Akacja (acacia armata; acacia catechu; acacia dealbata; acacia farnesiana; acacia karoo; acacia ligustrina; acacia longifolia; acacia mearnsii; acacia nilotica; acacia pulchella; acacia retinodes; acacia senegal) wraz z fałszywą akacją - robinią - i z mimozą, toć to symbol wolnomularstwa!
I co? Konfiturę z tegoż?
A prawda, że teraz do nosa wchodzi, że hej!
Użytkownik marinik napisał w wiadomości:
> slyszalem tylko, ale nie jadlem. cale kwiatostany moczone w ciescie
> nalesnikowym i smazone na glebokim tluszczu.
A nie chodziło o bez?
Jajecznica z miodowym aromatem? To może omlet? Ja też słyszałem o kwiatach akacji w cieście. To chyba prawda. Kto spróbuje?
No a jeżeli płatki róży uciera się z gruboziarnistym cukrem na powidełka: przepis9538, to może tak samo z akacją? Takie powidełka mają dużo cukru, więc powinny być trwałe, czego życzy sobie Matyldusia.
Kwiaty to słyszałam że się nasturcji w cieście robi ale żeby akację... hmmm... co to człowiek nie wymyśli. Wiem że z kwiatów mleczy (mniszek lekarski) robi się miód domowymi sposobami bez pomocy pscółek, mam nawet słoik w szawce, babciny. Ciekawy smak, może go do czegoś dodam wreszcie...
a może przpisik na ten miodek?
Proszę ZakupiLam dom na wsi a że byl zaniedbany to mniszka mam pod dostatkiem.Jak jade na wolne dni to zbieram różne pozostałości po dniach świetności posiadłości.(zanim się nie pozbędę i nie wrosną nowe posadzone przez nas)
Użytkownik emiloos napisał w wiadomości:
> Jak pojadę do babci to spróbuję wydębić ale mnieszka już może nie być...
Przepis przyda się na drugi i następny rok. Ciekawostki zawsze się przydają.Lubię robić orginalne , nie tylko kulinarne,rzeczy.
Dziękuję za chęci.Już znalazłam stronkę z przepisem na miodek z mniszka lekarskiego . Dla zaineresowanych podaję stronę puszkkka.spinacz.pl/przepis Jak zrobię i zjem to podzielę się opinią.(tylko już muszę czekać na kwiatki)
Użytkownik perdii napisał w wiadomości: > Użytkownik emiloos napisał w wiadomości: > > Jak pojadę do babci to spróbuję wydębić ale mnieszka już może nie być... > Dziękuję za chęci.Już znalazłam stronkę z przepisem na miodek z mniszka > lekarskiego . Dla zaineresowanych podaję stronę puszkkka.spinacz.pl/przepis > Jak zrobię i zjem to podzielę się opinią.(tylko już muszę czekać na kwiatki) Przyszła wiosna, kwiatki zebrane, miodek zrobiony. Polecam Wszystkim- Pychotka Co prawda miałam dwa przepisy z których stworzyłam swój, ale u znajomej jadłam miodek wg z jednego z przepisów. Też pyszny. miodek czy syrop (bo i z taka nazwą sie spotkałam) jest bardzo zdrowy i można go przechowywać po pasteryzowaniu.Jesienią, zimą i wczesną wiosna (przyszłego roku) bardzo się przyda. wzmacnia organizm działa przeciw przeziębieniom i przeciw kaszlowi ( prawie grypeks czy inne tabletki przeciw grypie)) Polecam
Czy robicie coś z akacji? (kwiatów oczywista) I co? (jeśli odpowiedź jest twierdząca)
Akacja (acacia armata; acacia catechu; acacia dealbata; acacia farnesiana; acacia karoo; acacia ligustrina; acacia longifolia; acacia mearnsii; acacia nilotica; acacia pulchella; acacia retinodes; acacia senegal) wraz z fałszywą akacją - robinią - i z mimozą, toć to symbol wolnomularstwa!
I co? Konfiturę z tegoż?
A prawda, że teraz do nosa wchodzi, że hej!
slyszalem tylko, ale nie jadlem. cale kwiatostany moczone w ciescie nalesnikowym i smazone na glebokim tluszczu.
Użytkownik marinik napisał w wiadomości:
> slyszalem tylko, ale nie jadlem. cale kwiatostany moczone w ciescie
> nalesnikowym i smazone na glebokim tluszczu.
