Moje pytanie dotyczy konfitury lub dżemu z truskawek ,nie lubię w słoiku całych owoców.W ubiegłym roku poprostu zmiksowałam wszystko i dodałam żelfix wyszła mi lejąca zupa. Czy ktoś zna dobry sposób, aby to przypominało konfiturkę?
Chyba nie chodzi Ci o konfiturę, bo w niej właśnie SĄ całe owoce. Raczej chodzi Ci o prawdziwy dżem lub powidła. Tylko zapomnij o żelfiksie, bo dżemy z nim nie są prawdziwe. Truskawki mają w sobie sporo pektyn i żelfiks nie będzie potrzebny. W razie czego można dodać troszkę jabłek. Czychodzi Ci o takie przetwory, które mają przetrwać zimę, czy takie "na szybkie zużycie"?
No, to jesteśmy w domu. Rzeczywiście czas przetworów już się zaczął, więc do jutra w moich przepisach dostaniesz kilka na dobrze dżemiki, smażone powoli po babcinemu, z cukrem i bez żadnych szatańskich berbeluchowych ulepszaczy. Howg.
Użytkownik Uretan napisał w wiadomości:
> No, to jesteśmy w domu. Rzeczywiście czas przetworów już się zaczął, więc do
> jutra w moich przepisach dostaniesz kilka na dobrze dżemiki, smażone powoli po
> babcinemu, z cukrem i bez żadnych szatańskich berbeluchowych ulepszaczy.
> Howg.
Ja też proszę o podobne przepisy
W ub.r. zrobiłam z żelfix 3:1 wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu i byly bardzo dobre. Ale robie tez wg starego przepisu truskawki w syropie, z tym , ze w tym przypadku truskawki sa mniej wiecej cale. Jeśli ktos jest zainteresowany to przepis zamieszcze.
Użytkownik alman napisał w wiadomości:
> W ub.r. zrobiłam z żelfix 3:1 wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu i byly
> bardzo dobre. Ale robie tez wg starego przepisu truskawki w syropie, z tym ,
> ze w tym przypadku truskawki sa mniej wiecej cale. Jeśli ktos jest
> zainteresowany to przepis zamieszcze.
jestem chetna aby otrzymac ten przepis.
Ćwierczakiewiczowa twierdzi, że można, ale jest to BARDZO ALE TO BARDZO pracochłonne. Jeśli jednak chcesz, to Ci wstukam tę skomplikowaną procedurę.
pozdr. -mat
PS A znajduje sie to w książce pt. "Jedyne praktyczne przepisy" Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Użytkownik matyldusia napisał w wiadomości:
> Ćwierczakiewiczowa twierdzi, że można, ale jest to BARDZO ALE TO BARDZO
> pracochłonne. Jeśli jednak chcesz, to Ci wstukam tę skomplikowaną procedurę.
> pozdr. -mat
> PS A znajduje sie to w książce pt. "Jedyne praktyczne przepisy" Lucyny
> Ćwierczakiewiczowej
Prosiłabym bardzo Niestety tej ksiazki nie posiadam. am inna tej wspanialej autorki. moj adres brzanka6@wp.pl z gory dziekuje
Ja robię dżem z żelfixem. Posiadam ustrojstwo o nazwie termomix (moje to już weteran, nowe są ładniejsze i mają więcej funkcji, ale jeszcze dobrze sie sprawuje). Wrzucam ponad kilogram truskawek (tyle ile mi wejdzie do garnka), dosypuję żelfix (najlepszy dr oetkera, bo przy innych nie zawsze jest gwarancja, ze przy małej ilosci cukru się ściągnie) i szklankę cukru (można więcej, nawet z proporcji 3:1 wychodzi, że powinno być więcej, ale ja nie lubię słodkich dżemów, wolę czuć tylko owoce, a przy tej ilosci i tak gęstnieje). Czas gotowania 10 - 15 minut (zależy od ilosci jaką wrzucę). I potem do słoików - z porcji wychodzi do 4 większych słoiczków, do góry nogami i po kolejnych 10-15 minut dżemy mogą stać nawet i 2 lata (już oczywiście nie na głowie).
Często też mrożę owoce, aby w zimie przygotowywać na bieżąco dżemy wieloowocowe.
Nie, tylko trzeba w przepisach bez żelfixu pominąć etap puszczania soku - sok puszczą same podczas rozmrażania (w temperaturze pokojowej), jak jest w tych przepisach z żel (buue) fiksem to nie wiem, bo nie robię.
Moje pytanie dotyczy konfitury lub dżemu z truskawek ,nie lubię w słoiku całych owoców.W ubiegłym roku poprostu zmiksowałam wszystko i dodałam żelfix wyszła mi lejąca zupa. Czy ktoś zna dobry sposób, aby to przypominało konfiturkę?
Chyba nie chodzi Ci o konfiturę, bo w niej właśnie SĄ całe owoce. Raczej chodzi Ci o prawdziwy dżem lub powidła. Tylko zapomnij o żelfiksie, bo dżemy z nim nie są prawdziwe. Truskawki mają w sobie sporo pektyn i żelfiks nie będzie potrzebny. W razie czego można dodać troszkę jabłek. Czychodzi Ci o takie przetwory, które mają przetrwać zimę, czy takie "na szybkie zużycie"?
tak chodzi mi o to ,aby było na całą zimę.
No, to jesteśmy w domu. Rzeczywiście czas przetworów już się zaczął, więc do jutra w moich przepisach dostaniesz kilka na dobrze dżemiki, smażone powoli po babcinemu, z cukrem i bez żadnych szatańskich berbeluchowych ulepszaczy. Howg.
nawet nie wiesz jaka Ci jestem wdzięczna, moje dzieci tak uwielbiają dżemy z truskawek,że już teraz gnam do marketu po worek cukru.
