Forum

Kuchenne porady

TIRAMISU-jeszcze raz:)))

• Autor: Sweetya Data: 2005-05-31 14:24:48

Szukałam przepisu na ten pyszny deser-fakt-znalazłam ich całe mnóstwo:)ale doradżcie mi proszę,który jest lepszy-ten gdzie do serka dodaje się bitą śmietankę,czy ten z pianą z białek???I tak z ciekawości ,który z nich jest bliższy prawdziwej włoskiej wersji?Pozdrawiam wszystkich:)))

• Autor: nutella Data: 2005-05-31 15:36:56

:D Miałam ten sam problem:)) zwłaszcza z tą pianą z białek ale sprawdziłam obie wersje i moim zdaniem lepsze jest tiramisu bez piany. A co do oryginalnego przepisu- sprawdzałam różne na włoskich portalach oraz będąc we Włoszech. Po kilku próbach doszłam do wniosku, że dla mnie najlepsza jest wersja gdy na każde użyte 100g mascarpone dodajesz 1 żółtko i 1 łyżkę cukru (najlepszy jest cukier puder)

• Autor: Sweetya Data: 2005-05-31 15:44:48

Dzięki Nuttellko za szybką odpowiedź:D Podejrzewałam że wersja anty-light ze śmietanką będzie smaczniejsza.Tak to już jakoś niestety jest, że wszystkie kaloryczne potrawy są najsmaczniejsze:DDD Pozdrawiam!!!

• Autor: Sweetya Data: 2005-05-31 15:46:07

Sorry,napisałam przez dwa ,,t''.Poprawiam się więc-Nutellko:)))

• Autor: lubczyk69 Data: 2005-06-01 08:21:24

Przepis z pianą jest bliższy włoskiemu oryginałowi.
    Wyobraź sobie, że smażysz tłusty boczek na słoninie.
    Tu jest to samo. Konieczny do deseru serek mascarpone jest luksusowym wyrobem z tzw. podwójnej śmietanki i zawieraja do 50% tłuszczu. Jeżeli jeszcze potraktujesz go śmietaną, to współczuję Twojej wątrobie.
    Tiramisu, choć optycznie wygląda bardzo niewinnie, w rzeczywistości jest "białą eutanazją".

• Autor: bahus Data: 2005-06-01 12:47:52

Lubczyk, znam lepsze sposoby na niszczenie wątroby :))))))
    Bahus

• Autor: lubczyk69 Data: 2005-06-01 15:07:15

Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
    > Lubczyk, znam lepsze sposoby na niszczenie wątroby :))))))
    > Bahus

Do tego nie mniej smakowite są one, te sposoby

• Autor: Sweetya Data: 2005-06-01 15:29:46

{thumbsup}

Przejdź do pełnej wersji serwisu