soubise ).
Witam kiedy bylam w grecji robilam taka potrawe "pasticio"-gruby dlugi makaron na to sos jak do spaghetti na to krem beszamel-z torebki oczywiscie i do pieca na 1,5h.Ten krem mozna zrobic samemu niestety niemam pojecia jak jezeli ktos zna przepis prosze o pomoc.
w wyszukiwarce poszukaj hasła "beszamel" - jest kilka przepisów na ten sos
Witaj
Ja sos beszamelowy robię tak:
składniki:
masło (8 dag)
mąka (8 dag)
litr mleka
gałka muszkatałowa, pieprz, sól
Z masła i mąki należy zrobić jasną zasmażkę i ciągle mieszając , rozprowadzić ją z zimnym mlekiem.
Podgrzewać na małym ogniu, aż beszamel zgestnieje.
Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową.GOTOWE:)
Przepis ten znalazłam w przewodniku po świecie włoskich makaronów i uważam ,że jest to najprostsze wykonanie tego sosu.A jak smakuje:)
ja mniej wiecej podobnie. Zamiast soli- magia. I tylko nie z litra mleka bo po az co tyle beszamelu????
Czasem robi się także beszamel z żółtkiem, jest bardziej szlachetny i delikatniejszy ale trudniejszy do wykonania. Proponuję dodać do beszamelu Mandaryny tarty żółty ser, zawsze zapiekam pod takim beszamelem kalafiora i jest pycha.
Pozdrawiam,
emiloos
właściwie to przypomniało mi się - jeżeli chodzi o grecką kuchnię to sos typu beszamelowego najlepiej robić tak jak do musaki; ja korzystam z przepisu książkowego - były kiedyś takie małe formaty książek z kuchniami różnych krajów; jest super do zapiekania ; wstawię go pod nazwą "sos do musaki"
Dodam tylko jako ciekawostkę, że podobno kulinarni ortodoksi gotują sos beszamel (od stanu wrzenia) na bardzo wolnym ogniu przez około 45 minut... Mnie się nie zdarzyło dłużej niż 10 minut...Oprócz żółtka, można dodać do gotowego sosu śmietankę. Można też dodawać do niego kapary, musztardę, masło rakowe ( powstaje sos Nantua ), różne zioła czy żółty ser, np. ementaler ( mamy wtedy sos Mornay ), oraz uduszoną cebulę ( sos Soubise ).