Forum

Kuchenne porady

Jak zrobić pyszne truskawki?

  • Autor: mati2 Data: 2005-06-01 18:44:16

    Moje pytanie dotyczy konfitury lub dżemu z truskawek ,nie lubię w słoiku całych owoców.W ubiegłym roku poprostu zmiksowałam wszystko i dodałam żelfix wyszła mi lejąca zupa. Czy ktoś zna dobry sposób, aby to przypominało konfiturkę?

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-01 18:52:54

    Chyba nie chodzi Ci o konfiturę, bo w niej właśnie SĄ całe owoce. Raczej chodzi Ci o prawdziwy dżem lub powidła. Tylko zapomnij o żelfiksie, bo dżemy z nim nie są prawdziwe. Truskawki mają w sobie sporo pektyn i żelfiks nie będzie potrzebny. W razie czego można dodać troszkę jabłek. Czychodzi Ci o takie przetwory, które mają przetrwać zimę, czy takie "na szybkie zużycie"?

  • Autor: mati2 Data: 2005-06-01 18:54:47

    tak chodzi mi o to ,aby było na całą zimę.

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-01 19:21:54

    No, to jesteśmy w domu. Rzeczywiście czas przetworów już się zaczął, więc do jutra w moich przepisach dostaniesz kilka na dobrze dżemiki, smażone powoli po babcinemu, z cukrem i bez żadnych szatańskich berbeluchowych ulepszaczy. Howg.

  • Autor: mati2 Data: 2005-06-01 20:06:52

    nawet nie wiesz jaka Ci jestem wdzięczna, moje dzieci tak uwielbiają dżemy z truskawek,że już teraz gnam do marketu po worek cukru.

  • Autor: bahus Data: 2005-06-02 23:34:51

    Myślę że na zaprawy truskawek....troszku za wcześnie.,..cena 8 zł za kg :D
    Bahus

  • Autor: Animozja Data: 2005-06-03 07:59:07

    Już 5 zł :)

  • Autor: Słodka Niunia Data: 2005-06-04 13:36:18

    Ciekawe gdzie te 5, u mnie najtaniej 7,50, zdecydowanie za dużo. Poza tym truskawki paskudne - wodniste i niesłodkie. Trzeba poczekać.

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-04 22:42:00

    A mój mąż kupił dziś za 8 (sic!) ale były rewelacyjnie przepyszne.

  • Autor: bahus Data: 2005-06-06 00:49:20

    W Poznanu dziś za 7,50 zł
    Bahus

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-06 08:51:38

    Może giełdę tu zrobimy?
    PS Wczoraj kupiłam za 4 pln i też były rewelka

  • Autor: Animozja Data: 2005-06-06 13:50:30

    Nadal 5 zł - Łęczyca :)

  • Autor: emiloos Data: 2005-06-07 08:06:04

    Katowice centrum na targu, 7:00 rano, 6 pln ale straszne kwasiory.... chyba żle trafiłam, jutro kupię sobie czereśnie, też 6 pln

  • Autor: bahus Data: 2005-06-10 00:12:45

    godz 17.00, Poznań 5 zł za kg
    Bahus

  • Autor: ekkore Data: 2005-06-11 17:03:41

    Przasnysz, cena 5 zł, ale takie niezbyt pawdziwo- truskawkowe

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-11 20:53:42

    Ludzie, w Tarnowie po 3 złote!!!! Od trzech dni!!!

  • Autor: bahus Data: 2005-06-12 17:08:00

    Poznań wczoraj (sobota): 5,50 zł- super jakość, 4 zł - gorsze
    Bahus

  • Autor: Edwars Data: 2005-06-06 23:29:12

    Użytkownik Uretan napisał w wiadomości:
    > No, to jesteśmy w domu. Rzeczywiście czas przetworów już się zaczął, więc do
    > jutra w moich przepisach dostaniesz kilka na dobrze dżemiki, smażone powoli po
    > babcinemu, z cukrem i bez żadnych szatańskich berbeluchowych ulepszaczy.
    > Howg.
    Ja też proszę o podobne przepisy

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-07 09:10:45

    wielkiezarcie.com - przepis9621

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-07 09:56:24

    I jeszcze wielkiezarcie.com - przepis9622

  • Autor: alman Data: 2005-06-07 13:47:16

    W ub.r. zrobiłam z żelfix 3:1 wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu i byly bardzo dobre. Ale robie tez wg starego przepisu truskawki w syropie, z tym , ze w tym przypadku truskawki sa mniej wiecej cale. Jeśli ktos jest zainteresowany to przepis zamieszcze.

