Forum

Kuchenne porady

Co pysznego z akacji?

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-06 22:06:14

    Czy robicie coś z akacji? (kwiatów oczywista) I co? (jeśli odpowiedź jest twierdząca)

  • Autor: klarax Data: 2005-06-07 01:45:00

    Akacja (acacia armata; acacia catechu; acacia dealbata; acacia farnesiana; acacia karoo; acacia ligustrina; acacia longifolia; acacia mearnsii; acacia nilotica; acacia pulchella; acacia retinodes; acacia senegal) wraz z fałszywą akacją - robinią - i z mimozą, toć to symbol wolnomularstwa!
    I co? Konfiturę z tegoż?
    A prawda, że teraz do nosa wchodzi, że hej!

  • Autor: marinik Data: 2005-06-07 11:03:42

    slyszalem tylko, ale nie jadlem. cale kwiatostany moczone w ciescie nalesnikowym i smazone na glebokim tluszczu.

  • Autor: Animozja Data: 2005-06-07 13:18:14

    Użytkownik marinik napisał w wiadomości:
    > slyszalem tylko, ale nie jadlem. cale kwiatostany moczone w ciescie
    > nalesnikowym i smazone na glebokim tluszczu.
    A nie chodziło o bez?

  • Autor: marinik Data: 2005-06-07 14:29:05

    donoszono mi o akacji, ale kto wie - moze i bez tak sie da przyrzadzic?

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-07 15:04:11

    Z pewnością jedno i drugie, chodziło mi raczej o przetwory. Słyszałam dawno temu o czymś takim i wyobrażam to sobie jako erzac (lub nie) róży.

  • Autor: kamaxyz Data: 2005-06-08 07:53:12

    oczywiście kwiaty bzu czarnego-polecam w cieście naleśnikowym
    kamxyz

  • Autor: Animozja Data: 2005-06-08 08:32:36

    > oczywiście kwiaty bzu czarnego-polecam w cieście naleśnikowym
    Stronami to się nazywa "naleśniki cesarskie" - Franciszek Józef się nimi zajadał :)

  • Autor: klarax Data: 2005-06-08 09:40:37

    wielkiezarcie.com - przepis9613

  • Autor: jolus Data: 2005-06-07 16:03:07

    zgadza sie !!! robilam i jadłam kwiaty akacji w ciescie naleśnikowym!!! pycha:))

  • Autor: Dianka92 Data: 2010-01-05 00:02:22

    Jadłam to w dzieciństwie :) Pycha!

  • Autor: Kwiryna Data: 2005-06-07 12:40:43

    Andzej Seweryn opowiadał,że jego mama dodawała kwiatu akacji do jajecznicy.
    Sama nie próbowałam.

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-07 15:08:27

    Jajecznica z miodowym aromatem? To może omlet? Ja też słyszałem o kwiatach akacji w cieście. To chyba prawda. Kto spróbuje?
    No a jeżeli płatki róży uciera się z gruboziarnistym cukrem na powidełka: przepis9538, to może tak samo z akacją? Takie powidełka mają dużo cukru, więc powinny być trwałe, czego życzy sobie Matyldusia.

  • Autor: kropka1976 Data: 2005-06-07 15:58:51

    matko.. wy jesteście the best!
    potraficie gotować z wszystkiego..
    szok..
    nawet z kwiatków
    schylam głowę.. zdejmuję kapelusz..
    Bazylia Kropkowana

  • Autor: emiloos Data: 2005-06-07 16:41:43

    Kwiaty to słyszałam że się nasturcji w cieście robi ale żeby akację... hmmm... co to człowiek nie wymyśli. Wiem że z kwiatów mleczy (mniszek lekarski) robi się miód domowymi sposobami bez pomocy pscółek, mam nawet słoik w szawce, babciny. Ciekawy smak, może go do czegoś dodam wreszcie...

  • Autor: klarax Data: 2005-06-07 16:54:46

    Ba, kwiaty mlecza do sałaty, tamże kwiaty chrzanu; wspaniałe są nadziewane kwiaty cukinii.

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-07 20:29:12

    A jakiż pyszny jest kwiat kalafiora (a szczególnie w maghlubie!) :))))
    mat

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-07 20:46:54

    Odpuść Pani

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-07 21:59:08

    Nie byłabym sobą (ale sie wygłupiam of course)

  • Autor: emiloos Data: 2005-06-08 07:22:30

    Użytkownik matyldusia napisał w wiadomości:
    > Nie byłabym sobą (ale sie wygłupiam of course)

    ofkors...

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-08 11:47:48

    kanieszno:)

  • Autor: perdii Data: 2005-06-14 08:56:53

    a może przpisik na ten miodek?
    Proszę ZakupiLam dom na wsi a że byl zaniedbany to mniszka mam pod dostatkiem.Jak jade na wolne dni to zbieram różne pozostałości po dniach świetności posiadłości.(zanim się nie pozbędę i nie wrosną nowe posadzone przez nas)

  • Autor: emiloos Data: 2005-06-14 09:23:59

    Jak pojadę do babci to spróbuję wydębić ale mnieszka już może nie być...

  • Autor: perdii Data: 2005-06-14 10:25:05

    Użytkownik emiloos napisał w wiadomości:
    > Jak pojadę do babci to spróbuję wydębić ale mnieszka już może nie być...
    Przepis przyda się na drugi i następny rok. Ciekawostki zawsze się przydają.Lubię robić orginalne , nie tylko kulinarne,rzeczy.

  • Autor: perdii Data: 2005-07-04 09:08:28

    Użytkownik emiloos napisał w wiadomości:
    > Jak pojadę do babci to spróbuję wydębić ale mnieszka już może nie być...
    Dziękuję za chęci.Już znalazłam stronkę z przepisem na miodek z mniszka lekarskiego . Dla zaineresowanych podaję stronę puszkkka.spinacz.pl/przepis Jak zrobię i zjem to podzielę się opinią.(tylko już muszę czekać na kwiatki)

  • Autor: perdii Data: 2006-05-15 18:06:58

    Użytkownik perdii napisał w wiadomości:
    > Użytkownik emiloos napisał w wiadomości:
    > > Jak pojadę do babci to spróbuję wydębić ale mnieszka już może nie być...
    > Dziękuję za chęci.Już znalazłam stronkę z przepisem na miodek z mniszka
    > lekarskiego . Dla zaineresowanych podaję stronę puszkkka.spinacz.pl/przepis
    > Jak zrobię i zjem to podzielę się opinią.(tylko już muszę czekać na kwiatki)
    Przyszła wiosna, kwiatki zebrane, miodek zrobiony. Polecam Wszystkim- Pychotka Co prawda miałam dwa przepisy z których stworzyłam swój, ale u znajomej jadłam miodek wg z jednego z przepisów. Też pyszny. miodek czy syrop (bo i z taka nazwą sie spotkałam) jest bardzo zdrowy i można go przechowywać po pasteryzowaniu.Jesienią, zimą i wczesną wiosna (przyszłego roku) bardzo się przyda. wzmacnia organizm działa przeciw przeziębieniom i przeciw kaszlowi ( prawie grypeks czy inne tabletki przeciw grypie)) Polecam

Przejdź do pełnej wersji serwisu