Myślę że na zaprawy truskawek....troszku za wcześnie.,..cena 8 zł za kg :D
Bahus
Już 5 zł :)
Ciekawe gdzie te 5, u mnie najtaniej 7,50, zdecydowanie za dużo. Poza tym truskawki paskudne - wodniste i niesłodkie. Trzeba poczekać.
A mój mąż kupił dziś za 8 (sic!) ale były rewelacyjnie przepyszne.
W Poznanu dziś za 7,50 zł
Bahus
Może giełdę tu zrobimy?
PS Wczoraj kupiłam za 4 pln i też były rewelka
Nadal 5 zł - Łęczyca :)
Katowice centrum na targu, 7:00 rano, 6 pln ale straszne kwasiory.... chyba żle trafiłam, jutro kupię sobie czereśnie, też 6 pln
godz 17.00, Poznań 5 zł za kg
Bahus
Przasnysz, cena 5 zł, ale takie niezbyt pawdziwo- truskawkowe
Ludzie, w Tarnowie po 3 złote!!!! Od trzech dni!!!
Poznań wczoraj (sobota): 5,50 zł- super jakość, 4 zł - gorsze
Bahus
Użytkownik Uretan napisał w wiadomości:
> No, to jesteśmy w domu. Rzeczywiście czas przetworów już się zaczął, więc do
> jutra w moich przepisach dostaniesz kilka na dobrze dżemiki, smażone powoli po
> babcinemu, z cukrem i bez żadnych szatańskich berbeluchowych ulepszaczy.
> Howg.
Ja też proszę o podobne przepisy
wielkiezarcie.com - przepis9621
I jeszcze wielkiezarcie.com - przepis9622
W ub.r. zrobiłam z żelfix 3:1 wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu i byly bardzo dobre. Ale robie tez wg starego przepisu truskawki w syropie, z tym , ze w tym przypadku truskawki sa mniej wiecej cale. Jeśli ktos jest zainteresowany to przepis zamieszcze.
No jasne że zamieść
Użytkownik alman napisał w wiadomości:
> W ub.r. zrobiłam z żelfix 3:1 wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu i byly
> bardzo dobre. Ale robie tez wg starego przepisu truskawki w syropie, z tym ,
> ze w tym przypadku truskawki sa mniej wiecej cale. Jeśli ktos jest
> zainteresowany to przepis zamieszcze.
jestem chetna aby otrzymac ten przepis.
Użytkownik Uretan napisał w wiadomości:
> I jeszcze > href="http://wielkiezarcie.com/przepis9622.html">wielkiezarcie.com -
> przepis9622
Dzięki
Czy można truskawki kandyzować.jeżeli tak to jak się to robi?U mnie truskawki Ladne i słodki po 3zl Pozdrawiam
Ćwierczakiewiczowa twierdzi, że można, ale jest to BARDZO ALE TO BARDZO pracochłonne. Jeśli jednak chcesz, to Ci wstukam tę skomplikowaną procedurę.
pozdr. -mat
PS A znajduje sie to w książce pt. "Jedyne praktyczne przepisy" Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Użytkownik matyldusia napisał w wiadomości:
> Ćwierczakiewiczowa twierdzi, że można, ale jest to BARDZO ALE TO BARDZO
> pracochłonne. Jeśli jednak chcesz, to Ci wstukam tę skomplikowaną procedurę.
> pozdr. -mat
> PS A znajduje sie to w książce pt. "Jedyne praktyczne przepisy" Lucyny
> Ćwierczakiewiczowej
Prosiłabym bardzo Niestety tej ksiazki nie posiadam. am inna tej wspanialej autorki. moj adres brzanka6@wp.pl z gory dziekuje
A u mnie 6.50 (i są beznadziejne), po 6 są czereśnie (zdecydowanie lepsze)... I wciąż pada deszcz...
Wpiszę tutaj w dziale przetwory, żeby inni poszukiwacze straconego czasu też mogli sobie zrobić
pt. Konfitury suche na sposób kijowski
Ja robię dżem z żelfixem. Posiadam ustrojstwo o nazwie termomix (moje to już weteran, nowe są ładniejsze i mają więcej funkcji, ale jeszcze dobrze sie sprawuje). Wrzucam ponad kilogram truskawek (tyle ile mi wejdzie do garnka), dosypuję żelfix (najlepszy dr oetkera, bo przy innych nie zawsze jest gwarancja, ze przy małej ilosci cukru się ściągnie) i szklankę cukru (można więcej, nawet z proporcji 3:1 wychodzi, że powinno być więcej, ale ja nie lubię słodkich dżemów, wolę czuć tylko owoce, a przy tej ilosci i tak gęstnieje). Czas gotowania 10 - 15 minut (zależy od ilosci jaką wrzucę). I potem do słoików - z porcji wychodzi do 4 większych słoiczków, do góry nogami i po kolejnych 10-15 minut dżemy mogą stać nawet i 2 lata (już oczywiście nie na głowie).
Często też mrożę owoce, aby w zimie przygotowywać na bieżąco dżemy wieloowocowe.
Mam pytanie. Czy z mrożonych owoców dżem nie traci na smaku (aromacie) ?
Bahus
Nie, tylko trzeba w przepisach bez żelfixu pominąć etap puszczania soku - sok puszczą same podczas rozmrażania (w temperaturze pokojowej), jak jest w tych przepisach z żel (buue) fiksem to nie wiem, bo nie robię.