  • Autor: Edwars Data: 2005-06-09 22:18:59

    No jasne że zamieść

  • Autor: perdii Data: 2005-06-10 08:42:26

    Użytkownik alman napisał w wiadomości:
    > W ub.r. zrobiłam z żelfix 3:1 wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu i byly
    > bardzo dobre. Ale robie tez wg starego przepisu truskawki w syropie, z tym ,
    > ze w tym przypadku truskawki sa mniej wiecej cale. Jeśli ktos jest
    > zainteresowany to przepis zamieszcze.
    jestem chetna aby otrzymac ten przepis.

  • Autor: Edwars Data: 2005-06-09 22:19:57

    Użytkownik Uretan napisał w wiadomości:
    > I jeszcze > href="http://wielkiezarcie.com/przepis9622.html">wielkiezarcie.com -
    > przepis9622

    Dzięki

  • Autor: perdii Data: 2005-06-10 08:33:38

    Czy można truskawki kandyzować.jeżeli tak to jak się to robi?U mnie truskawki Ladne i słodki po 3zl Pozdrawiam

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-10 22:25:19

    Ćwierczakiewiczowa twierdzi, że można, ale jest to BARDZO ALE TO BARDZO pracochłonne. Jeśli jednak chcesz, to Ci wstukam tę skomplikowaną procedurę.
    pozdr. -mat
    PS A znajduje sie to w książce pt. "Jedyne praktyczne przepisy" Lucyny Ćwierczakiewiczowej

  • Autor: perdii Data: 2005-06-11 09:39:33

    Użytkownik matyldusia napisał w wiadomości:
    > Ćwierczakiewiczowa twierdzi, że można, ale jest to BARDZO ALE TO BARDZO
    > pracochłonne. Jeśli jednak chcesz, to Ci wstukam tę skomplikowaną procedurę.
    > pozdr. -mat
    > PS A znajduje sie to w książce pt. "Jedyne praktyczne przepisy" Lucyny
    > Ćwierczakiewiczowej
    Prosiłabym bardzo Niestety tej ksiazki nie posiadam. am inna tej wspanialej autorki. moj adres brzanka6@wp.pl z gory dziekuje

  • Autor: Słodka Niunia Data: 2005-06-11 11:50:44

    A u mnie 6.50 (i są beznadziejne), po 6 są czereśnie (zdecydowanie lepsze)... I wciąż pada deszcz...

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-12 21:39:17

    Wpiszę tutaj w dziale przetwory, żeby inni poszukiwacze straconego czasu też mogli sobie zrobić

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-12 22:03:05

    pt. Konfitury suche na sposób kijowski

  • Autor: ekkore Data: 2005-06-11 17:13:58

    Ja robię dżem z żelfixem. Posiadam ustrojstwo o nazwie termomix (moje to już weteran, nowe są ładniejsze i mają więcej funkcji, ale jeszcze dobrze sie sprawuje). Wrzucam ponad kilogram truskawek (tyle ile mi wejdzie do garnka), dosypuję żelfix (najlepszy dr oetkera, bo przy innych nie zawsze jest gwarancja, ze przy małej ilosci cukru się ściągnie) i szklankę cukru (można więcej, nawet z proporcji 3:1 wychodzi, że powinno być więcej, ale ja nie lubię słodkich dżemów, wolę czuć tylko owoce, a przy tej ilosci i tak gęstnieje). Czas gotowania 10 - 15 minut (zależy od ilosci jaką wrzucę). I potem do słoików - z porcji wychodzi do 4 większych słoiczków, do góry nogami i po kolejnych 10-15 minut dżemy mogą stać nawet i 2 lata (już oczywiście nie na głowie).

    Często też mrożę owoce, aby w zimie przygotowywać na bieżąco dżemy wieloowocowe.

  • Autor: bahus Data: 2005-06-12 17:09:19

    Mam pytanie. Czy z mrożonych owoców dżem nie traci na smaku (aromacie) ?
    Bahus

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-12 18:48:48

    Nie, tylko trzeba w przepisach bez żelfixu pominąć etap puszczania soku - sok puszczą same podczas rozmrażania (w temperaturze pokojowej), jak jest w tych przepisach z żel (buue) fiksem to nie wiem, bo nie robię.

Przejdź do pełnej wersji serwisu