Forum

Kuchenne porady

Majonez czy można zamrozić?

  • Autor: madzina Data: 2005-06-03 09:33:58

    Kochani mam majonez z datą ważności ,która się konczy za pare dni. Duży słoik został mi po komunii nie otwierany.I tak sobie pomyślałam ,a może by go zamrozić lecz muszę się poradzić bo nie jestem pewna czy się mrozi majonez i jak się on zachowuje po rozmrożeniu.Czekam ,a może coś innego da się z nim zrobić !pozdrowienia .madzina

  • Autor: renataz36 Data: 2005-06-03 10:01:19

    moim zdaniem nie mozna bedzie zwarzony po rozmrozeniu jak smietana

  • Autor: aldka Data: 2005-06-03 11:03:27

    Ja ostatnio mroziłam krem do karpatki bo wyszło mi go za dużo i po rozmrożeniu nic nie stracił na smaku. Chyba na Twoim miejscu bym zaryzykowała.
    Aldka

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-03 11:44:13

    Majonez to jest emulsja. Po rozmrożeniu będzie niestety zwarzony.

  • Autor: kropka1976 Data: 2005-06-03 12:19:43

    MOJA PROPOZYCJA TO :
    zrób grill - party !
    zamiast keczupu i musztardy ja robię sos:
    1. mieszma keczup, musztardę i majonez w proporcjach takich jak kto lubi. Robi się z tego wyśmienity sosik do mięs i kiełbasek.
    Polecam

    ps. jak masz duży słoik majonezu to będzie niezła biba ;)
    pozdrawiam
    bazylia

  • Autor: bahus Data: 2005-06-03 13:05:33

    Absolutnie nie można zamrażać.
    Bahus

  • Autor: madzina Data: 2005-06-03 13:40:05

    Dziękuję!!! wszystkim za odpowiedzi, tak własnie myślałam, że nic z tego trzeba go skonsumować pozdrowienia madzina!

  • Autor: Animozja Data: 2005-06-03 15:31:18

    Wiesz, co ja robię, gdy mam nadmiar majonezu - nawet takiego na ukończeniu terminu ważności? Wciskam CZOSNEK, dodaję jogurt naturalny, wsypuję zioła prowansalskie i odrobinę solę. Powstaje sos czosnkowy, który jest do wszystkiego. Zwłaszcze do dań z grilla.
    Czosnek konserwuje.

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-03 17:28:21

    Upiecz babkę na majonezie, będzie na zaś, bo babkę jak najbardziej da się zamrozić
    mat

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-03 18:13:16

    Babkę na majonezie? To fascynujące! Jak!!?

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-03 22:45:09

    A z czego składa się majonez? Z oleju i żółtek. Czy to nie nadaje się na placek ucierany? Jest tu chyba nawet gdzieś taki przepis. No niestety jeśli to majonez light, to nie bardzo się nada, musi być przyzwoitej jakości.
    mat
    PS Przepis jest, zwie się "babka na majonezie"

Przejdź do pełnej wersji serwisu