A nie chodziło o bez?
donoszono mi o akacji, ale kto wie - moze i bez tak sie da przyrzadzic?
Z pewnością jedno i drugie, chodziło mi raczej o przetwory. Słyszałam dawno temu o czymś takim i wyobrażam to sobie jako erzac (lub nie) róży.
oczywiście kwiaty bzu czarnego-polecam w cieście naleśnikowym
kamxyz
> oczywiście kwiaty bzu czarnego-polecam w cieście naleśnikowym
Stronami to się nazywa "naleśniki cesarskie" - Franciszek Józef się nimi zajadał :)
wielkiezarcie.com - przepis9613
zgadza sie !!! robilam i jadłam kwiaty akacji w ciescie naleśnikowym!!! pycha:))
Jadłam to w dzieciństwie :) Pycha!
Andzej Seweryn opowiadał,że jego mama dodawała kwiatu akacji do jajecznicy.
Sama nie próbowałam.
Jajecznica z miodowym aromatem? To może omlet? Ja też słyszałem o kwiatach akacji w cieście. To chyba prawda. Kto spróbuje?
No a jeżeli płatki róży uciera się z gruboziarnistym cukrem na powidełka: przepis9538, to może tak samo z akacją? Takie powidełka mają dużo cukru, więc powinny być trwałe, czego życzy sobie Matyldusia.
matko.. wy jesteście the best!
potraficie gotować z wszystkiego..
szok..
nawet z kwiatków
schylam głowę.. zdejmuję kapelusz..
Bazylia Kropkowana
Kwiaty to słyszałam że się nasturcji w cieście robi ale żeby akację... hmmm... co to człowiek nie wymyśli. Wiem że z kwiatów mleczy (mniszek lekarski) robi się miód domowymi sposobami bez pomocy pscółek, mam nawet słoik w szawce, babciny. Ciekawy smak, może go do czegoś dodam wreszcie...
Ba, kwiaty mlecza do sałaty, tamże kwiaty chrzanu; wspaniałe są nadziewane kwiaty cukinii.
A jakiż pyszny jest kwiat kalafiora (a szczególnie w maghlubie!) :))))
mat
Odpuść Pani
Nie byłabym sobą (ale sie wygłupiam of course)
Użytkownik matyldusia napisał w wiadomości:
> Nie byłabym sobą (ale sie wygłupiam of course)
ofkors...
kanieszno:)
a może przpisik na ten miodek?
Proszę ZakupiLam dom na wsi a że byl zaniedbany to mniszka mam pod dostatkiem.Jak jade na wolne dni to zbieram różne pozostałości po dniach świetności posiadłości.(zanim się nie pozbędę i nie wrosną nowe posadzone przez nas)
Jak pojadę do babci to spróbuję wydębić ale mnieszka już może nie być...
Przepis przyda się na drugi i następny rok. Ciekawostki zawsze się przydają.Lubię robić orginalne , nie tylko kulinarne,rzeczy.
Dziękuję za chęci.Już znalazłam stronkę z przepisem na miodek z mniszka lekarskiego . Dla zaineresowanych podaję stronę puszkkka.spinacz.pl/przepis Jak zrobię i zjem to podzielę się opinią.(tylko już muszę czekać na kwiatki)
Użytkownik perdii napisał w wiadomości:
> Użytkownik emiloos napisał w wiadomości:
> > Jak pojadę do babci to spróbuję wydębić ale mnieszka już może nie być...
> Dziękuję za chęci.Już znalazłam stronkę z przepisem na miodek z mniszka
> lekarskiego . Dla zaineresowanych podaję stronę puszkkka.spinacz.pl/przepis
> Jak zrobię i zjem to podzielę się opinią.(tylko już muszę czekać na kwiatki)
Przyszła wiosna, kwiatki zebrane, miodek zrobiony. Polecam Wszystkim- Pychotka Co prawda miałam dwa przepisy z których stworzyłam swój, ale u znajomej jadłam miodek wg z jednego z przepisów. Też pyszny. miodek czy syrop (bo i z taka nazwą sie spotkałam) jest bardzo zdrowy i można go przechowywać po pasteryzowaniu.Jesienią, zimą i wczesną wiosna (przyszłego roku) bardzo się przyda. wzmacnia organizm działa przeciw przeziębieniom i przeciw kaszlowi ( prawie grypeks czy inne tabletki przeciw grypie)) Polecam